13

Pasztet drobiowy z musem owocowym




Jeśli chociaż raz mieliście okazję samodzielnie przygotować pasztet z pewnością przyznacie mi rację, że żaden kupny nie może się z nim równać. 

Tym razem skusiłam się na delikatny pasztet drobiowy z owocowym musem. Połączenie mięsa z owocami jest jednym z moich ulubionych, więc i tym razem nie miałam wątpliwości, że będzie to strzał w dziesiątkę.

Ja do przygotowania musu użyłam konfitury z wiśni i malin, ale jeśli lubicie żurawinę, także możecie jej użyć. 

Składniki:

* 1 kurczak gotowany z rosołu (ok 1.8 kg surowego)

* 500 g wątróbki drobiowej

* 100 g masła

* 2 małe marchewki z rosołu

* 1 pietruszka z rosołu

* kawałek selera z rosołu

* 1 duża cebula

* 2 duże ząbki czosnku

* 1 łyżeczka soli

* 1 łyżeczka majeranku

* 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu

* 2 szczypty gałki muszkatołowej

* 2 duże jajka

* 4 łyżki bułki tartej

* kilka łyżek oleju

Galaretka:

* 3 płaskie łyżeczki żelatyny

* 70 ml wrzątku

* 150 g konfitury wiśniowej

* 150 g konfitury malinowej

Mięso obieramy z kości i dzielimy na mniejsze cząstki. Wątróbkę podsmażamy na 3-4 łyżkach oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle razem z rozgniecionym czosnkiem do chwili, aż się zeszkli. 

Kurczaka, jarzynę z rosołu oraz wątróbkę mielimy na drobnych oczkach, łączymy z cebulą oraz pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. Keksówkę o wymiarach 10x25 cm wykładamy papierem do pieczenia (włącznie z bokami) i przekładamy do niej masę mięsną wyrównując wierzch wilgotną dłonią. 

Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 60 minut. Jeśli wierzch zacznie się zarumieniać, pasztet przykrywamy papierem do pieczenia.

Żelatynę łączymy z wrzątkiem i mieszamy przez kilka minut, aby się rozpuściła. Obie konfitury łączymy ze sobą i miskujemy blenderem na gładki mus, do którego dodajemy żelatynę. Tężejący mus wykładamy na lekko ciepły pasztet i wstawiamy do lodówki na całą noc. (Podczas wykładania na pasztet mus nie może być zbyt płynny aby nie przeciekł na dno i boki przez ewentualne szczeliny między papierem a pasztetem). 

Smacznego :) 

 


Opublikowano: 10 lipca 2014
Tagi: kurczak
Kategoria: Śniadania, Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (13)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.03.2018 08:08 odpowiedz
Do tego pasztetu nie ubijałam białek.
Asia
Asia
25.03.2018 10:03 odpowiedz
Czy białek jajek ie trzeba wcześniej ubić ?
Ewi
Ewi
12.03.2018 17:19 odpowiedz
PANI KASIU robiłam.dzis wyszedł obledny !:-) Z tym.ze wyszły mi 2 formy i stąd moje pytanie czy ja mogę ewentualnie jedna zamrozić??
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.03.2016 15:16 odpowiedz
Najlepiej zrobić go dzień wcześniej.
Magda
Magda
19.03.2016 21:04 odpowiedz
Jak długo można przechowywać pasztet? Kiedy powinnam zrobić, aby podać go na wielkanocne śniadanie i by był dobry?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.04.2015 14:12 odpowiedz
Na tym maśle podsmażamy cebulę a potem całość przelewamy do zmielonego mięsa.
sylfka
sylfka
03.04.2015 12:58 odpowiedz
Przepraszam, mam jeszcze jedno pytanie, 100 g masła mam dodać do "surowego pasztetu"?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.04.2015 15:14 odpowiedz
I mama ma rację :) Może nie byłby jakoś bardzo suchy, ale na pewno skóra sprawi, że będzie miał przyjemniejszą konsystencję.
Gość
Gość
01.04.2015 15:13 odpowiedz
Przepraszam, czytałam przepis 3 razy,i jakoś mi umknęło :-( Mama mówi, że mam zmielić skórę bo pasztet będzie suchy i tak też poczynię. Dzięki za szybką odpowiedź. Radosnych Świąt Wielkiej Nocy
Gość
Gość
01.04.2015 15:04 odpowiedz
Przepraszam, czytałam przepis 3 razy,i jakoś mi umknęło :-( Mama mówi, że mam zmielić skórę bo pasztet będzie suchy i tak też poczynię. Dzięki za szybką odpowiedź. Radosnych Świąt Wielkiej Nocy
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.04.2015 14:53 odpowiedz
Witam,
Tak, w przepisie jest informacja, że wątróbkę podsmażamy "Wątróbkę podsmażamy na 3-4 łyżkach oleju"
Jeśli nie masz ochoty dodawać gotowanej skóry z kurczaka, po prostu jej nie miel :)
sylfka
sylfka
01.04.2015 14:42 odpowiedz
Witam. Czy wątróbkę należy podsmażyć? Skórę z kurczaka mielimy oczywiście również - trochę mnie to przeraża ;-) Pytam dla pewności, nigdy nie przygotowywałam pasztetu.
mikimama
10.07.2014 10:06 odpowiedz
Coś pysznego!