11

Pasztet drobiowy na winie


Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny pasztet. Nie jest to pasztet pieczony, taki który kroi się w plastry, ale bardzo miękki i kremowy, dający się idealnie rozsmarować na chlebie. Robi się go bardzo szybko i jeśli czasem zostaje Wam trochę mięsa z rosołu i nie bardzo wiecie co z nim zrobić, to tym bardziej polecam ten przepis :)

Składniki:

* 400 g wątróbki drobiowej

* 300 g ugotowanego mięsa drobiowego (np. z rosołu)

* 200 ml białego wina (ja użyłam wina Celebro)

* 1 duża cebula

* 2 szczypty majeranku

* 1 szczypta tymianku

* 150 g masła

* sól i pieprz do smaku

Wątróbkę kroimy w kostkę i umieszczamy w garnku razem z drobno posiekaną cebulą. Dodajemy wino, pieprz, tymianek i majeranek i gotujemy na małym ogniu do czasu aż wino odparuje (około 15 minut). Do gorącej wątróbki dodajemy pokrojone drobiowe i podgrzewamy około minuty. Całość przekładamy do blendera, dodajemy sól i około 6 łyżek stopionego masła. Miksujemy na gładki mus. Jeśli pasztet będzie za gęsty, dodajemy więcej masła. Generalnie masa powinna być aksamitna. 

Pasztet przekładamy do miseczki a na wierzch delikatnie wylewamy pozostałe masło. Chłodzimy w lodówce (najlepiej całą noc). 

Smacznego :)

 



 


 

“I cook with wine. Sometimes I even add it to the food.”

W.C. Fields


Ingredients:

* 400 g chicken liver

* 300 g boiled chicken meat

* 200 ml white wine 

* 1 big onion

* 2 pinches marjoram

* 1 pinch thyme

* 150 g butter

* salt and pepper to taste

Cut liver into smaller pieces and chop onion. Put them into the saucepan, add wine, pepper, marjoram and thyme and cook it for about 15 minutes - until wine evaporates. 

Next add chopped chicken meat and cook for about one minute. 

Transfer everything to a food procesor, add salt and about 6 tablespoons of melted butter and whizz until smooth. If you think it is too thick add more butter. 

Put pâté in a bowl and pour gently the rest of butter on the top. Refrigerate overnight.

 



 


Opublikowano: 16 października 2012
Tagi: kurczak
Kategoria: Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (11)
Lucy
Lucy
25.02.2013 13:51 odpowiedz
Też go wypróbowałam, bajecznie prosty. Następnym razem pokombinuję j.w. z marchewką albo nalewką malinową :) i dam trochę mniej wątróbki bo jednak (jak dla mnie) dominuje w pasztecie.Wpisuje go na stałe do mojego zeszytu z przepisami ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.02.2013 15:14 odpowiedz
Pomysł z dodaniem nalewki malinowej jest fenomenalny :) Bardzo oryginalne.
Cieszę się, ze Wam smakuje :)
Pozdrawiam ciepło i Ciebie i Męża :)
Crooleeck
Crooleeck
13.02.2013 15:07 odpowiedz
Witam,
robię ten pasztet już któryś raz i nie dość że absolutnie za każdym razem wychodzi inny to nie zmienia to faktu, że mój Mąż zabronił mi kupować w sklepie pasztetu bo i tak nie będzie taki dobry jak Twój ;)
Zatem dziękuję za przepis i od siebie dodam, że gdy któregoś razu skończyło mi się wino dodałam odrobinkę nalewki malinowej i pasztet wyszedł fantastyczny!!!!
Pozdrawiam serdecznie
Karolina
Mary
Mary
20.10.2012 15:15 odpowiedz
Przetestowane. Bardzo smaczne i banalnie proste. Smakowało wszystkim w rodzinie i koleżankom w pracy :) Ze swojej strony dorzuciłam kawałeczek selera i marchewkę z rosołu, bo czysto mięsny smak wydawał mi się odrobinę za "tępy". :) Gratuluję doskonałego przepisu.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.10.2012 21:20 odpowiedz
Słowiański. Kupny :)
Bibi
Bibi
16.10.2012 21:09 odpowiedz
A co to za chleb?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.10.2012 19:21 odpowiedz
Asiu wino możesz zastąpić rosołem drobiowym jeśli mają go jeść dzieci. Ale prawda jest taka, ze ono i tak odparuje - zostanie tylko bardzo delikatny smak :)
aniolekidiabelwjednym
16.10.2012 19:13 odpowiedz
Wspaniale wygląda! Widziałam podobny pasztet na Kuchni + u J. Olivera :) Jak zostanie kiedyś mięsko z rosołu lub innej zupy to zrobię. Wątróbkę też lubię teraz - w dzieciństwie kręciłam nosem... Uwielbiam wątróbkę z jabłkami i majerankiem :-)
Pozdrawiam Kasiu
Asia
Asia
16.10.2012 17:39 odpowiedz
Kasiu, a czy ten pasztet mogą jeść dzieci (ze względu na wino)? Czy może lepiej pominąć wino? Chociaż kiedyś słyszałam, że alkohol pod wpływem gotowania cały wyparowuje i zostaje tylko posmak.
jolantaszyndlarewicz
16.10.2012 15:25 odpowiedz
Kasiu szybki, pyszny, idealny:) Musze go wypróbować:)
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
16.10.2012 11:42 odpowiedz
Wspaniały, prosty,szybki i musi być pyszny...!

Pozdrawiam!

p.s. narobiłaś mi smaka, że hoho Kasiu;)