32

Pieczona kaczka - popisowy przepis




Dzisiaj mam dla Was przepis na absolutnie fenomenalne danie, które stało się moim nowym daniem popisowym i gwarantem tzw. "efektu WOW". Ale po kolei...

Zaczęło się od wiadomości jednej z Czytelniczek, która zwróciła się do mnie z prośbą o wskazówki dotyczące przygotowania kaczki na świąteczny obiad. W zamyśle miał być to ptak pieczony w całości, a jego wnętrze miał wypełniać farsz z wątróbki.

Ponieważ do tej pory na blogu nie pojawił się jeszcze przepis na przygotowaną w odświętny sposób i pieczoną w całości kaczkę, która mogłaby pojawić się na stole przy jakiejś wyjątkowej okazji więc zaproponowałam, że przygotuję taką propozycję i jeszcze przed Świętami przepis pojawi się na blogu.

I tak kilka dni później, podczas zakupów, w koszyku wylądowała kaczka i solidna porcja wątróbki. Niestety wracając do domu z prawie 2,5 kilogramowym ptakiem naszły mnie pewne wątpliwości. Czy oby na pewno taki farsz zagwarantuje, że danie to nie tylko będzie wystarczająco eleganckie na tak ważną okazję, ale też czy jego smak sprawi, że goście będą wspominać ją przez jeszcze długi czas? Nie byłam do końca przekonana.

Ponieważ od wspomnianej wcześniej Pani dostałam również zielone światło w kwestii przygotowania kaczki w inny sposób, postanowiłam z niego skorzystać i przygotować do niej sos z wiśni na bazie cydru jabłkowego, z dodatkiem cynamonu i goździków. I jak się później okazało, nie mogłabym podjąć lepszej decyzji.

Ogólnie nie przepadam za kaczką, ponieważ jej mięso ma dla mnie dość charakterystyczny smak. Ale w towarzystwie tego sosu smakuje po prostu obłędnie! Te smaki tak do siebie pasują i tak się uzupełniają, że już po pierwszym kęsie stwierdziłam, że danie to staje się moim popisowym i będę je podawać przy wszystkich ważnych i odświętnych okolicznościach. 

Również Pani, za sprawą której wydarzyła się cała ta sytuacja, przepis spodobał się na tyle, że zdecydowała się wymienić farsz z wątróbki na farsz z jabłek (które dodatkowo nawilżają mięso od środka w czasie pieczenia) i podanie do mięsa zaproponowanego przeze mnie sosu.

I po cichu liczę też na to, że tym odrobinę obszernym wstępem i Was udało mi się przekonać do przygotowania kaczki w ten sposób.

Udało? :)



Składniki:

* 1 duża kaczka (moja ważyła 2,5 kg)

* 2-3 jabłka

* 1 pełna łyżeczka majeranku

* 1 łyżka miodu

* 1 łyżka masła

* 2 łyżki oleju

* sól i pieprz

Sos:

* 1 kg mrożonych, drylowanych wiśni

* 1 pełna szklanka cukru (250 ml)

* 1 szklanka cydru jabłkowego (250 ml)

* 2 posiekane w grube plasterki ząbki czosnku

* 1 liść laurowy

* 2 goździki

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 1 łyżka mąki ziemniaczanej

* 100 ml soku pomarańczowego

Z dokładnie osuszonej ręcznikiem papierowym kaczki wycinamy kuper i tłuszcz, który zazwyczaj się przy nim znajduje. Mięso nacieramy olejem solą oraz pieprzem, a następnie ze wszystkich stron oprószamy roztartym w placach majerankiem.

Środek kaczki wypełniamy pokrojonymi na ósemki jabłkami (ja wciskam je do oporu). Następnie związujemy nogi ptaka i układamy go w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie naczynie przykrywamy, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i tak pieczemy 1,5 godziny.

Po upływie tego czasu masło oraz miód podgrzewamy w małym rondelku do chwili połączenia się składników i tak powstała mieszanką polewamy kaczkę. Dopiekamy kolejne pół godziny, tym razem bez przykrycia, aby skórka się zarumieniła i stała się chrupiąca.

(W sumie kaczka musi się piec około 2,5 godziny).

W czasie kiedy piecze się kaczka przygotowujemy sos.

Wszystkie składniki sosu oprócz mąki i soku pomarańczowego umieszczamy w rondlu i gotujemy przez około 30 minut. Następnie mąkę łączymy z sokiem i wlewamy do wiśni. Energicznie mieszamy i kiedy sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia.

Poporcjowaną kaczkę podajemy z porcją sosu wiśniowego.

Smacznego :)


Opublikowano: 24 listopada 2015
Tagi: kaczka
Kategoria: Boże Narodzenie, Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (32)
Marta
Marta
24.12.2018 13:51 odpowiedz
Jeżeli będę piekła dwie kaczki na raz w piecu to muszę wydłużyć czas pieczenia i czy włączyć termoobieg. Proszę o odpowiedź bo chciałam upiec na Święta. Pozdrawiam
Katarzyna
Katarzyna
04.12.2018 19:29 odpowiedz
Witam, mam pytanie odnośnie cydru, czym mogłabym zastąpić by sos był bez alkoholu. Z góry dziękuję za odpowiedź ????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.12.2018 09:36 odpowiedz
Proszę zamienić cydr na sok jabłkowy :)
Emilia
Emilia
26.11.2018 16:23 odpowiedz
Udala sie wspaniale ????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.11.2018 17:19 odpowiedz
Cieszę się, że smakowała :)
Victoria, Calgary
Victoria, Calgary
26.01.2018 16:18 odpowiedz
Przepis Fenomenalny! Zrobiłam tą kaczkę na nasza 15-ta rocznice ślubu! Fantastyczna! Sos czereśniowy - smak nieba! Bardzo łatwy przepis, mino że nigdy w swoim życiu kaczki nie przygotowywałam. Mój mąż zachwycony, moja mała dziewczynka powiedziała, że to najlepsze mięsko jakie jadła!
Dziękuje!
Pospisowy przepis to bedzie i dla mnie.
Pozdrawiam

ania
ania
15.02.2016 13:06 odpowiedz
Kaczka robiona wg przepisu wyszła przepyszna. Sos pyszny, bardzo mocny w smaku (bez czosnku i listka laurowego byłby pyszny na słodko np. do naleśników).
Kiedyś powtórzę przepis ale spróbuję może sos żurawinowy z Pani przepisu
ogonka11
ogonka11
25.12.2015 20:44 odpowiedz
Kaczka wyszła pyszna nawet były 3 szt. był problem z włożeniem do piekarnika ale sie udało . Palce lizać zostałam wychwalana
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2015 21:51 odpowiedz
Kluski śląskie to świetny wybór :)
Magdalena P.
Magdalena P.
23.12.2015 18:13 odpowiedz
Z czym taką kaczkę podać? Z kluskami śląskimi?
beatrycze
beatrycze
23.12.2015 10:48 odpowiedz
Witam, mogłabym prosić o dokładniejszy przepis jak upiec same filety i udka? To mój drugi raz z kaczką (wcześniej robiłam tylko 2 piesi), dlatego chciałabym mieć pewność, że wszystko robie dobrze ;) Obsmażać wcześniej? Jaka będzie długość pieczenia? (będzie 8 części z kaczki).

Niestety nie mam tak dużego naczynia, w którym mogłabym zamknąć całą kaczkę, dlatego chciałam upiec w kawałkach. Chyba, że cała kaczka w brytfannie przykryta folią aluminiową dałaby radę?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2015 09:26 odpowiedz
Nie sądzę żeby to był dobry pomysł, ponieważ wiśnie z kompotu już nie mają smaku.
Magdalena P.
Magdalena P.
21.12.2015 19:02 odpowiedz
Czy można użyć wiśni z kompotu?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.12.2015 17:48 odpowiedz
Tak, można użyć samych filetów i udek i należy postąpić z nimi dokładnie tak jak opisałaś. Pokrój jabłka w kostkę i ułóż na nich mięso. Potem przykryj i upiecz.

Miło mi, że przepisy się podobają i zdecydowałaś się na nie przy okazji tak uroczystego święta :)
Agnieszka
Agnieszka
18.12.2015 09:45 odpowiedz
Kasiu a mam jeszcze pytanie czy zamiast całej kaczki mogą być same filety i nóżki z kaczki? jak wtedy je piec? będe miała dużo gości w święta i normalnie to bym musiała chyba z 10 kaczek upiec a to zdecydowanie nie zmieści mi się do piekarnika. Więc wykroiłam z kaczek to co najlepsze czyli filety i nóżki i teraz się zastanawiam jak to upiec żeby osiągnąc ten pyszny smak? Czy pokroić jabłka w połówki i na nich ułożyć mięso przykryć folią i do piekarnika? Będę piekła na dużej blaszce. Masz jakiś pomysł Kasiu?
p.s. Dodam, ze kaczkę według tego przepisu już robiłam i jest pyszna :-) W ogóle to święta będą inspirowane Twoimi przepisami począwszy już od wigilii od zupy grzybowej :-) Pozdrawiam ciepło
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.12.2015 15:16 odpowiedz
Jeśli konieczne jest pominięcie soku pomarańczowego, można zamienić go na sok wiśniowy, lub po prostu na wodę :)
ania
ania
14.12.2015 08:19 odpowiedz
Pani Kasiu, czym zastąpić sok pomarańczowy?
Czy kaczkę lepiej kupić w sklepie drobiarskim czy może być taka z supermarketu w folii ale z napisem "świeża"
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.12.2015 23:55 odpowiedz
U mnie leżała około godziny i myślę, że tyle jej wystarczy.
annas222
10.12.2015 18:53 odpowiedz
Witam Pani Kasiu. Kaczka wyglada obłędnie, mam pytanie ile czasu przed pieczeniem musi być w przyprawach zanim trafi do piekarnika. Pozdrawiam



Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.12.2015 09:33 odpowiedz
Oczywiście.
Aga
Aga
03.12.2015 07:56 odpowiedz
Czy sos można zamrozić?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.12.2015 21:58 odpowiedz
Mam nadzieję, że będzie Ci smakować :)
Ewelina
Ewelina
02.12.2015 19:26 odpowiedz
O rany! Zostałam wspomniana w Twoim przepisie Kasiu :-) ależ jestem dumna ;-) Tak, będzie Twoja kaczuszka na świąteczny obiad :-) bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki :-)
krywulki
29.11.2015 16:39 odpowiedz
Robiłam dzisiaj jest pyszna a sos super .
Dzięki Kasia za te wszystkie pyszne przepisy i zestawienie Świątecznych smakołyków w jednym miejscu :*:*:*
Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.11.2015 13:13 odpowiedz
Dorota - tak, zarówno sos, jak i skórka kaczki mają słodki posmak.

Agnieszka - Myślę, że jak najbardziej :) Ale wówczas pominęłabym już dodatek cydru, a zamiast niego dodała szklankę soku z wiśni (takiego z kartonu).
Agnieszka
Agnieszka
26.11.2015 12:25 odpowiedz
mam mrożone wiśnie w spirytusie na bazie których robiłam nalewkę... jak pani myśli nadadzą się? czy spirytus zabije smak soku??
Dorota
Dorota
26.11.2015 00:29 odpowiedz
P.Kasiu czy sos jak i kaczka (skórka) wychodzą słodkie?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.11.2015 09:20 odpowiedz
Istria - zobacz sobie wcześniejszy wpis, z polędwiczkami z sosem żurawinowym. Chociaż myślę, że również ten sos mogłabyś przygotować z żurawiną.
istria
istria
24.11.2015 20:19 odpowiedz
O tak, idealna na Święta. Pomysł na świąteczny obiad już mam:) Tak się zastanawiam, czy zamiast wiśni można by użyć żurawiny (świeżej lub mrożonej)?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.11.2015 18:02 odpowiedz
Tak, ja dodałam ze skórką.
Gość
Gość
24.11.2015 16:45 odpowiedz
Kasiu a jabłka mają być ze skórką
kwiatek185
24.11.2015 11:18 odpowiedz
Dla mnie pieczone mięso zawsze wydaje się być trudne. Nigdy nie piekłam mięsa.