22

Pełnoziarniste muffinki dyniowe z cynamonowym lukrem




Mocno dyniowa ta jesień na blogu. A ja nawet nie wiem, czy Wy dynię lubicie. Bo ja uwielbiam i nie potrafię przejść obok nich obojętnie. 

Wczoraj na przykład upiekłam dyniowe muffinki. Puszyste, z orzechami i cynamonowym lukrem, który jest dla nich idealnym wykończeniem. Równie pyszne i miękkie nawet na drugi dzień, bo dziś już stanowiły dodatek do porannej kawy :)



Składniki na 12 muffinek:

* 2 pełne szklanki  pszennej mąki pełnoziarnistej 

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1/2 łyżeczki sody

* 1 pełna szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić 1 niepełną szklanką zwykłego cukru)

* 1 pełna łyżeczka cynamonu

* 2 jajka

* 1 szklanka  puree z dyni

* 1/3 szklanki mleka

* 4 łyżki oleju

* 100 g posiekanych orzechów włoskich

(składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)

Lukier:

* 1 szklanka cukru pudru

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 3-4 łyżki mleka (lukier nie powinien być za rzadki aby nie spłynął)

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem, sodą i cynamonem a następnie dodajemy jajka, mleko, olej, puree z dyni i orzechy. Mieszamy krótko, do chwili połączenia się składników. 

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy ok. 22 minuty (do suchego patyczka).

Lekko ciepłe muffinki zanurzamy w lukrze i odstawiamy do zastygnięcia. 

Smacznego :)




Opublikowano: 16 października 2014
Tagi: dynia orzechy
Kategoria: Muffinki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (22)
Gość
Gość
14.05.2016 21:58 odpowiedz
super przepis! zamrażam sobie po szklance purre dyniowego i wtedy to już wyjątkowo szybko się robi. z moich eksperymentów polecam dodać pół na ół orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczy :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.01.2016 22:21 odpowiedz
Rozmrozić, upiec i zblendować.

PS. W Biedronkach jest cały czas dostępna świeża dynia piżmowa. Dziś nawet kupiłam :)
Angelika
Angelika
11.01.2016 19:02 odpowiedz
mam wielką ochotę na te muffinki, niestety dynię mam tylko zamrożoną :/ co mogę zrobić?
Gość
Gość
14.11.2015 18:32 odpowiedz
zrobiłam, zjadłam 6 naraz, pycha, nie mogłam się opanować ....
mariolka
mariolka
12.11.2015 21:32 odpowiedz
Super są te muffinki:-) Nie spodziewałam się, że aż takie dobre będą. Na drugi dzień nawet lepsze bo bardziej wilgotne. Lubię dynię w ciastach i plackach ale niestety jakoś nie mogę się do niej przekonać w wydaniu wytrawnym. Chyba, że niewłaściwych przepisów próbowałam;-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.11.2015 23:59 odpowiedz
Miło mi, że smakowały :)
A dynię zawsze można zamrozić :)
Kasia P.
Kasia P.
01.11.2015 22:17 odpowiedz
Te muffinki są najlepszymi muffinkami jakie kiedykolwiek jadłam, czy to kupione, czy zrobione samemu. Jaka szkoda, że sezon na dynię nie jest cały rok, bo ja tak rzadko gotuję;) Wszystkim smakoszom w mojej rodzinie smakowały, oraz tym, którzy nie są sympatykami wyszukanego jedzenia - też prosili o jeszcze:)
Gość
Gość
01.09.2015 09:41 odpowiedz
Akurat u nas w sklepie mamy promocję na formy na muffinki http://salixkedziora.pl/nowy_sklep/index.php?id_product=13&controller=product" rel="nofollow"> są za niecałe 10 zł i dlatego postanowiłam poszukać przepisu. Sezon na dynię w pełni - trzeba wypróbować.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.01.2015 20:34 odpowiedz
Cieszę się, że smakowały :) Pozdrawiam :)
Annisa
09.01.2015 18:53 odpowiedz
Świetny przepis :) Zrobiłam je dosłownie przed chwilą, są rewelacyjne. Aż żałuję, że jestem na diecie, bo na pewno zjadłabym więcej niż jedną...
Aga
Aga
16.12.2014 13:44 odpowiedz
pyszne muffinki! szczerze polecam! zaskoczyłam wszystkich :)
dziękuję Pani Kasiu za takie nietypowe przepisy... czekam na kolejne!
naleśniki
20.10.2014 00:14 odpowiedz
Łał! świetne! muszę spróbować!
jolantaszyndlarewicz
18.10.2014 14:33 odpowiedz
Dynię uwielbiam, więc czaruj nas tutaj dynią, czaruj:)
zawsze.oliwek
17.10.2014 20:56 odpowiedz
to ja jutro lecę szukać dyni :)
lip-ton78
lip-ton78
16.10.2014 20:33 odpowiedz
Dziękuj za szybką odpowiedz, zabieram się do pieczenia dyni a potem babeczek.
gin86
16.10.2014 20:29 odpowiedz
Ja też za dynią szleję, więc dyniowych przepisów mi nigdy dość :)
Twoje muffiny wyglądają bosko :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.10.2014 20:21 odpowiedz
Ja dynię najpierw kroję na kawałki i piekę do miękkości, a potem miksuję.
Mateusz
16.10.2014 20:21 odpowiedz
A ja tam wolę mufinki całe z czekolady :D
lip-ton78
lip-ton78
16.10.2014 20:03 odpowiedz
Pani Kasiu mus z dyni ma być odparowany czy wystarczy surowa dynia zmiksowana.
Serdecznie pozdrawiam.
filizanka-smakow
16.10.2014 15:35 odpowiedz
przepis zapisuję i próbuję w weekend :)
paula.20.06
16.10.2014 14:22 odpowiedz
Cudowne zdjęcia Kasiu , jak zawsze :) Pozdrawiam !
Aleksa
16.10.2014 10:35 odpowiedz
Fajny przepis i przecudne zdjęcia! Bardzo klimatyczne :)