7

Pianka truskawkowa na biszkopcie




W szczycie sezonu na truskawki nie mogłabym wymarzyć sobie lepszego ciasta na weekend. Niesamowicie lekkie, delikatnie, obłędnie pachnące truskawkami. Nie będziecie w stanie poprzestać na jednym kawałku. 

I bez wątpienia, pięknie się prezentuje na stole :)



Składniki na formę o wymiarach 25x30 cm 

Biszkopt:

* 3 jajka

* 1/3 szklanki cukru

* 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej

* 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

* 1 łyżka wody

* 1 łyżka oleju

Pianka truskawkowa:

* 500 g mocno dojrzałych truskawek

* 120 g cukru pudru

* 250 g mascarpone

* 500 ml śmietany kremówki

* 25 g żelatyny

* 1/2 szklanki wrzątku

Dodatkowo:

* 2 galaretki truskawkowe

* 800 ml wrzątku

* ok. 600-700 g niezbyt dużych truskawek

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 6-7 minut), a następnie dodajemy do nich wodę oraz olej. Kiedy składniki się połączą do masy jajecznej przesiewamy obie mąki i miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników.

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut, do suchego patyczka.

Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy w blaszce. 

Z umytych i osuszonych truskawek odcinamy szypułki i układamy je ciasno na biszkopcie (łatwiej będzie je układać, jeśli będą ścięte na płasko). 

Truskawki miksujemy blenderem a następnie dodajemy do nich cukier puder, mascarpone i kremówkę i ponownie miksujemy do chwili połączenia się składników. Pod koniec miksowania dodajemy rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę. 

Jeśli mascarpone oraz kremówka będą prosto z lodówki, masa od razu powinna zacząć tężeć, więc nie należy zwlekać z przelaniem jej na truskawki. Wierzch masy wygładzamy i wstawiamy formę do lodówki na około 2-3 godziny. W tym czasie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Kiedy masa truskawkowa zastygnie delikatnie wylewamy na nią wciąż płynną, ale dobrze wystudzoną galaretkę i wstawiamy ciasto ponownie do lodówki, tym razem na całą noc. 

Przed podaniem wierzch ciasta dekorujemy świeżymi truskawkami lub bitą śmietaną.

Smacznego :)

 


Opublikowano: 20 czerwca 2015
Kategoria: Z galaretką, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (7)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.07.2015 12:11 odpowiedz
Tak jak w składnikach - 1/2 szklanki wrzątku.
Gość
Gość
08.07.2015 09:52 odpowiedz
Ile wody na tą żelatynę?
paulaaaoxox
27.06.2015 11:56 odpowiedz
Wow, jakie piękne ciasto! Musi rewelacyjnie smakować :)
paula.20.06
21.06.2015 11:27 odpowiedz
Wygląda wspaniale :)
majanaboxing
20.06.2015 23:27 odpowiedz
Po prostu obłędne!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.06.2015 12:27 odpowiedz
Bardzo mi miło :)
Sylwia
20.06.2015 09:36 odpowiedz
Bardzo lubię oglądać twoje zdjęcia. Są wyjątkowe :) A ciasto na pewno wypróbuje :)