5

Pączki z jabłkami - przepis




Jakiś czas temu zaprezentowałam Wam zestawienie tłustoczwartkowych przepisów. Znalazło się w nim kilka przepisów na pączki (w tym na moje ulubione pączki z marmoladą), ale dziś zestawienie to poszerzam o kolejny przepis. A co tam, niech to będzie iście Tłusty Czwartek w wersji na bogato:)

Wilgotne, pachnące i bogato nadziane otulonymi cynamonem jabłkami pączki w kształcie ślimaków szybko przypadły nam do gustu. Są nie tylko bardzo smaczne, ale też oryginalne. Pomijając wyrabianie ciasta (chyba, że jesteście szczęśliwymi posiadaczami cudownych urządzeń samodzielnie wyrabiających ciasto drożdżowe :) ) przygotowuje się je dość sprawnie i samo smażenie też nie zajmuje dużo czasu. 

Oczywiście nie twierdzę, że mogą zastąpić tradycyjne pączki z różą i oblepiającym palce lukrem, ale na pewno są ciekawym urozmaiceniem tłustoczwartkowego szaleństwa. I z takim przesłaniem gorąco Wam je polecam :)  

  

Składniki na około 16-20 pączków:

* 550 g mąki pszennej

* 250 ml mleka

* 50 świeżych drożdży

* 100 g masła

* 1/2 szklanki cukru

* 1 jajko

* 4 żółtka

* 1 łyżka spirytusu

* 2 opakowania cukru wanilinowego 

* 1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

* ok. 500 g jabłek (waga przed obraniem) 

* 4 kostki smalcu lub 1 litr oleju

* cukier puder

W misce łączymy pół szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka z pokruszonymi drożdżami, 2 łyżkami cukru i 4 łyżkami mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut aby zaczyn wystartował (lepiej użyc większej miski, ponieważ mój zaczyn w zaledwie kilka minut zwiększył swoją objętość o ok. 400%). 

Masło topimy i studzimy do temperatury pokojowej. 

Pozostały cukier ubijamy z jajkiem i żółtkami na jasną, puszystą masę do której dodajemy wyrośnięty zaczyn a następnie partiami lekko ciepłe mleko, mąkę i masło. Na koniec dodajemy spirytus i wyrabiamy ciasto przez około 10-15 minut. Ciasto jest dość rzadkie, ale nie należy dosypywać zbyt wiele mąki. Jeśli będzie bardzo kleić się do rąk, można dodać 2-3 łyżki mąki. 

Wyrobione ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski i przykrywamy ściereczką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę aby podwoiło swoją objętość. W czasie kiedy wyrasta ciasto obieramy jabłka i kroimy je w drobną kostkę. 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na obficie podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 35X55 cm. 

Na cieście układamy pokrojone jabłka (pozostawiając ok. 5 cm ciasta na dłuższym boku, aby łatwo było je skleić po zwinięciu) i posypujemy je cukrem wanilinowym wymieszanym z cynamonem. Ciasto zwijamy w roladę. Dłuższą krawędź (bez jabłek) smarujemy białkiem aby pączki nie rozwijały się podczas smażenia. Roladę kroimy w plastry o grubości około 2,5-3 cm i układamy na podsypanej mąką stolnicy. Pączki przykrywamy ściereczką i zostawiamy tak na około 20 minut aby ciasto ponownie wyrosło. 

Po tym czasie pączki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia a następnie przekładamy je na papier do pieczenia. Podczas smażenia pączki nie powinny mieć zbyt ciasto ponieważ sporo urosną. 

Pączki najlepiej smakują lekko ciepłe, oprószone cukrem pudrem. 

Smacznego :)


Opublikowano: 10 lutego 2015
Tagi: jabłka
Kategoria: Tłusty Czwartek
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
ania
18.06.2015 15:05 odpowiedz
jej! moja babcia kiedyś takie robiła :)
smakosz7
12.02.2015 15:25 odpowiedz
Ciekawe połączenie, wyglądają smakowicie.
babaluca1
10.02.2015 16:48 odpowiedz
jakie inne, jakie pyszne
jolantaszyndlarewicz
10.02.2015 14:21 odpowiedz
Wyglądają bardzo, bardzo smakowicie:)
Konczi i Szpileczka
10.02.2015 09:21 odpowiedz
Wyglądają rewelacyjnie!