8

Pasta z botwinki




Jeśli lubicie wszelkiego rodzaju smarowidła do pieczywa, to dzisiejszy przepis zapewne przypadnie Wam do gustu.

Aromatyczna, kremowa pasta z fety oraz botwinki. Z dodatkiem smażonej z czosnkiem cebuli i słodkiej śmietanki. Idealna do świeżych, chrupiących bułek lub bagietki. I właśnie z takim przeznaczeniem powstała. Ale... 

Ale, trochę przez przypadek, odkryliśmy jej drugą odsłonę - jako dodatek do makaronu. 

Dzień był dość pracowity a nam marzył się ciepły posiłek. Ugotowałam więc makaronowe wstążki, a pozostałą z poprzedniego dnia pastę połączyłam z odrobiną wrzątku, by nadać jej konsystencję gęstego sosu. Wymieszałam go z makaronem, a całość posypałam sporą ilością prażonego słonecznika i rukolą. I przepadliśmy. Bo właśnie w wersji na ciepło poszczególne smaki zostają jeszcze bardziej wyeksponowane, a dodatek słonecznika i rukoli to strzał w dziesiątkę. Całość tworzy naprawdę niesamowitą kompozycję.

Niestety nie uraczę Was zdjęciami wersji na ciepło, ale jeśli przygotujecie pastę z podanych poniżej proporcji, to wystarczy Wam jej do wypróbowania obu wersji. I sami zadecydujcie, która z nich bardziej przypadnie Wam do gustu :)



Składniki:

* 1 spory pęczek botwinki z dużymi buraczkami

* 1 cebula

* 5-6 dużych ząbków czosnku

* 2 łyżki oleju

* 150-200 g fety

* ok. 70 ml kremówki

* sól i pieprz do smaku

Liście i łodygi botwinki drobno siekamy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce. 

Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, a następnie dodajemy botwinkę. Smażymy do czasu aż łodyżki będą miękkie, a całość dość mocno zmniejszy objętość. Studzimy. 

Pokruszoną fetę łączymy z botwinką. Dodajemy kremówkę i miksujemy blenderem na gładką pastę. 

(Jeśli użyjecie sera typu feta - a nie fetę prawdziwą - to początkowo dodajcie mniej śmietanki. Ser typy feta ma bardziej kremową konsystencję. Jeśli pasta będzie za gęsta, wówczas dodajcie jej więcej. Może się też okazać, że 70 ml nie wystarczy przy użyciu prawdziwej fety. Zatem ilość śmietanki dostosujcie do własnych preferencji.)

Po zmiksowaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Smacznego! 


Opublikowano: 7 lipca 2018
Tagi: botwinka feta
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (8)
doswiadczajpl
08.08.2018 20:55 odpowiedz
Dzisiaj zrobione wyszło genialnie :D I ta konsystencja, rewelacja!
anuszka68
17.07.2018 20:38 odpowiedz
Zainspirowałaś mnie tą pastą :D Zapisana w zeszycie ;) Dziękuję za inspirację!
miriam_73
miriam_73
17.07.2018 14:46 odpowiedz
Znacznie lepsze w charakterze sosu do makaronu jest połączenie botwinki (lub buraczków) z kremowym kozim serkiem. Do tego czosnek, dymka i szczypiorek drobniutko posiekane, sól i pieprz plus ew. zioła jakie się lubi (ja dodaję trochę oregano). Wtedy nie trzeba mocno "rozcieńczać" sosu :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.07.2018 08:01 odpowiedz
Tak, to czarnuszka :)
Dzist
Dzist
16.07.2018 12:27 odpowiedz
To na górze to pieprz czy czarnuszka? Wlasnie sie zatanawiam czy czarnuszka bedzie pasować;-)
Dziękuję za przepsi,wykorzystam w weekend bo uwielbiam botwinkę, nigdy bym nie wpadła, ze można z nieh zrobić pastę
Katarzyna
11.07.2018 13:10 odpowiedz
Kolor botwinki boski i niezwykle fotogeniczny! Uwielbiam takie smaki :)
Zuza
09.07.2018 00:18 odpowiedz
mmmm co za kolor :)
bryssska
07.07.2018 11:26 odpowiedz
Cudowna, pysznie się zapowiada ;-D