Pasztet wg tego przepisu przez lata na każde święta przygotowywała moja babcia. Jest zwarty, nie sypie się i bardzo delikatny w smaku. To taki sprawdzony, babciny przepis. Odkąd spróbowałam tego pasztetu po raz pierwszy nie jest w stanie zadowolić mnie żaden kupny. Żaden. Z podanych składników wychodzą 3 keksówki pasztetu (12 x 25 cm).
Składniki:
- 700 g szynki wieprzowej
- 700 g łopatki wieprzowej
- 500 g boczku lub podgardla
- 400 g wątróbki drobiowej
- 2 nogi z kurczaka
- 1 noga z indyka
- 2 marchewki
- 1 malutka pietruszka
- 2 listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 bułki
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- ½ kg słoniny do obłożenia



Opublikowano: 30 października 2009
Ale można pominąć ten etap, wykładając keksówkę papierem do pieczenia.
przymierzam się właśnie do mojego pierwszego w życiu domowego pasztetu. Mam pytanie odnośnie słoniny, pojawia się ona co prawda w składnikach, ale nie mogę się doszukać w przepisie gdzie ją wykorzystać:)
Będę wdzięczna za pomoc;)
Pozdrawiam,
Ann
jak ja lubię pasztety!
Nigdy nie robiłam sama pasztetu, a lubię:)