
Pierogi? Pasztet? Krokiety?
Jeśli zdarza się Wam mieć problem z wykorzystaniem mięsa z rosołu, to być może ten przepis przypadnie Wam do gustu :)
Pasta ta jest ciekawą alternatywą dla pasztetu, ma kremową, łatwą do rozprowadzenia konsystencję i delikatny smak. Jeśli jednak wyda się Wam ona zbyt łagodna, możecie doprawić ją według własnego smaku. W ramach urozmaicenia, możecie też dodać serek ziołowy, posiekane, suszone pomidory lub odrobinę czosnku. Najważniejsza jest tu baza, natomiast smak pasty możecie zmieniać według dostępnych składników i swojego gustu :)
Składniki:
* 250-300 g gotowanego mięsa z rosołu (najlepiej drobiowego)
* 1 ugotowana marchewka
* kawałek ugotowanej pietruszki
* 1 duża cebula
* 150 g serka twarogowego, naturalnego
* 2 łyżeczki drobno posiekanego, świeżego oregano
* 1 łyżka masła
* 2 szczypty ostrej papryki
* sól i pieprz do smaku
Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle do miękkości, a następnie łączymy ją z posiekanym mięsem, marchewką i pietruszką. Miksujemy przy pomocy malaksera, a następnie dodajemy serek, paprykę oraz oregano. Mieszamy dokładnie, do chwili połączenia się składników. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby pasta nabrała odpowiedniej konsystencji, a smaki połączyły się ze sobą.
Pastę najlepiej wyjąć z lodówki około 15-20 minut przed podaniem.
Smacznego :)
Opublikowano: 10 września 2016
Tagi:
kurczak
Kategoria:
Inne
Podobną pastę przygotowuję z kurczaka pieczonego jeśli mi zostanie z obiadu. Tak naprawdę za każdym razem wychodzi inna pasta bo korzystam z tego co mam w danej chwili w lodówce. Ostatnio do kurczaka dodałam trochę majonezu, kilka ząbków czosnku i pół puszki czerwonej fasoli. Doprawiłam zieleniną i gotowe:) Domownicy z chęcią zajadali takie kanapeczki z pastą. Pozdrawiam.