11

Pełnoziarniste pizze z figami




Sezon na figi w pełni :) Sporo osób wykorzystuje figi do ciast i deserów, ale ja uwielbiam dodawać je do dań wytrawnych. Bardzo lubię połączenie świeżych fig z pieczonym mięsem, ale tym razem wybór padł na pełnoziarniste mini pizze z serem pleśniowym, szynką dojrzewającą i czerwoną cebulą. Po upieczeniu, obowiązkowo podane z pikantną rukolą, która dopina całą kompozycję smakową i jak to rukola - po prostu pasuje do każdej pizzy.

Osobom, które nie przepadają za serem pleśniowym czy też tego rodzaju szynką chciałabym mimo wszystko polecić ciasto które wykonałam do tej pizzy. Pierwszy raz przygotowałam pizzę z dość ciężkiej mąki pełnoziarnistej, a mimo to ciasto wyszło bardzo lekkie i puszyste. Jak dla mnie, zdecydowanie lepsze niż ze zwykłej, białej mąki, dlatego nawet jeśli nie zdecydujecie się na takie połączenie składników, zachęcam Was do skomponowania swojej własnej pizzy na tym właśnie cieście. 

Składniki na 5 sztuk:

Ciasto :

* 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)

* 300 ml ciepłej wody

* 15 g świeżych drożdży

* 1 łyżeczka cukru

* 1 łyżeczka soli

* 2 łyżki oliwy

Dodatki:

* 2 mocno dojrzałe figi

* 4 plastrów szynki dojrzewającej

* 120 g sera pleśniowego typu blue lub gorgonzoli

* 1 czerwona cebula

* 1 pełna łyżka płynnego miodu

Do podania:

* rukola

Drożdże łączymy z cukrem, łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłej (ale nie gorącej) wody. Odstawiamy w na 15 minut by zaczyn wystartował.

Wyrośnięty zaczyn łączymy z mąką, pozostałą wodą, solą i oliwą. Zagniatamy elastyczne, niezbyt gęste ciasto, przekładamy je do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe  miejsce na godzinę. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części i z każdej z nich formujemy cienki placek. Spody z ciasta układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia a następnie umieszczamy na nich pokruszony ser, pokrojoną w cienkie plastry cebulę, szynkę oraz pokrojone w plasterki figi. Wierzch każdej pizzy polewamy odrobiną miodu. 

Blachę z pizzami wstawiamy do nagrzanego do 225 stopni piekarnika i pieczemy na opcji góra+dół przez 15 minut. 

Pizze podajemy z rukolą.

Smacznego :)



* Przepis powstał we współpracy z Intermarche, na podstawie produktów dostępnych w sklepie.


Opublikowano: 6 października 2014
Kategoria: Przekąski
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (11)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.09.2015 12:36 odpowiedz
Tak, można.
Suchych drożdży proszę użyć 7 g, czyli całe opakowanie.
Mad_zia
Mad_zia
27.09.2015 02:27 odpowiedz
Czy mozna wyrobić ciasto w maszynie do chleba? Mam tylko suche drożdże ile powinnam ich użyć ? Dziękuje !
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.01.2015 09:48 odpowiedz
Miło mi, że smakowało :)
AgaJ
AgaJ
16.01.2015 09:03 odpowiedz
Najlepsze ciasto pelnoziarniste do pizzy jakie jadlam. Robilam juz je kilka razy nawet przeciwnicy zajadali sie ze smakiem. Kolejny przepis z Twojego bloga sprawdzil sie i trafil do moich ulubionych:)
Angie
02.11.2014 14:02 odpowiedz
Piękne kolory; )
gin86
14.10.2014 16:15 odpowiedz
Ciasto wypróbuję :)
Ostatnio właśnie oczarowały mnie figi na pizzy, tylko u mnie z serem kozim, bo za pleśniowym nie przepadamy :)
kuba-73
08.10.2014 16:50 odpowiedz
Właśnie trafiłem na pizze na słodko. Jeszcze około godziny temu komentowałem bloga, chciałem aby ktoś mi poddał jakiś fajny przepis na taki smakołyk i o proszę sam trafiłem. Wygląda bardzo smakowicie, muszę trochę poeksperymentować bo zwykła pizza mi się po prostu znudziła. Ciekawe jak to smakuje, ktoś już jadł może?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.10.2014 09:40 odpowiedz
Dziękuję :)
Smakowe Kubki
07.10.2014 08:50 odpowiedz
R e w e l a c j a ! Pomysł znakomity, zwykła - niezwykła pizza , pięknie je pokazałaś.
Zuza
06.10.2014 19:39 odpowiedz
świetna propozycja :)
MariaT
06.10.2014 10:24 odpowiedz
Pyszne, bardzo lubię takie zestawy :)