14

Pasztet rybny




Mieliście kiedyś okazję jeść lub samemu zrobić pasztet rybny? Pewnie spora część z Was odpowie że nie. Pasztety rybne nie są tak popularne jak pasztety mięsne, podczas gdy są nie tylko pyszne, ale też zdrowe. 

Do pasztetu rybnego możecie użyć filetów bez skóry z praktycznie każdej ryby. U mnie był to dorsz i łosoś ponieważ te dwie ryby bardzo lubię. Łosoś dodatkowo nadał pasztetowi delikatnego, różowego zabarwienia. 

Gorąco Wam go polecam. Pasztet wychodzi delikatny, soczysty i naprawdę pyszny. 

Składniki:

* 500 g filetu z łososia *

* 500 g filetu z dorsza bałtyckiego *

* 1 cebula

* 1 mała marchewka

* 1/2 pietruszki

* 2 duże ząbki czosnku

* 3 ugotowane jajka

* 2 surowe jajka

* 50 g stopionego masła

* 1 łyżka soku z cytryny

* 1 kajzerka

* 1/2 szklanki mleka

* 1 łyżeczka gotowej przyprawy do ryby

* 1/2 łyżeczki suszonej szałwi

* 1/2 łyżeczki majeranku

* 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

* sól i pieprz do smaku

* 1 łyżeczka oleju

Umytą rybę układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, polewamy ją sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem, przyprawą do ryb, szałwią i majerankiem. Dookoła ryby układamy ćwiartki cebuli, czosnek oraz plasterki marchewki i pietruszki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok 35 minut po czym odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Wystudzoną rybę i warzywa mielimy razem z ugotowanymi jajkami i namoczoną w mleku kajzerką (nie należy jej zbyt mocno odciskać z mleka). Do masy rybnej dodajemy płyn który pozostał po pieczeniu ryby, surowe jajka, stopione masło i gałkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Keksówkę o wymiarach 12x25 cm wykładamy papierem do pieczenia który lekko natłuszczamy olejem. Przekładamy do niej masę i wyrónujemy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 60 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego :)

* Szeroki wybór świeżych ryb znajdziecie w halach Makro na terenie całego kraju. 
 

Opublikowano: 10 kwietnia 2013
Kategoria: Boże Narodzenie, Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (14)
EwelinaPijewska
EwelinaPijewska
17.12.2018 08:38 odpowiedz
Pani Kasiu, ile wcześniej można taki pasztet przygotować?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.12.2018 09:26 odpowiedz
Najlepiej dzień wcześniej :) Ewentualnie dwa dni wcześniej, ale wówczas proszę bardzo dokładnie owinąć foremkę folią spożywczą, żeby pasztet nie wysechł i żeby nie przechodził innymi zapachami lodówki :)
opacik
opacik
29.12.2014 22:48 odpowiedz
Świetny przepis. Zrobiłem na wigilię i wszystkim smakowało :)
jolantaszyndlarewicz
14.04.2013 21:50 odpowiedz
Pasztetu rybnego nie miałam jeszcze okazji jeść .... ale wyglada pysznie:) pozdrawiam
http:pastawithapplepie.blogspot.com
http:pastawithapplepie.blogspot.com
11.04.2013 09:10 odpowiedz
ja uwielbiam kazde pasztety a rybny to idealne rozwiązanie jak ktoś uważa na to żeby jesc zdrowo. nadal wydaje mi się ze mało ryb się w Polsce jada ale chyba się to poprawia
izaa_a
10.04.2013 21:57 odpowiedz
świetnie wygląda
gosik2.0
10.04.2013 16:45 odpowiedz
Pasztetu rybnego nie robiłam, ale roladę gotowaną na parze tak. Ostatnio piekę różne dziwne pasztety bez mięsa, o rybnym nie myślałam, a tu taka fajna propozycja. Muszę wypróbować. Pozdrawiam.
wiosenka27
10.04.2013 15:13 odpowiedz
Pyszny:)
liliann_86
10.04.2013 15:10 odpowiedz
Miałam okazję jeść pasztet rybny i jest 100 razy lepszy niż mięsny :)
Przynajmniej mi bardziej smakował.
alohaskarbie
10.04.2013 12:46 odpowiedz
No faktycznie, nie miałam okazji zrobić tego jeszcze, ale wygląda bardzo ładnie :)
mismakuje
10.04.2013 12:20 odpowiedz
Chętnie bym spróbowała, szczególnie że dorsz i łosoś to także moje ulubione ryby.
matylda
10.04.2013 12:18 odpowiedz
ale fajny, już taki wiosenny pasztet. :)
Mamusia
10.04.2013 12:14 odpowiedz
Mniam :D
ata
ata
10.04.2013 11:51 odpowiedz
Pyszności. W piąteczek będzie pasztet, jak nic :-) Dziękuję.