53

Papryka konserwowa (papryka marynowana) - najlepszy przepis




Przychodzi każdego roku taki czas, zazwyczaj na przełomie sierpnia i września, kiedy popadamy w szał marynowania papryki. I trzeba to nazwać po imieniu. My po prostu mamy świra na jej punkcie. Bo kto normalny marynuje 50 (a bywały i lata że 60-70) kilo?

Ale my po prostu ją uwielbiamy. Potrafimy z Grzegorzem otworzyć litrowy słoik i zjeść ją od razu, za jednym posiedzeniem.

Przepis który Wam dziś prezentuję, jest dla mnie przepisem absolutnie idealnym. Papryka jest słodka i w ogóle nie porównywalna z gotowymi, kupnymi produktami. To jest zupełnie inna jakość i zupełnie inny smak.

Pamiętajcie tylko, by do marynowania wybierać papryki grube, mięsiste, mocno dojrzałe i jędrne. Jakość papryki ma ogromny wpływ na jej smak.

Składniki na 10 litrowych słoików:

* 5 kg papryki

Zalewa (składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml):

* 15 szklanek wody

* 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%

* 2 i 1/3 szklanki cukru

* 4 niezbyt płaskie łyżeczki soli niejodowanej

* 25 kulek ziela angielskiego

* 30 ziaren czarnego pieprzu

* 12 liści laurowych

* 4 łyżeczki gorczycy

Dodatkowo:

* olej rzepakowy

Składniki zalewy łączymy ze sobą w dużym garnku i mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Następnie stawiamy ją na gaz i od chwili jak woda zacznie wrzeć, gotujemy jeszcze 10 minut.

Obrane papryki kroimy na ćwiartki lub ósemki (w zależności od jej wielkości) i układamy ciasno(!) w wyparzonych wcześniej słoikach.

Paprykę zalewamy gorącą zalewą, a następnie na wierzch dodajemy 3 łyżki oleju.

Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy albo gotując je w garnku z wodą przez około 15-20 minut od chwili zagotowania, albo wstawiamy słoiki do nagrzanego do 125 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut.

Smacznego :)


Opublikowano: 26 sierpnia 2015
Tagi: papryka
Kategoria: Warzywne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (53)
Alex
Alex
01.09.2019 00:53 odpowiedz
Trzeci rok z rzędu robię paprykę z tego przepisu. Rodzina się zawsze zajada. W tym roku wyzwanie - 7mies ciąży. Ale 20 słoików gotowe, właśnie się ostatnia partia studzi po pasteryzacji.
Ciekawa jestem czy w tym roku wyjdzie i się nie zepsuje - zapomniałam dodać oleju na koniec ????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.09.2019 12:52 odpowiedz
Myślę, że wyjdzie bez oleju. 
Sama w tym roku zdecydowałaś się go nie dodawać :)
Zoska
Zoska
24.08.2019 20:25 odpowiedz
Witam serdecznie,
czy zamiast octu spirytusowego można dodać ocet jabłkowy??
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.08.2019 07:38 odpowiedz
Nigdy nie próbowałam przetworów z octem jabłkowym, więc ciężko mi cokolwiek doradzać. 
 
Weronika
Weronika
11.09.2018 19:43 odpowiedz
Robiłam w tym roku pierwszy raz. Na Twojego bloga (jeszcze starego) trafiłam przypadkiem. Była promocja w biedronce na paprykę, kupiłam 3 siatki chociaż nie wiedziałam po co ???? no i zaczęłam szukać. Wyszła taka pyszna, że każdy jest zachwycony! Miała być na zimę A podwójna porcję już zniknęła i właśnie dorabiam kolejną ???? zapisuję do swojego zeszytu, dziękuję i pozdrawiam ????????????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.09.2018 20:23 odpowiedz
Cieszę się, że mogłam pomóc :)
Pozdrawiam
Joanna
Joanna
05.09.2018 20:45 odpowiedz
Kasiu dzisiaj pasteryzowanie w piekarniku mam nadzieję, że będzie ok...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.09.2018 20:48 odpowiedz
Myślę, że będzie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.09.2017 17:45 odpowiedz
Olej zabezpiecza paprykę, ale w przepisie jest również ocet, więc może on wystarczy.
Basia
Basia
28.09.2017 11:40 odpowiedz
Niestety zapomniałam dodać oleju, a juz zapasteryzowalam słoiczki, czy papryka będzie dobra?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.09.2017 09:18 odpowiedz
Tak, oczywiście. Ja zawsze zakręcam słoiki najmocniej jak się da.
Zibi
Zibi
18.09.2017 07:46 odpowiedz
W piekarniku słoiki zakręcone jak w wodzie?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.09.2017 23:25 odpowiedz
Papryka absolutnie się nie rozpada i nie staje się za miękka.
elka
elka
16.09.2017 23:10 odpowiedz
czy ona nie jest miękka bo wydaje mi się że mało octu to wypada proporcja z wodą 1:5 ?
Eve
Eve
09.09.2017 20:04 odpowiedz
Super przepis :) dodałam mniej oleju, ale wyszło przepyszne. Dziękuję :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.09.2017 12:17 odpowiedz
Od momentu, aż się nagrzeje.
Ela
Ela
07.09.2017 23:22 odpowiedz
Witam. Pani Kasiu mam pytanie- czy czas pasteryzowania w piekarniku liczymy od momentu wstawienia słoików do piekarnika, czy od czasu, gdy piekarnik nagrzeje się? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Danka
Danka
24.08.2017 22:10 odpowiedz
Melduję: w sobotę zrobione 11 słoików, z czego pierwszy został otwarty już po dwóch dniach (wiem, że za wcześnie). Efekt: dzisiaj kolejne 13 słoików :-). Jedyna drobna modyfikacja to dodane piórka cebuli i po plasterku czosnku a do kilku słoików paseczki ususzonej bardzo ostrej papryczki.
Twój przepis jest świetny!
Nigdy nie pasteryzowałam słoików z piekarniku, chociaż o tym słyszałam. Przekonałaś mnie - jakie to proste i zupełnie bezobsługowe!
Pozdrawiam i na pewno jeszcze tu zajrzę :-)
Mariola
Mariola
23.08.2017 12:53 odpowiedz
Robiłam paprykę z tego przepisu w zeszłym roku i wyszła przepyszna. W tym roku właśnie przerobione pierwsze 5kg. Dziękuję za tak rewelacyjny przepis pani Kasiu i pozdrawiam serdecznie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.08.2017 20:39 odpowiedz
Oj tak - 7 to zdecydowanie za mało! :)
Monika
Monika
20.08.2017 19:58 odpowiedz
I nie mogłam się Kasiu oprzeć - otworzyłam po tygodniu :D Iiiiiiiiiiiiiiiiii już teraz jest wybitna !!!!! A co to będzie poi paru tygodniach :D ? Dziękuję za przepis idealny - na próbę zrobiłam tylko 7 słoików i trzeba tą ilość pomnożyć . Pycha!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.08.2017 11:02 odpowiedz
Myślę, że dobrze by było dać jej co najmniej 3 tygodnie :)
Monika
Monika
19.08.2017 14:28 odpowiedz
Kasiu - papryka zrobiona ....ALE - po jakim czasie można otworzyć słoik :D ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.01.2017 22:17 odpowiedz
Cieszę się, że smakuje :)
tadeusz
tadeusz
09.01.2017 11:47 odpowiedz
Kasiu dzieki za przepis nie dosc ze uratowalem 1 kg pieknej dlugiej hiszpanskiej papryki to jeszcze smakuje wysmienicieja ja jej nie robilem do sloikow tylko na teraz a uratowalem bo moja kocchana coreczka majac duza lodowke wyniosla ja do chlodu na strych a ze przyszedl tegi mroz -20st to troche sflaczala ale teraz w zalewie jest de best pozdrawiam tadeusz
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.10.2016 09:41 odpowiedz
Ja przecedzałam zalewę przed zalaniem papryki.
Martyna
Martyna
06.10.2016 13:46 odpowiedz
A czy liście, ziela i gorczyce rozkładać później równomiernie do słoików czy juz po zagotowaniu unikać wlewania ich do słoików?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.10.2016 12:59 odpowiedz
Szczerze mówiąc, pierwszy raz słyszę o zdejmowaniu skóry z papryki przed marynowaniem. Poza tym, jedynym sposobem na zdjęcie jej byłoby upieczenie lub opalenie papryki.
Gość
Gość
03.10.2016 12:28 odpowiedz
Czy obieranie papryki jest konieczne? Czy można zakonserwować paprykę bez wcześniejszego obierania? Jeżeli nie to jak najlepiej obrać paprykę?
Pozdrawiam
Magda
Magda
26.09.2016 19:59 odpowiedz
5 kilo zrobione ba probe i okazalo sie ze papryka jest tak pyszna ze dzisiaj przerobilam juz 10kg, pycha :-) dziekuje
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.09.2016 22:26 odpowiedz
Cieszę się, że smakuje tak samo jak nam :D
Roksana
Roksana
09.09.2016 18:04 odpowiedz
Kasiu, o ile się nie mylę to z twojego przepisu na paprykę korzystałam w zeszłym roku i tak jak pisałaś, to się je całymi słoikami. Syn (Grzegorz:D;) mi dziś kupił 20kg kolorowej papryki i znowu bardzo chętnie skorzystam z Twojego przepisu. Polecam wszystkim, pychotka. Pozdrawiam. Roksana.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.08.2016 22:06 odpowiedz
Pasteryzujemy tak samo, jak przy większych słoikach, to znaczy zgodnie z czasem i temperaturą z przepisu :)
doorka
doorka
25.08.2016 20:40 odpowiedz
Papryka fantastyczna. Litrowy słoik zniknął natychmiast. W sobotę planuję marynować następną porcję, ale chcę użyć mniejszych słoików. Proszę o podpowiedź, jak dostosować czas, a może temperaturę pasteryzacji w piekarniku. Serdecznie pozdrawiam. Genialny przepis.
panikat
panikat
25.08.2016 14:57 odpowiedz
Fantastycznie! Moje słoiki już się pasteryzują :) Zrobię z 20 kg :) Mam nadzieje, że wyjdą pyszne bo pierwszy raz je robię.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.08.2016 14:07 odpowiedz
Myślę, że tak :)
Ola
Ola
18.08.2016 13:30 odpowiedz
Papryczka przepyszna, zrobiona dzisiaj podwójna porcja.
Szukam jeszcze przepisu na zielone pomidorki i zastanawiam się czy nie wykorzystać do tego zalewy z tego właśnie przepisu?
Daria
Daria
13.04.2016 17:40 odpowiedz
Zrobiłam i muszę powiedzieć, że jest to najlepsza papryka jaką jadłam!!!
Mój wcześniejszy przepis ląduje do kosza.
Monika z DG
Monika z DG
06.12.2015 13:23 odpowiedz
Zrobiliśmy w październiku parę słoików, bo zostało nam kilkanaście małych papryk. Teraz próbowaliśmy. To najlepsza papryka konserwowa, jaką jadłam. Mąż stwierdził, że lepsza niż jego mamy :-)
Za rok też taką przygotujemy, ale na pewno więcej!
Aglly
Aglly
29.10.2015 17:23 odpowiedz
Bardzo dobra papryka mi wyszła, słodziutka. Dziękuję :)
Edi
Edi
11.10.2015 07:44 odpowiedz
Papryka super,wczoraj robiłam,dziś musiałam spróbować,jest pyszna:)Pozdrawiam
Betti
Betti
06.10.2015 14:21 odpowiedz
Ja robię podobnie, jedynie dodaję odrobinę więcej octu 1,5 szklanki. Ponadto zrezygnowałam z oleju, bo mnie po nim paliła zgaga i dorzucam 1,2 goździki, ale to już kwestia gustu.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.09.2015 19:58 odpowiedz
Razem z zalewą.
Gość
Gość
14.09.2015 19:48 odpowiedz
Chciałam zapytać czy przyprawy gotować z zalewą ,czy też bezpośrednio do słoików?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.09.2015 09:46 odpowiedz
Tak, słoiki należy wyjąć z wody po 15 minutach. Nie należy ich zostawiać we wrzątku.
Ja jednak najczęściej pasteryzuję w piekarniku, ponieważ zajmuje to znacznie mniej czasu ze względu na pojemność piekarnika.
Gość
Gość
13.09.2015 09:07 odpowiedz
Wczoraj zrobilam dzisiaj próbowałam i faktycznie bardzo dobra. Delikatna, nie czuje sie octu. Jak dla mnie moze odrobine za dużo oleju. Gotowałam 15 min, ale odrobine za miękka. Czy ty wyciągasz słoiki od razu po gotowaniu?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.09.2015 12:27 odpowiedz
Cieszę się, że smakuje :)
agusia
agusia
09.09.2015 11:56 odpowiedz
Papryka rewelacyjna. Mąż stwierdził, że lepsza niż ze sklepu. W weekend następne 5 kg do przerobu, bo już wiem że jedna porcja to dla nas za mało na zimę. POLECAM
chaarlliee
03.09.2015 13:42 odpowiedz
Papryczka konserwowa - idealna jako dodatek do dań z grilla. Do karczku, kiełbaski. Jako przekąska też się sprawdzi ;) Przepis fajny, prosty. Muszę go wypróbować. Po co kupować w markecie, skoro można zrobić samemu.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.09.2015 11:43 odpowiedz
5 kg przed obieraniem.

Ja słoiki zawsze myję, a potem wstawiam do zimnego piekarnika i nastawiam na 125 stopni. Piekę 30 minut.
Zakrętki wrzucam do garnka z wodą i gotuję około 15 minut, a następnie dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym.
kasia
kasia
03.09.2015 09:50 odpowiedz
Kasiu to 5 kg papryki to w całości czy już po jej obraniu? mam jeszcze pytanko o sposób na wyparzanie słoików bo szczerze to nie robie tego....
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.08.2015 08:50 odpowiedz
Przykro mi, nigdy nie dodawałam miodu, więc nie wiem co poradzić. Ale wydaje mi się, że powinno go być co najmniej tyle samo co cukru.
monisienka
monisienka
26.08.2015 11:03 odpowiedz
Kasiu, chciałabym cukier zastąpić miodem. Ile go wtedy dodać?