1

Pączki z bitą śmietaną



Bita śmietana, maliny, konfitura różana i oprószony suszonymi płatkami róż lukier. 

Oto propozycja pączków, które nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie wyglądają. 

Stanowią również świetną propozycję deseru, nie tylko z okazji Tłustego Czwartku.

 

Składniki na 12 sztuk
  • 500 g mąki przennej tortowej 
  • 3 łyżki cukru 
  • 35 g drożdży 
  • 250 ml mleka (o temperaturze 35 st.)
  • 60 g stopionego i przestudzonego masła 
  • 5 żółtek 
  • 2 łyżki spirytusu 

Krem
  • 1 litr śmietanki 36%
  • 500 g mascarpone 
  • 4 łyżki cukru pudru 

Dodatkowo 
  • świeże maliny
  • 1 słoiczek konfitury z płatków róż
  • suszone płatki róż
  • lukier (3 szklanki cukru pudru + ok. 6 łyżek zimnej wody)
  • 6 kostek smalcu do smażenia 


Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. 
Do drożdży wlewamy podgrzane mleko i odstawiamy na około 20 minut. 

Spienione od drożdży mleko wlewamy do mąki, dodajemy masło, żółtka oraz spirytus. 
Zagniatamy przez około 10-15 minut. 
Ciasto jest dość klejące, ale tak powinno być. 

Wyrobione ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. 

Wyrośnięte ciasto zagniatamy i dzielimy na 12 części (ok. 75g sztuka).

Każdą część turlamy do chwili powstania kulki i odstawiamy je na kolejne 20 minut. 

W szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pączki - na niezbyt dużej mocy - do chwili, aż zarumienią się z obu stron. 
Zbyt szybko smażone pączki spalą się na zewnątrz, ale pozostaną surowe w środku. 

Po wyjęciu z tłuszczu pączki odkładamy na ręcznik papierowy, a następnie studzimy i przekrawamy na pół. 
Górną część pączka polewamy lukrem, posypyjemy płatkami róż i odstawiamy do zastygnięcia. 

Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i wlewamy płynną kremówkę. 
Miksujemy do chwili powstania gęstego kremu (ale nie za długo, by krem się nie zważył). 

Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy na pączka tworząc gniazdko z zagłębieniem po środku, które wypełniamy łyżeczką konfitury. 

Na wierzchu układamy maliny, a całość przykrywamy (lekko dociskając) polukrowaną wcześniej połową pączka. 

Smacznego!
 

Opublikowano: 10 lutego 2021
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Trisch
Trisch
11.02.2021 22:27 odpowiedz
Wow????Piekne????????