4

Pasta z sardynek - przepis




Wczoraj przy okazji przeglądu zawartości lodówki wpadła mi w oko puszka sardynek. Oboje z Grzegorzem bardzo lubimy wszelakie rybne smarowidła do pieczywa, więc po chwili zastanowienia (i uwzględnieniu innych produktów, które aktualnie miałam w lodówce), przygotowałam aromatyczną pastę z czosnkiem, pieczoną papryką, świeżym oregano, jajkiem i twarogiem. 

Pasta najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą, więc przed podaniem wstawcie ją do lodówki co najmniej na godzinę. 

Składniki:

* 200 g tłustego twarogu

* 1 puszka sardynek w oleju

* 1 duża, czerwona papryka

* 1 ugotowane na twardo jajko

* 2 duże ząbki czosnku

* 1 łyżeczka drobno posiekanego, świeżego oregano

* 2 szczypty ostrej papryki

* sól i pieprz do smaku 

* (opcjonalnie inne, ulubione zioła zioła, np. natka pietruszki, szczypiorek, bazylia lub koperek)

Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni (najlepiej z termoobiegiem lub na opcji grill). W niewielkim naczyniu żaroodpornym układamy paprykę i wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika. Pieczemy bez przykrycia przez około 30 minut (po tym czasie spora część skórki powinna być czarna). Gorącą paprykę przekładamy do miski i szczelnie przykrywamy folią. Po około 10 minutach zdejmujemy z papryki skórkę i wyjmujemy pestki, a pozostały miąższ osuszmy na ręczniku papierowym. 

Sardynki odsączamy z oleju i rozdrabniamy widelcem (ja dodatkowo wyjmuję też kręgosłupy). W taki sam sposób rozdrabniamy twaróg i łączymy je ze sobą dodając bardzo drobno posiekaną paprykę, starty na drobnych oczkach czosnek, ostrą paprykę oraz jajko i zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Jeśli posiadacie blender/rozdrabniacz, możecie znacznie skrócić czas przygotowania pasty. Zmiksujcie pulsacyjnie czosnek, jajko oraz paprykę i przełóżcie je do miseczki. Następnie zmiksujcie sardynki z twarogiem i połączcie je z wcześniej rozdrobnionymi składnikami. Dodajcie sól, pieprz, paprykę i zioła. 

Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem z chrupiącą skórką :) 

Smacznego :) 




Opublikowano: 7 listopada 2014
Kategoria: Śniadania, Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (4)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.11.2014 19:21 odpowiedz
Tak
kdurczak
13.11.2014 19:03 odpowiedz
czy zamiast sardynek może być tuńczyk?
monia
monia
07.11.2014 16:11 odpowiedz
Wygląda wspaniale! Lubię wszelkie pasty do swojskiego pieczywa, więc zrobię na 100%!
kabamaiga
07.11.2014 16:00 odpowiedz
Też lubimy smarowidła, tylko nasze rzadko kiedy doczekują do sesji ;)
Świetny pomysł z tą puszką.