39

Pączki z kajmakiem i orzechową posypką


Tegoroczne propozycje na Tłusty Czwartek rozpoczynam nie zbyt typowymi pączkami, bo bez nadzienia, ale za to z warstwą kajmaku na wierzchu i posypką z solonych orzeszków ziemnych. Kompozycja mocnej słodyczy i soli na idealnym wręcz pączku tworzą bardzo ciekawe doznania smakowe.

Jeśli jednak jesteście bardziej tradycyjni w kwestii pączków, możecie je po prostu nadziać konfiturą z róży i polukrować. 

Muszę jeszcze dodać, że w mojej rodzinie od pokoleń pączki smaży się na smalcu i ja również uważam, że olej zmienia ich smak niekorzystnie na niego wpływając. Wiem, że sporo osób jest do smalcu uprzedzona, ale ja jednak sugeruję użycie tego rodzaju tłuszczu. Przynajmniej ten jeden raz w roku. 

Składniki:

* 450-500 g mąki

* 1 jajko

* 4 żółtka (lub 5, jeśli są małe)

* 130  ml ciepłego mleka

* 30 g cukru pudru

* 20 g drożdży

* 50 g stopionego masła

* 1 łyżka spirytusu

* 1 łyżka ekstraktu z wanilii

* 2 szczypty soli

* 4 kostki smalcu do smażenia

Dodatkowo:

* 1 puszka kajmaku (masa krówkowa)

* 1 szklanka posiekanych orzeszków ziemnych

Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, dwiema łyżkami mleka i łyżeczką mąki. Zaczyn odstawiamy na około 20 minut aby wystartował. 

W misce łączymy 400 g mąki, sól i resztę cukru. Następnie dodajemy jajko, żółtka i masło. Powoli zaczynamy zagniatać ciasto, dodając stopniowo mleko połączone z wanilią i zaczyn. Ciasto powinno byc błyszczące. Powinno też delikatnie kleic się do rąk. Jeśli jednak klei się zbytnio, należy stopniowo podsypywać je mąką. Na koniec dodajemy spirytus. Ciasto zagniatamy ok 10 minut, po czym przykrywamy je folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę.

Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki (ok 12-14). Ja nadając pączkom kształt, tak jakby zagniatam je do środka. Dzięki temu powierzchnia jest gładka a pączek ma ładny kształt. Uformowane pączki odstawiamy na ok 30 minut aby wyrosły, a następnie smażymy je na mocno rozgrzanym tłuszczu. O ile pączki wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz, tak w trakcie smażenia proponuję zmniejszyć pod nimi ogień aby nie okazało się, że pączek jest spieczony z wierzchu a surowy z środku.

Rumiane pączki wyjmujemy na papierowy ręcznik i pozwalamy im przestygnąć. W tym czasie rozbijamy masę krówkową miskerem aby była gładka, zmiękła i nie było w niej grudek. Łyżeczką nakładamy cienką warstwę masy na wierzch pączka a następnie posypujemy go orzeszkami. 

Smacznego :) 

 



 



 



 




Opublikowano: 25 stycznia 2012
Kategoria: Tłusty Czwartek
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (39)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.02.2015 20:01 odpowiedz
Przepis został uzupełniony.
L.
L.
11.02.2015 19:46 odpowiedz
Witam,
właśnie robię pączki wg przepisu i widzę pewne niedociągnięcia.
W składnikach mamy ekstrakt z wanilii - w przygotowaniu nie ma o nim wzmianki.
W przygotowaniu mam połączyć mąkę, sól i resztę cukru. Tylko, że o soli w składnikach już Pani nie wspomniała.
Mogę prosić o dopracowanie przepisu?
Gość
Gość
06.02.2013 16:12 odpowiedz
Mam pytanie. Moze Pani prosze sprawdzic czy ilosc mleka w przepisie jest dobra. Wydaje mi sie ze, przepis na paczki z dzemem malinowym jest podobny a tam jest inna ilosc mleka.
Z gory dziekuje i pozdrawiam.
judik1119
16.02.2012 22:45 odpowiedz
Zrobiłam je dziś i są juz na blogu:) Był to pierwszy raz jak robiłam pączki a wyszły idealne-w smaku i kształcie! Zachwyciliśmy się nimi:) Dziękuję za kolejny cudowny przepis Kasiu:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.02.2012 08:43 odpowiedz
Cieszę się że Wam smakowały :)
zauberi
16.02.2012 08:39 odpowiedz
zrobiłam pączki :) i wyszły świetne - jak na pierwszy raz to jestem bardzo zadowolona. Nadziałam je różą, Mąż zachwycony :) dziękuję Kasiu za przepis
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.01.2012 15:59 odpowiedz
Cieszę się, że smakowały :) Nad pączkami trzeba pracować, ale każda kolejna partia wychodzi ładniejsza od poprzednich :)

Pozdrawiam
Czarna Pantera
Czarna Pantera
30.01.2012 18:23 odpowiedz
Zrobiłam! Na smalcu i z orzeszkami. Boskie wyszły. Może nie takie ładniutkie i bez jasnej obwódki bo raz - zrobiłam mniejsze (wyszło mi 18 pączków) a dwa - to moje pierwsze pączki w życiu. Ale pięknie rosły, szybko się smażyły i smakują lepiej niż sklepowe :-) Dziekuję za przepis.
Toczka
30.01.2012 14:39 odpowiedz
Wyglądają rewelacyjnie, moi rodzice będą smażyć pączki na naszą wizytę u nich, zasugeruję jej ten przepis :D Ja też jestem za smalcem, zdecydowanie jest lepszym tłuszczem do smażenia pączków, przede wszystkim dlatego, że jest jednym z najbardziej odpornych na wysoką temperaturę i długie smażenie tłuszczem :] Ponoć ustępuje tylko tłuszczowi palmowemu. Ostrzegę od razu przed smażeniem na oleju słonecznikowym albo sojowym, bo przy długim smażeniu na głęboko, są po prostu szkodliwe ;)
andzia-35
26.01.2012 17:42 odpowiedz
Kasiu, bosko wyglądają! Na pewno wypróbuje przepis, tylko jeszcze nie wiem kiedy :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.01.2012 10:52 odpowiedz
Jolu ja też użyłam ich kajmaku :) Mam nadzieję, że pączki będą Ci smakować :)
Ale żeby zobaczyć, jak dobre ciasto wychodzi z tego przepisu, nadziej też po jednym dla każdego marmoladą różaną i polej lukrem :)
Bo ciasto jest na prawdę idealne, a jednak kajmak zdominuje jego smak.
jolantaszyndlarewicz
26.01.2012 10:42 odpowiedz
Kasiu to ja już nie chcę innych pączków tylko Twoje:) Usmażę w przyszłym tygodniu:) ...a kajmak został mi jeszcze z nagrody od Bakallandu:)
szlakteatralny
25.01.2012 23:33 odpowiedz
Zauważyłam, że pączki cieszą się ostatnio dużym powodzeniem :). Apetyczne!
kabamaiga
25.01.2012 21:18 odpowiedz
Śliczne. Moja córcia lubi różne wariacje pączkowe. Ja też wolę smalec do smażenia pączków.
szymanska25
25.01.2012 19:47 odpowiedz
o raju wyglądają fenomenalnie :)
Kamciss
25.01.2012 18:41 odpowiedz
Oooo pączusie, kocham je <3 U mnie też niebawem się pewnie pojawią C:
kolorowapokrzywa
25.01.2012 16:14 odpowiedz
Wyglądają niesamowicie, mają idealną obrączkę, jak ze sklepu ;) Koniecznie muszę je zrobić! Może się nawet przełamię i usmażę na smalcu, skoro twierdzisz, że takie są lepsze ;)
trzcinowisko
25.01.2012 15:45 odpowiedz
OMG! Kasiu...jesteś moja boginią:)!
aga w kuchni
25.01.2012 15:14 odpowiedz
ale ślicznie się prezentują, a pewnie jeszcze lepiej smakują :)
Agnieszka
25.01.2012 14:32 odpowiedz
Cudowne te Twoje pączki. Pięknie wyrosły i jeszcze ten kajmak i orzeszki na wierzchu..muszą być pyszne!
kini1812
25.01.2012 13:59 odpowiedz
obłędne pączki! :)
nastusia81
25.01.2012 13:09 odpowiedz
Ojej, jakie cuda, zjadłabym chyba wszystkie;)
sylwia
sylwia
25.01.2012 12:25 odpowiedz
Wyglądają wspaniale i pewnie jeszcze lepiej smakują :) Z pewnością spróbuję, już się nie mogę doczekać ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.01.2012 12:17 odpowiedz
Planta jest alternatywą dla smalcu i lepszym rozwiązaniem niż olej. Ja w kwestii smalcu jestem tradycjonalistką, ale jeśli ktoś jest mocno uprzedzony do smalcu, to na Plancie tez dobrze smakują :)
zauberi
25.01.2012 12:10 odpowiedz
wyglądają lepiej niż z cukierni :), a smażyłaś kiedyś na plancie? Zastanawiam się jaka jest różnica w smaku, pozdrawiam :)
nemisiek
25.01.2012 11:15 odpowiedz
Wyglądają obłędnie! Mogłabym takiego zjeść, nie lubię tych nadziewanych różą:/
izaa_a
25.01.2012 11:00 odpowiedz
Kasiu pączki wyglądają cudnie...pozdrawiam
berrypunch
25.01.2012 10:41 odpowiedz
Ale świetny pomysł z tą masą krówkową na wierzch, wypróbuję :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.01.2012 10:23 odpowiedz
Dziękuję Wam za miłe słowa :)

Co do smalcu, to o ile faktycznie podgrzewany nie ma miłego zapachy, to po upieczeniu w pączkach go nie czuć. Sama nie jestem fanką tego smaku, więc gdyby tak było, nie decydowałabym się na użycie go :)

Pozdrawiam Was ciepło :)
maewen
maewen
25.01.2012 10:17 odpowiedz
Kasiu, ja tez uważam, że paczki smaży się tylko na smalcu i nie czuć go potem w wypieku jak niektórzy myślą. A smak jest rewelacyjny.U mnie w domku zawsze tak też smażono te cudowne przysmaki, a ja nie odwazyłam się jeszcze na swoje pierwsze pieczenie pączków... może nadszedł czas ? :)
evita0007
evita0007
25.01.2012 09:59 odpowiedz
Jakie pyszne i piękne paczusie mniam :-)
estyka1
25.01.2012 09:43 odpowiedz
Powiem Ci że to coś dla mnie :) Ja z tego gatunku co zje z konfiturą ale wolę albo bez albo np ze śmietaną :) Chociaż niektórzy mówią że to profanacja pączka hahahahah :D Twoja propozycja bardzo mi się podoba i jest baaaardzo w moim guście :) Pozdrawiam :)
margoja
25.01.2012 09:42 odpowiedz
Ooo, to propozycja dla moich chłopaków, bo oni jedzą pączki, ale bez dzemu:) a jeszcze z kajmakiem, to juz obłęd:)
a propos smalcu, to ja mieszałam olej ze smalce, bo sam smalec mi śmierdzi:( ostatnio tesciowa mowila, ze sama najpierw topi slonine i potem dopiero smazy paczki, moze tak spróbuje w tym roku....
zdjęcia palce lizać:)
ps. miętowa panna czeka, bo barwnika nie dostalam na czas, ale 2 marca kolejne urodzinki, więc nic straconego:)
aniolekidiabelwjednym
25.01.2012 09:27 odpowiedz
Ja osobiście wolę pączki z nadzieniem adwokatowym, ale takim jak u Ciebie bym nie pogardziła :-)
darkangelika
25.01.2012 09:07 odpowiedz
Bardzo fajny pomysł;) Chyba takie zrobię, bo nie wytrzymam jak nie spróbuję;)
Angie
25.01.2012 08:22 odpowiedz
Wyglądaja obłędnie!
majanaboxing
25.01.2012 06:44 odpowiedz
Muszą być dobre! :)
Marzena
Marzena
25.01.2012 02:07 odpowiedz
Mniam alez pysznie wygladaja te Twoje paczki!:) Az slinka cieknie:)))
kaspiecze
25.01.2012 01:50 odpowiedz
pięknie wyrosły! w ogóle wyglądają palce lizać!
kiedyś bufecie mojego wydziału podawali podobne pączki - właśnie z karmelem i orzechami :)