20

Paluchy z makiem


Wielki ukłon w stronę USMIECHAM_SIE, bo to przepis zaczerpnięty z Jej bloga :) Tym bardziej dziękuję, że bułeczki okazały się rewelacyjne!!! Mięciutkie, puszyste, delikatne.




Składniki:


500 g mąki
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka soli
3 łyżki maku (40 g)
1,5 łyżeczki suchych drożdży
4 łyżki miodu
150 ml mleka
125 ml wody
1 jajko i łyżka mleka (do posmarowania)


Mąkę mieszamy w dużej misce z masłem, solą, makiem i drożdżami (wyglądem będzie przypominać kruszonkę). Wodę, mleko i miód podgrzewamy i dodajemy do mąki. Zagniatamy jak ciasto drożdżowe i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie formujemy paluchy i pozwalamy im poleżeć jeszcze 15 minut na blasze. Smarujemy jajkiem z mąką i posypujemy makiem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni 15 - 18 minut (ja sie sugerowałam kolorem). Czy już wspominałam, że są rewelacyjne?









Opublikowano: 6 lipca 2008
Dodaj komentarz
Komentarze (20)
Lucy
Lucy
13.04.2013 15:41 odpowiedz
Też je piekłam już kilka razy i faktycznie zawsze wychodzą :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.06.2011 10:16 odpowiedz
Proszę bardzo :) Pozdrawiam :)
primavera
primavera
16.06.2011 10:05 odpowiedz
Zrobiłam te paluchy 2 razy i za każdym razem były wyśmienite i wszystkim smakowały. Na pewno upiekę jeszcze nie raz. Dziękuję za przepis :)
majanaboxing
09.07.2008 10:48 odpowiedz
Dziekuje :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.07.2008 19:52 odpowiedz
Zrób bo warto :) Wciągnęło mnie pieczenie bułęczek :)
abbra
08.07.2008 19:41 odpowiedz
Oj , chyba zrobię powtórkę , bo są przepyszne , a u Ciebie wyglądają bardzo kusząco :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.07.2008 10:07 odpowiedz
Szczęściara :)
majanaboxing
08.07.2008 09:56 odpowiedz
Si, do Italii :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.07.2008 09:03 odpowiedz
Zdecydowanie mogę polecić ;)
edysia79
08.07.2008 08:39 odpowiedz
Paluchy jak malowane :) Super wyszły, chyba też muszę takie upiec ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.07.2008 13:18 odpowiedz
I kto by pomyślał, że to mój debiut ;)
kuchareczka58
07.07.2008 12:35 odpowiedz
Bardzo apetyczne paluchy, wygladaja jak z pobliskiej piekarni :)

pozdrawiam
atina_bc
07.07.2008 12:05 odpowiedz
Jak dla mnie to też;-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.07.2008 11:09 odpowiedz
Casiu - dziękuję :)
Atinko - jak dla mnie na jedno wychodzi ;)
atina_bc
07.07.2008 10:49 odpowiedz
Robiłam z tego samego przepisu, tylko że w formie bułeczek. Rzeczywiście są bardzo dobre:-) W mojej wersji też jest mleko w proszku, ale jak go nie mam, to po prostu daję zwykłe mleko zamiast wody, lub rozcieńczone z wodą:-)
casiapaw
07.07.2008 10:15 odpowiedz
Jakie dorodne i rumiane! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.07.2008 09:55 odpowiedz
No pięknie :) Trochę zazdroszczę, bo u Nas nie ma szans na urlop nie wcześniej niż.... w czerwcu :) Teraz kiedy ja mam trochę luzu w firmie i nie pracuje od świtu do nocy, to Narzeczony pracuje po 13 godzin 6 dni w tygodniu. A daleko się wybieracie ?
majanaboxing
07.07.2008 09:41 odpowiedz
Piękne Ci wyszly. Ja sie do nich zbieram,ale jakos nie moge sie zebrac, a teraz juz chyba nie bede nic piekla, bo sie szykujemy do wyjazdu. W piątek juz mnie nie ma. :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.07.2008 08:52 odpowiedz
Akurat w tym przepisie z którego korzystałam, było mleko zwykłe, ale napotykałam na inne przepisy z mlekiem w proszku :)
iis111
06.07.2008 23:40 odpowiedz
ja tez robilam cos podobnego, tylko ze w ksztalcie buleczek. Wyszly rewelacyjne, ale jesli sie nie myle to bylo w przepisie mleko w proszku. Sa na moim drugim "slodkim" blogu.... o tutaj: http://zachcialomisiegotowac.blox.pl/html" rel="nofollow">zachcialomisiegotowac.blox.pl/html