4

Paprykarz z kaszy jaglanej




Po ciasteczkach z płatków jaglanych i jaglanych kotletach pora na trzeci przepis z kaszą jaglaną w roli głównej :)

Tak jakoś wyszło, że w ostatnim tygodniu kasza ta pojawiała się w naszym menu dość często, ale oczywiście wcale nam to nie przeszkadzało, wszak nie tylko jest ona bardzo zdrowa, ale i smaczna :) 

A dzisiejsza propozycja to paprykarz. Bogaty w cały bukiet warzyw, z dodatkiem koncentratu pomidorowego i odrobiną ostrej papryki, która sprawia, że całość nabiera bardziej wyrazistego smaku. 

Na zimno sprawdzi się zarówno jako dodatek do pieczywa, jak i przekąska imprezowa serwowana w towarzystwie krakersów lub nachosów. Na ciepło natomiast stanowi fajny dodatek na przykład do pieczonej ryby lub, z duża ilością sałaty, jako wypełnienie do tortilli. 



Składniki:

* 100 g kaszy jaglanej

* 2 marchewki

* 1 pietruszka

* kawałek selera

* 1 mały por (lub 1/2 większego)

* 1 duża cebula

* 3 ząbki czosnku

* 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* 1/3 łyżeczki ostrej papryki

* 1/3 łyżeczki suszonego majeranku

* 2 łyżki oleju

* 1 łyżeczka octu balsamicznego

* sól, cukier, pieprz - do smaku

Kaszę prażymy na suchej patelni, a kiedy zacznie wydobywać się z niej intensywny, orzechowy zapach przesypujemy ją na gęste sito i obficie przelewamy wodą. 

Przepłukaną kaszę umieszczamy w rondelku, zalewamy litrem wody, solimy i gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez około 10-12 minut. Ugotowaną kaszę odcedzamy i pozostawiamy na sicie przez około pół godziny. 

Posiekaną w kostkę cebulę oraz drobno pokrojonego pora obsmażamy na oleju do czasu, aż zmiękną. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kolejne 3 minuty, dość często mieszając. Następnie dodajemy starte na tarce marchewki, pietruszkę oraz selera. Całość chwilę smażymy, a następnie odrobinę solimy, podlewamy wodą i dusimy do miękkości (w zasadzie warzywa powinny być lekko rozgotowane). Jeśli w trakcie duszenia woda odparuje, dolewamy więcej. 

Mniej więcej w połowie duszenia do warzyw dodajemy majeranek, obie papryki oraz ocet.

Do miękkich warzyw wlewamy rozmieszany w 1/2 szklanki wody koncentrat oraz dodajemy łyżeczkę cukru. Dusimy jeszcze chwilę, w razie potrzeby podlewając wodą. Po zdjęciu z palnika doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz jeśli jest taka potrzeba dodatkową porcją cukru. 

Do warzyw dodajemy kaszę i całość dokładnie mieszamy. Ponownie doprawiamy do smaku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Schłodzony paprykarz przekładamy do szczelnie zamykanych pojemników i przechowujemy w lodówce. 

Smacznego :)


Opublikowano: 20 stycznia 2017
Tagi: kasza por
Kategoria: Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (4)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.02.2017 09:15 odpowiedz
Można dodać odrobinę octu jabłkowego, albo w ogóle pominąć ocet :)
Madzia
Madzia
31.01.2017 15:03 odpowiedz
Czy zamiast octu balsamicznego można użyć jakiegoś innego, np. jabłkowego?
Kamila
22.01.2017 07:40 odpowiedz
Kasiu, kupowałam gotowy paprykarz vega, właśnie z dodatkiem kaszy jaglanej.
Postanowiłam że spróbuję zrobić go sama. Bardzo dziękuję za przepis ;)
Lena Gotuje
Lena Gotuje
20.01.2017 16:56 odpowiedz
Bardzo ciekawe wykorzystanie kaszy jaglanej