12

Pesto




Uwielbiam pesto. Jego smak kojarzy mi się z latem, słońcem i wakacjami. A jego zapach to zdecydowanie jeden z moich ulubionych kuchennych zapachów. 

Zwykle podaję je w najprostszej wersji z dobrej jakości makaronem, ponieważ nie chcę by inne składniki dania zdominowały jego smak. Ale zdarza się też, że smaruję nim filety drobiowe przed pieczeniem, dodaję go na pizzę lub podaję na grzankach. 

A dziś chciałabym Wam pokazać moją ulubioną wersję pesto. Oprócz bazylii dodaję do niego także pikantnej rukoli, a połowę przewidzianych do takiej porcji orzeszków piniowych zastępuję pistacjami.

Dla mnie bardzo ważny w pesto jest także czosnek. Obowiązkowo polski, o intensywnym smaku i zapachu. To czosnek dodaje mu ostatecznego charakteru, więc warto zadbać o to, by był dobrej jakości. 

Składniki:

* 40 g liści bazylii

* 60 g rukoli

* 50 g startego parmezanu

* 30 g orzeszków piniowych

* 25 g pistacji

* 1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe)

* ok 80 - 100 ml oliwy 

* 1 łyżeczka soku z cytryny

* 1/2 łyżeczki soli (ewentualnie więcej, do smaku)

Orzeszki i pistacje przekładamy na blachę, wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut. 

W misie blendera umieszczamy lekko przestudzone orzechy, sól, pokrojony na kilka kawałków czosnek, parmezan, bazylię i rukolę. Miksujemu do chwili rozdrobnienia a następnie dodajemy sok z cytryny i stopniowo oliwę (pesto nie może być suche). Gotowe pesto przekładamy do szczelnie zamykanego słoiczka, wierzch polewamy łyżką oliwy i przechowujemy w lodówce. 

Smacznego :) 


Opublikowano: 29 kwietnia 2013
Tagi: parmezan
Kategoria: Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (12)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.05.2013 22:56 odpowiedz
Ciężko go zastąpić. Ale jeśli już, to może ser Grana Padano.
AnkaGD
AnkaGD
11.05.2013 16:02 odpowiedz
Witam jakim innym serem mozna zastąpić parmezan?
jolantaszyndlarewicz
02.05.2013 19:02 odpowiedz
Uwielbiam pesto, takie domowe jest najlepsze:) ....muszę spróbować wersji z bazylią i rukolą:) ...a co do czosnku to tylko ten polski ma naprawdę wspaniały smak i aromat:)
alohaskarbie
30.04.2013 10:11 odpowiedz
Ja też kocham pesto. U mnie wygląda troche bardziej zwarcie. Taką pastę robie, ale Twojego też będe musiała spróbować. w koncu nigdy nie wiadomo, czy cos nie smakuje lepiej :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.04.2013 14:51 odpowiedz
U mnie nie ma problemu z orzeszkami piniowymi. Są wszędzie - Tesco, Real, Carrefour, a już przede wszystkim - są w Almie. Podejrzewam, że może nie być w Lidlu czy w Biedronce, ale duże hipermarkety z pewnością je mają. I sklepy ze zdrową żywnością też.
Może zapytaj pracownika?
A jeśli naprawdę nigdzie ich nie znajdziesz, to na Allegro jest ich mnóstwo.
as
as
29.04.2013 14:39 odpowiedz
czy wiecie może gdzie można kupić w ogóle orzeszki piniowe? szukałam wszędzie.. alma, real, tesco, intermarsche, lidl.. i NIGDZIE. proszę uratujcie mnie :)
gosik2.0
29.04.2013 14:14 odpowiedz
Tak, pesto z zakręconymi małymi kluskami + białe wino = wakacje w Ligurii :).
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.04.2013 12:43 odpowiedz
No tak, orzeszki piniowe do najtańszych nie należą. Ale opakowanie starczy na 2 spore porcje pesto :)
aniolekidiabelwjednym
29.04.2013 12:35 odpowiedz
Kasiu Ty to potrafisz prezentować potrawy :) Jeszcze jak mieszkałam w akademiku raz zrobiłam pesto, tylko pamiętam, że u mnie nie było rukoli - sama bazylia. Specjalnie do tego pesto kupiłam orzeszki piniowe - do najtańszych nie nalezą :)
http:pastawithapplepie.blogspot.com
http:pastawithapplepie.blogspot.com
29.04.2013 12:29 odpowiedz
pesto ... niech mi ta bazylia na balkonie szybciej rosnie ;)) hehe
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.04.2013 12:26 odpowiedz
Olej rzepakowy to chyba najzdrowszy olej. Też używam go w kuchni, ale uwielbiam zapach i smak oliwy z pierwszego tłoczenia i akurat ona mnie tutaj najbardziej pasuje :)
stella
stella
29.04.2013 12:16 odpowiedz
Mi by się dostało po nosie od prawdziwych Włochów bo ja pesto robię nie na oliwie tylko na naszym rodowitym oleju rzepakowym - ma bardziej neutralny smak no i więcej omega-3 :)