1

Pasztet z czereśniami / wiśniami




Dziś mam dla Was przepis na pasztet w letniej, zupełnie nowej wersji.

Czereśnie świetnie sprawdzają się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs i nadają pasztetowi lekkości oraz soczystości.

Poza sezonem na czereśnie można użyć wiśni, które w formie mrożonej dostępne są przez cały rok.    



Składniki:

* 1 kg mięsa z rosołu (ja użyłam pół na pół kurczaka i wołowiny)

* 300 g wątróbki

* warzywa z rosołu ( 1 duża marchewka, 1 mała pietruszka, kawałek selera)

* 1 duża cebula

* 2 ząbki czosnku

* 2 szklanki wydrylowanych, przekrojonych na pół czereśni lub wiśni (można użyć mrożonych)

* 2 jajka

* 50 g masła

* 3 łyżki bułki tartej

* 5-6 łyżek rosołu

* 2 szczypty gałki muszkatołowej

* 1 łyżeczka suszonego majeranku

* sól i pieprz do smaku

* olej

Wydrylowane i przekrojone na pół czereśnie zamrażamy, aby podczas mieszania z masą mięsną nie rozpadły się i nie zabarwiły całego pasztetu. Czynność tę najlepiej wykonać dzień wcześniej.

Wątróbkę podsmażamy na 3-4 łyżkach oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem do chwili, aż się zeszkli. 

Mięso, jarzynę z rosołu oraz wątróbkę mielimy na drobnych oczkach, łączymy z cebulą oraz pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. Keksówkę o wymiarach 10x25 cm wykładamy papierem do pieczenia (włącznie z bokami) i przekładamy do niej masę mięsną wyrównując wierzch wilgotną dłonią. 

Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 60 minut. Jeśli wierzch zacznie się zarumieniać, pasztet przykrywamy papierem do pieczenia.

Przestudzony do temperatury pokojowej pasztet wstawiamy na całą noc do lodówki.

Smacznego :)


Opublikowano: 26 lipca 2016
Kategoria: Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
majanaboxing
26.07.2016 23:07 odpowiedz
Z czereśniami brzmi dobrze i ciekawie :) Wygląda pysznie.
Pozdrawiam.