17

Pieczeń z mięsa mielonego




Dziś mam dla Was pyszną pieczeń z polędwiczką wieprzową, która jest świetną alternatywą dla tradycyjnej pieczeni rzymskiej. Ja przygotowałam do niej chrzan i taką wersję gorąco Wam polecam. Dla mnie jest to połączenie idealne.

Składniki na foremkę o wymiarach 12x22 cm:

* 900 g mielonego mięsa wieprzowo wołowego (najlepiej zmielonego w domu)

* polędwiczka wieprzowa długości foremki (w moim przypadki 12 cm)

* 3 jajka

* 10 cm kawałek drobno posiekanego pora

* 1 jabłko starte na grubych oczkach tarki

* 2 duże łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

* 4 łyżki bułki tartej

* 1 łyżeczka soli

* 1 łyżeczka majeranku

* 1/2 małej łyżeczki gałki muszkatołowej

* 1/2 małej łyżeczki sproszkowanego imbiru

* 2 spore szczypty pieprzu

Polędwiczkę oprószamy solą i pieprzem. Zmielone mięso łączymy z wszystkimi pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. 

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy. Na dnie foremki umieszczamy połowę masy mięsnej, robimy w niej delikatne zagłębienie w którym umieszczamy polędwiczkę i przykrywamy ją pozostałym mięsem. 

Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 1,5 godziny, a następnie odstawiamy ją do całkowitego wystygnięcia (najlepiej, by przed pierwszym krojeniem spędziła całą noc w lodówce).

Smacznego :) 


Opublikowano: 10 marca 2014
Kategoria: Wielkanoc, Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (17)
Ewa
Ewa
27.03.2017 22:50 odpowiedz
Kasiu dziękuję serdecznie za link do filmiku :) ...siedziałam do 2 w nocy i wszystkie ogladałam :) Taki mąż, który gotuje to "dodatkowy" skarb jako kucharz :)) Czy można kiedyś liczyć, że Ty bedziesz gotować na filmiku? :)) Wieczorami mam codzienną lekturę Twoich przepisów, są przepyszne, już kilka wypróbowałam, muszę dopisać komentarze :))

Pozdrawiam serdecznie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.03.2017 08:58 odpowiedz
Ewo - proszę filmik :)
www.youtube.com/watch?v=RqOvlzwGc3M
Ewa
Ewa
23.03.2017 23:24 odpowiedz
Też bym z przyjemnością ogladała filmiki ale nie wiem gdzie taka jest opcja? Blog super, bardzo mi się podoba :) Kasiu wielkie gratulacje :)
Gość
Gość
07.01.2016 19:18 odpowiedz
pyszne było polecam
Dorota
Dorota
26.03.2014 21:09 odpowiedz
Pieczeń super! Zrobiłam jednak tylko z mięsa wieprzowego, bo w jednym sklepie akurat nie było, a w drugim było jakieś takie nieciekawe, więc wolałam nie ryzykować:P Mam większą formę, więc zwiększyłam ilość składników o 1/3. Ale okazało się, że powinnam użyć trochę więcej, bo miałam mało masy do przykrycia polędwiczki i chyba bez to trochę rozpadała mi się przy krojeniu. Następnym razem zrobię przynajmniej z 1,5kg mięsa, żeby wystarczyło na moją foremkę.
Jak ktoś się jeszcze zastanawia czy upiec tą pieczeń, to naprawdę polecam!:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.03.2014 22:30 odpowiedz
Witaj Doroto :)

Dla mnie najlepsze proporcje to 2/3 mięsa wieprzowego i 1/3 wołowego, ewentualnie pół na pół, ale nie więcej wołowiny niż 50%.

Bardzo Nam miło, że blog i filmiki się podobają :)

Pozdrawiamy!

Dorota
Dorota
19.03.2014 20:54 odpowiedz
Witam! Chciałabym upiec pieczeń, ale nigdy takiej nie robiłam, stąd moje pytanie- w jakich proporcjach ma być mięso wieprzowe i wołowe. Muszę przyznać, że nigdy jeszcze nie robiłam nic z mięsa wołowego, dlatego jest to dla mnie jakaś nowość.
Z góry dziękuję za odpowiedź:) Pozdrawiam:)
Ps. Super przepisy i blog, a pomysł z filmikami naprawdę trafiony, o wiele łatwiej coś zrobić, gdy obejrzy się najpierw filmik:) Oby tak dalej!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.03.2014 07:50 odpowiedz
Czekam na opinię :)
monia
monia
14.03.2014 23:06 odpowiedz
Siedzi właśnie w piecu :) Z tym, że ja nie dałam polędwicy, tylko klasycznie gotowane jajka. Jutro piekę do tego zakwasowy chlebek. A pasztet z jajek zrobię za tydzień :)
jolantaszyndlarewicz
13.03.2014 05:30 odpowiedz
Pieczeń w sensie:)
jolantaszyndlarewicz
13.03.2014 05:29 odpowiedz
śliczną masz kuchnię .... bardzo podobają mi się te wiszące zioła:). Gotujący Mąz to Skarb:)... a pasztet wart zapamiętania:)
vegazone
11.03.2014 16:08 odpowiedz
Super pomysł z tymi filmikami :) Życze powodzenia w nowej dziedzinie ;)
lucynella
10.03.2014 23:03 odpowiedz
Gratuluję Kasiu :) filmik obejrzałam, przepis świetny więc pewnie przygotuję taką pieczeń w najbliższych dniach :)
ewela
ewela
10.03.2014 22:01 odpowiedz
fajny przepis na Wielkanoc. Kuchnia śliczna, kolorystycznie podobna do mojej:) Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.03.2014 20:49 odpowiedz
Dziękuję :)
kabamaiga
10.03.2014 20:29 odpowiedz
Śliczna kuchnia Kasiu. Remont udany.
Ja i moje urwisy
10.03.2014 19:04 odpowiedz
Ostatnio coś takiego kupowałam w sklepie, teraz będę mogła sama zrobić :)