16

Pączki z Nowego Orleanu




Beignet. Tradycyjne pączki z Nowego Orleanu serwowane przez tamtejsze kawiarnie. Bez nadzienia, oprószone jedynie cukrem pudrem, przygotowywane na bieżąco ponieważ najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Moim zdaniem świetnie smakują maczane w konfiturze malinowej i właśnie w takiej formie Wam je polecam, chociaż ze względu na charakterystyczne "puste" wnętrze, nadają się też do nadziewania, np. budyniem. 

Z podanych proporcji wychodzi ok. 25 niewielkich pączków.

Składniki:

* 3 szklanki mąki tortowej

* 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml, ok. 45 stopni)

* 15 g świeżych drożdży

* 2 jajka

* 3 łyżki stopionego masła

* 4 łyżki cukru

* 1/4 łyżeczki soli

* 4 kostki smalcu lub 1 litr oleju rzepakowego do smażenia

* cukier puder do oprószenia

Rozkruszone drożdże zasypujemy łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i dodajemy 4 -5 łyżek mleka. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na około 15 minut w ciepłe miejsce. 

W misce łączymy pozostałe mleko (ciepłe, ale nie gorące) z jajkami, masłem oraz cukrem. Miksujemy do chwili połączenia się składników a następnie dodajemy zaczyn oraz mąkę. Wyrabiany jednolite ciasto (najlepiej maszyną z hakiem, ponieważ ciasto jest dość lepkie) i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości około 1 cm a następnie kroimy na kwadraty o boku ok. 6-7 cm. Smażymy z obu stron na złoto. 

Przestudzone pączki oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego :)



Inspiracja


Opublikowano: 6 lutego 2014
Kategoria: Tłusty Czwartek
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (16)
kasia
kasia
29.03.2016 12:21 odpowiedz
Smaki mojego dzieciństwa babcia często, nawet bardzo często je robiła, tyle że jakoś inaczej je nazywała.
Gość
Gość
18.02.2014 08:55 odpowiedz
Wyszły bosko!! :-)
Super smak, na następny dzień nie były suche - jak tradycyjne. Mnniaammmm..
Pycha!
jolantaszyndlarewicz
15.02.2014 20:45 odpowiedz
Bardzo mi się podobają te dziury w pączkach:) .... pysznie wyglądają:)
aneta
aneta
13.02.2014 15:09 odpowiedz
ciekawi mnie czemu wychodzą takie niesamowite , porównuje z przepisem na normalne i tylko czasem wyrastania się w sumie różnią , to o to chodzi ?
annodomino
annodomino
08.02.2014 20:48 odpowiedz
uwielbiamy z córką bajkę Księżniczka i Żaba, gdzie pojawiają sie te apetyczne pączuchy :)) koniecznie do zrobienia :)) dzieki
martecka5
martecka5
08.02.2014 18:50 odpowiedz
Właśnie się nimi opychać, są lekkie, puszyste w środku a zarazem chrupiące z wierzchu. Przepyszne. Moje nie wyszły takie puste w środku jak za zdjęciu ale i tak są obłędne. Dziękuję i pozdrawiam :)
wenus-lifestyle
06.02.2014 17:43 odpowiedz
Wow, świetnie wyglądają, na pewno są bardzo smaczne ;)
mikimama
06.02.2014 16:52 odpowiedz
Fajny przepis na pączki!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.02.2014 16:30 odpowiedz
Dziękuję za komentarz :) Pozdrawiam :)
Anna
Anna
06.02.2014 14:56 odpowiedz
Jesteś niesamowita! Wszystkie Twoje przepisy są niesamowite! :) Pączki wyszły lekkie, smaczne i pyszne, aż sama byłam w szoku że potrafię takie cuda robić. Dzięki Twoim przepisom mój mąż zaczął wierzyć w mój talent do gotowania. Pozdrawiam i dziękuję za pyszne pączki! :)
gin86
06.02.2014 13:55 odpowiedz
Takich pączków jeszcze nie widziałam... Muszą być pyszne :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.02.2014 13:40 odpowiedz
Myślę, że tak. Ale to na pewno nie będzie to samo. Będą to po prostu bułki drożdżowe.
martecka5
martecka5
06.02.2014 12:57 odpowiedz
wyglądają świetnie, ale czy smażenie można zastąpić pieczeniem ?
ola7
06.02.2014 10:54 odpowiedz
ale super, koniecznie musze je zrobic:)
Aga
Aga
06.02.2014 10:22 odpowiedz
Rewelacja! Aż ślinka cieknie :) Pozdrawiam!
paula.20.06
06.02.2014 09:04 odpowiedz
Fantastyczne ! Nie słyszałam wcześniej o takich pączkach , muszą smakować wybornie :)