0

Pączki z adwokatem





Pączki z budyniem z ajerkoniaku zachwyciły wszystkich, którzy ich próbowali.

Budyń przygotowany w ten sposób jest kremowy, delikatny i ma intensywny smak likieru jajecznego.
Im więcej go w pączku, tym oczywiście lepiej ;) 

Suszone płatki róży stanowią cudowny dodatek (zarówno smakowy jak i wizualny), więc zachęcam do wypróbowania takiego duetu.

Swoją drogą - ajerkoniak i róża...?
Brzmi jak dobry plan również na Walentynki ;) 

SKŁADNIKI
  • 4 pełne szklanki mąki totrtowej (1 szklanka = 250 ml) 
  • 60 g drożdży
  • 70 g masła (stopionego i przestudzonego)
  • 6 dużych żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki spirytusu

BUDYŃ
  • 350 ml mleka
  • 350 ml ajerkoniaku
  • 7 żółtek
  • 80 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej

DODATKOWO
  • 6 kostek smalcu
  • lukier
  • suszone płatki róż

BUDYŃ
Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy obie mąki i miksujemy do chwili powstania gładkiego kremu.
Mleko doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Dodajemy ajerkoniak, a następnie pastę janeczną. Energicznie mieszamy i kiedy składniki się połączą wstawiamy ponownie na palnik.
Gotujemy na niewielkim płomieniu do zgęstnienia.
Budyń przekładamy do miski, na wierzchu kładziemy folię spożywczą (ma dotykać budyń) i studzimy.
Wstawiamy na noc do lodówki.

PĄCZKI
Drożdże łączymy z cukrem i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy podgrzane do ok. 35 st mleko i 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Kiedy zaczyn wyrośnie przekładamy go do miski, dodajemy mąkę, masło, spirytus oraz żółtka.
Przez około 10 minut wyrabiamy ciasto, które następnie przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny.
Jeśli w czasie wyrabiania ciasto będzie mocno kleić się do rąk, należy podsypać je odrobiną mąki. Pamiętajcie jednak, że ciasto na pączki ma mieć dość luźną konsystencję, by pączki by puszyste i delikatne.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm. Wykrawamy koła o średnicy ok. 7 cm i odstawiamy na 20 minut by wyrosły.
Smażymy na średniej mocy palnika do chwili, aż zarumienią się z obu stron a następnie przekładamy na ręcznik papierowy.
Po około 10 minutach od wyjecia z tłuszczu pączki nadziewamy budyniem.
Przestudzone pokrywamy lukrem i posypujemy płatkami róż.

Smacznego!

 

Opublikowano: 9 lutego 2021
Tagi: ajerkoniak
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.