40

Paluszki serowe


Te serowe paluszki idealnie nadają się jako przekąska na karnawałową imprezę i świetnie pasują np. do czerwonego barszczu. Są miękkie, delikatne i kruche. Można je podawac jeszcze ciepłe (wtedy są bardziej chrupiące), lub całkiem zimne. Myślę, że jeśli zaserwujecie je w szklance, co chwila ktoś będzie po nie sięgał. U mnie, nawet nie wiem kiedy zniknęły ze stołu :)

Składniki:

* 350 g mąki

* 220 g miękkiego masła

* 220 g sera na sernik (z wiaderka)

* 3/4 łyżeczki soli

* 1 łyżeczka cukru

* 1 jajko

Posypka (wg uznania):

* 2 łyżki sezamu

* 2 łyżki czarnego sezamu

* 1 łyżeczka soli gruboziarnistej

* 2 łyżeczki kminku

* 1 jajko

Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce. Zagniatamy ciasto do chwili aż utworzy się kula. Może się okazac, że Wasz ser będzie rzadszy, wtedy dodajcie dodatkowo mąki, do chwili aż z ciasta da się uformowac jednolitą kulę i nie będzie się ona kleic do rąk. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok godzinę.

Po godzinie nagrzewamy piekarnik do 175 stopni a ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok pół centymetra i wycinamy paluszki (ok 1,5 cm szerokości, długośc według uznania). Paluszki wykładamy na podsypaną mąką blachę, smarujemy rozprzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami i solą. Pieczemy ok 15 - 20 minut ( do chwili lekkiego zarumienienia).

Smacznego :)

 



 



Źródło


Opublikowano: 10 stycznia 2011
Kategoria: Przekąski
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (40)
ewa
ewa
27.12.2018 12:12 odpowiedz
Witam. Nie mieszkam w PL i o ser zwlaszcza w wiaderku bardzo trudno,czy moge uzyc QUARK? (jest w Lidlu).
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.12.2018 18:30 odpowiedz
Tak
o.zak
30.12.2015 23:05 odpowiedz
rewelacja! zaliczone :))))
kanapowykibic
04.09.2013 12:42 odpowiedz
Przejrzałem przekąski i ta wpadła mi w oko . Sprawdzę czy nada się dla kibiców.
W piątek mecz Polska Czarnogóra .Będzie kilka osób . Sprawdzę co wybiorą . Serowe czy lajkonika? :) Przed czy po napojach :)
monica-wino-i-oliwki
13.01.2011 14:30 odpowiedz
Są pyszne! Ja jadłam podobne u teściowej tylko z ciasta francuskiego. Wspaniałe!
fantazjemagdyk
12.01.2011 21:51 odpowiedz
świetna przekąska, a zdjęcia cudne :)
anna.kaminska.pl
12.01.2011 16:16 odpowiedz
O tak Kasiu, takie paluszki uświetnią każda okazję.Czarny sezam dodaje im wyjątkowego uroku.
Pozdrawiam!

http://kuchennymidrzwiami.blogspot.com/" rel="nofollow">kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
yoganna
12.01.2011 15:25 odpowiedz
jak zawsze piękne zdjęcia:) a paluszki wyglądają przepysznie!
grazyna1961.only
12.01.2011 13:49 odpowiedz
Cudne są ! Zapisuję przepis :)
Biedr_ona
Biedr_ona
12.01.2011 10:07 odpowiedz
Wygląda przepysznie! Świetny pomysł na rodzinne chrrrrupanie ;-)

michalak.ew@gmail.com
Karolina
11.01.2011 23:44 odpowiedz
Bardzo sympatyczne paluszki :) Idealne na imprezę lub wieczorny filimik :)
e_d_y_s_q_a
11.01.2011 22:47 odpowiedz
Wyglądają idealnie :)
Muszę tylko przerobic przepis na weganski ;-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.01.2011 22:31 odpowiedz
Dziękuję Kochani za miłe słowa :) Pozdrawiam Was ciepło :)
ilka_86
11.01.2011 21:36 odpowiedz
pyszne i śliczne te Twoje paluszki!:) mniam
maryjerzak
11.01.2011 17:49 odpowiedz
Karnawałowe, to idealnie dla mnie. Wyglądają pysznie!:)
Gość
Gość
11.01.2011 16:06 odpowiedz
Paluszki z ciasta serowego to jest coś co mnie zachwyca. Oczywiście, że je zrobię. Nie będę czekała do imprezy. Pozdrawiam. Lo (pistachio-lo.blogspot.com)
wiosanna
11.01.2011 11:00 odpowiedz
Oj zawsze mnie kuszą takie paluchy, jeszcze jednak nie udało mi się nigdy ich zrobić.
Twoje wyglądają bardzo profesjonalnie :)
bryssska
10.01.2011 23:37 odpowiedz
wyglądaj a bosko, szkoda że nie mogę się na razie na nie skusić, oj szkoda
od-kuchni
10.01.2011 22:17 odpowiedz
Hm..chyba trzeba poszukać czarnego sezamu i zabrać się za pieczenie :) Twoje paluszki są zniewalające!
feeriasmakow
10.01.2011 21:09 odpowiedz
Uwielbiam czarny sezam w każdej potrawie, najbardziej w pieczywie. Teraz muszę się tylko przekonać do ciasta serowego, ale przy tak apetycznych zdjęciach - nie będzie problemu.
diablica66
10.01.2011 18:48 odpowiedz
Ładnie Ci się udały te paluszki. To coś dla mnie, bo bardziej od słodkich lubię słone, pikantne wypieki.
wiosenka27
10.01.2011 18:32 odpowiedz
Fajna przekąska:)
zaytoona
10.01.2011 18:00 odpowiedz
Jakiś czas temu widziałam chyba podobne w jednej z moich kulinarnych książek. Ale dopiero Ty sprawiłaś, że mam na nie ogromną ochotę! Szczególnie, że zostanie mi dokładnie 250 g sera po upieczeniu sernika w przyszły weekend! :)

Pozdrawiam!
nemisiek
10.01.2011 16:23 odpowiedz
Kasiu, Twoje potrawy zawsze szybko znikają;) Wypróbowałam Twój przepis na pasztet drobiowy - wyśmienity;) Po prostu palce lizać!
mikimama
10.01.2011 16:14 odpowiedz
Kasiu! Muszę przyznać, że pysznie wyglądają, porywam Ci kilka!
kulinarnespotkania
10.01.2011 16:08 odpowiedz
ale sa sliczne:) bardzo fajna przekaska do podjadania:)
usagi-san
10.01.2011 14:19 odpowiedz
Najpierw pyszne krakersy u Dorotki, teraz paluszki serowe u Ciebie. Pochrupałabym sobie...
ana
ana
10.01.2011 14:02 odpowiedz
Muszą być przepyszne i wyglądają wspaniale.
chantel111
10.01.2011 13:40 odpowiedz
świetnie wyglądają :)
mopswkuchni
10.01.2011 13:03 odpowiedz
Świetna propozycja na karnawałowe imprezy!
cashmere85
10.01.2011 12:14 odpowiedz
Zapisuję przepis, bo przede mną organizacja parapetówki a te paluszki są idealne! Do nich słoik musztardy i szafa gra :)
eve3.0
10.01.2011 12:10 odpowiedz
a ja akurat mam parapetówkę kolegi w weekend :) i będą jak znalazł :)))
Bo gdzie ja w gości bez jakiegoś własnoręcznego podarku mam się objawić ;)
pozdrawiam serdecznie!
kass55
10.01.2011 12:08 odpowiedz
Wyglądaja tak chrupiąco!:) ...bardzo lubie taki eprzegryzki, a na karnawał świetne!
justmydelicious
10.01.2011 11:20 odpowiedz
to chyba najładniejsze paluszki jakie do tej pory widziałam :)
Yvonne
10.01.2011 10:48 odpowiedz
Piękne Ci wyszły - takie równiutkie, aż by się chciało schrupać (chociaż jednego).
Pozdrawiam :)
izaa_a
10.01.2011 10:33 odpowiedz
świetnie wyglądają...;)
zauberi
10.01.2011 10:11 odpowiedz
śliczniutkie! Do szybkiego schrupania
kasandraa6
10.01.2011 09:47 odpowiedz
piękne aż proszą o zjedzenie , częstuję się jednym :-)
ka.wo
10.01.2011 09:44 odpowiedz
Superaśnie - ale dla mnie bez kminku (niecierpię ;p) :)
panna_malwinna
10.01.2011 09:05 odpowiedz
świetne! idealne jako przekąska na przyjęcia