12

Penne z pesto orzechowo szpinakowym


Swój nowy blog zaczynam od makaronu ze szpinakiem. Te dwa składniki uwielbiam razem i osobno :) 

Składniki na 4 porcje:

  • paczka penne
  • paczka świeżego szpinaku (ok. 5 garści)
  • 3 łyżki orzechów pinii
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • Garść tartego parmezanu (ok. 5 łyżek)
  • 5 liści świeżej bazylii
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta świeżo mielonego czerwonego pieprzu
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie wszystkie pozostałe składniki wrzucamy do blendera i mieszamy na najwyższych obrotach. Składniki mają ulec całkowitemu połączeniu. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy i po chwilowym podsmażeniu dodajemy pesto. Pesto powinno dokładnie połączyć się z makaronem. Podgrzewamy jeszcze chwilkę i serwujemy. Sos proponuję mieszać z makaronem bezpośrednio przed jedzeniem, w przeciwnym razie makaron “wciągnie” sporo sosu i będzie trochę za suchy.

Przepis prosty i szybki, a przy tym prze pyszny. Alternatywa dla nie przepadających za szpinakiem solo :)








Opublikowano: 4 maja 2008
Dodaj komentarz
Komentarze (12)
Gość
Gość
27.03.2018 21:44 odpowiedz
polecane jest prażenie orzechów na patelni ,bez tłuszczu i na średnim ogniu i dopiero potem do blendera. Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.11.2012 18:33 odpowiedz
Cieszę się, ze smakowało :)
Kopytka i wątróbka? Ciekawe połączenie ;)
pawelczytomek
01.11.2012 16:48 odpowiedz
HeHeHe. Penne bylo pyszne, ale jadłem sam bo zapomniałem że moje złotko nie lubi szpinaku :) na szczęście miałem jeszcze wątróbkę i kopytka.
pawelczytomek
31.10.2012 14:07 odpowiedz
Żona ma ochotę na coś włoskiego, więc wybrałem penne z pesto orzechowo szpinakowym. Jeśli makaron to pewnie danie włoskie:). Zdięcia bardzo fajne, a szczególnie - Heaven in my morning cup of coffee... Ciekawe czy pochwalą mnie za obiad?
charlotta
charlotta
29.09.2012 13:05 odpowiedz
penne wyszło:) powiadają w mieście, że nawet dobre:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.09.2012 11:31 odpowiedz
Daj znac jak wyszło :)
charlotta
charlotta
12.09.2012 11:18 odpowiedz
właśnie przymierzam się do zrobienia pesto wg tego przepisu. mam 2 lewe ręce do gotowania, więc sama jestem ciekawa, co mi wyjdzie...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.04.2012 13:59 odpowiedz
Czekam na opinię :)
mokotiko
mokotiko
01.04.2012 13:49 odpowiedz
będzie dziś na kolację :)
czy-jest
08.05.2008 07:57 odpowiedz
ja z kolei uwielbiam makaron i szpinak, i orzechy, ale nie lubię orzechów w potrawach na ciepło ;)
a Twoja potrawa wygląda niezwykle apetycznie!
usmiecham-sie
05.05.2008 07:37 odpowiedz
I ja uwielbiam szpinak, ale makaron już mniej. Chociaż w taiej postaci wygląda zachęcająco :)
zemfiroczka
04.05.2008 15:26 odpowiedz
hmmm, pesto, makaron i szpinak- wszystkie trzy lubię :)- chyba się pokuszę o zrobienie :)

pozdr