5

Penne All Arrabbiata




Penne all'arrabiata to włoski sposób na gotowy w 20 minut makaron w pikantnym sosie pomidorowym z czosnkiem oraz oliwą, do którego, dla wzbogacenia smaku, Włosi dodają czasem również pancettę. Pancetta co prawda jest dostępna w niektórych supermarketach, ale ponieważ jest ona niczym innym jak rodzajem boczku, to spokojnie możemy zastąpić ją naszym swojskim, wędzonym boczkiem.

Decydującym dla smaku sosu jest również wybór dobrej jakości pomidorów (najlepiej pelati) oraz użycie oryginalnego, najlepiej świeżo tartego parmezanu. Te dwa składniki (obok boczku) mają kluczowy wpływ na ostateczny smak oraz aromat dania.

Warto również zadbać, by sos był naprawdę pikantny, ponieważ "arrabiatta" oznacza wściekły i z pewnością nazwę tą zawdzięcza właśnie swojej ostrości. Ale niech Was nie korci dodawania do niego pieprzu! Ten pikantny smak, w całości, ma pochodzić z ostrych papryczek.



Składniki na 4 porcje:

* 250 g chudego, wędzonego boczku

* 2 puszki krojonych pomidorów pelati 


* 3 ząbki czosnku

* 1 ostra papryczka

* ok. 20-25 liści bazylii

* 2 pełne łyżki tartego parmezanu

* 2 łyżki oliwy

* 1 płaska łyżka cukru

* sól

* opcjonalnie chilli w proszku

Dodatkowo:

* ok. 350-400g makaronu penne

* świeża bazylia do podania 


W pierwszej kolejności nastawiamy w dużym garnku wodę na makaron i oczekując na zagotowanie przygotowujemy składniki sosu. (Kiedy woda się zagotuje dodajemy sól i gotujemy makaron zgodnie z czasem na opakowaniu).

Boczek kroimy w niewielką kostkę (można również kupić już pokrojony, sprzedawany w opakowaniach po 250 g), a obrany czosnek i papryczkę drobno siekamy.

Na patelni z grubym dnem łączymy oliwę z czosnkiem i papryczką i podsmażamy przez chwilę, cały czas mieszając, a następnie dodajemy boczek i smażymy go do chwili aż będzie lekko rumiany.

Następnie do boczku dodajemy pomidory, cukier oraz posiekaną bazylię. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 2-3 minuty, a pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i (jeśli całość jest mało pikantna) sproszkowanym chilli.

Odcedzony makaron łączymy z sosem, dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Wierzch obficie posypujemy parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią. Podajemy od razu.

Smacznego :) 


Opublikowano: 2 lipca 2016
Kategoria: Makaron
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.07.2016 23:19 odpowiedz
Z połowy porcji wyjdą dwie, niewielkie porcje.
A jak chodzi o ostrą papryczkę, to ja użyłam chilli.
Magda
Magda
21.07.2016 08:50 odpowiedz
Jaką ostrą papryczkę najlepiej kupić? I czy dla 2 osób wystarczy zrobić z połowy przepisu?
NataliaWojtasinska
NataliaWojtasinska
13.07.2016 10:45 odpowiedz
Jade na zakupy:)))) zatem serwuje dzis pyszne penne... Super bo za 3 h wychodze do pracy , a z tym daniem z pewnoscia sie wyrobie i nie wyląduje jedząc fast fooda:) napisze jak wyjdzie:)))
Pozdrawiam:)
Lena
02.07.2016 14:22 odpowiedz
Bardzo apetycznie wygląda! :)
Apetyt na Smaka
Apetyt na Smaka
02.07.2016 11:12 odpowiedz
Uwielbiam ten makaron- moglabym go jesc dzień w dzień, a i tak by mi sie nie przejadł :)