0

Pasztet z żurawiną



Jeśli planujecie upiec na Święta pasztet, to dzisiejszy przepis powinien przypaść Wam do gustu :)

Delikatny, przygotowany w 100% z mięsa indyczego, z dodatkiem suszonej żurawiny i żurawinową galaretką. Jednocześnie słodki i pikantny. 
Po prostu pyszny! 

Oprócz słodyczy i owocowego akcentu żurawina nadaje pasztetowi również odświętnego charakteru. Natomiast dodającym pikanterii składnikiem jest nowy produkt marki Vegeta - Vegeta Natur pikantna z chili
Jest to produkt o naturalnym, nie zawierającym glutaminianu sodu, sztucznych barwników czy aromatów składzie, w którym znajdziecie całe mnóstwo różnorodnych warzyw oraz przypraw. 


Do gamy produktów Vegeta Natur dołączyły też: Tak więc bez względu na to, czy na swoim świątecznym stole planujecie podać pieczone ryby, kaczkę czy pieczeń z mięsa mielonego - z pewnością znajdziecie coś dla siebie. 


 


Składniki na 1 keksówę o wymiarach ok. 10x25 cm:
  • 1,2 kg mięsa z udźca indyka
  • 200 g wątróbki z indyka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 2 kajzerki
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki Vegeta Natur pikantna z chili
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • sól
  • olej do smażenia

Galaretka żurawinowa:
  • 1/2 kg świeżej żurawiny
  • 2 łyżki cukru pudru (lub więcej, jeśli będzie bardzo kwaśna)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wrzątku

Mięso kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, dodajemy sól i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy szumowiny. 
Do gotującego się mięsa dodajemy sól, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez około 2 godziny. Mięso powinno być bardzo miękkie. 

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju. Zdejmujemy z patelni. 

Na patelnię dodajemy olej i obsmażamy na nim wątróbkę. 

Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa i kiedy nasiąkną nim i zmiękną, odciskamy je. 

Ugotowane mięso, bułki, wątróbkę, marchewkę, pietruszkę, seler oraz podsmażoną cebulę mielimy na drobnych oczkach (możecie też zmiksować całość w malakserze). Dodajemy jajka, Vegetę Natur pikantna z chili, gałkę muszkatołową, majeranek oraz imbir. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą. Na koniec wsypujemy żurawinę. 

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę mięsną. 
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 60 minut (do czasu, aż wierzch pasztetu się zarumieni). 
Po upieczeniu pasztet odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy go w formie. 

Żurawinę zalewamy ok. 150 ml wody, dodajemy cukier i dusimy na niewielkim ogniu do czasu, aż owoce się rozpadną (zajęło mi to około 10 minut). Jeśli w tym czasie woda się wygotuje, dolewamy tylko tyle, by owoce nie przywierały do dna.
Gorące owoce miksujemy i odstawiamy do wystygnięcia (zimową porą zawsze sprawdza sie wystawienie garnka na balkon ;) ). 
Do mocno schłodzonej żurawiny dodajemy rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę. 
Kiedy masa zacznie tężeć przekładamy ją na pasztet i wstawiamy go do lodówki na całą noc. 


Smacznego!

Opublikowano: 17 grudnia 2018
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.