17

Oszukane przepiórcze udka (przekąska na imprezę)




Dziś mam dla Was kolejny pomysł na imprezową przekąskę, która nie tylko świetnie sprawdzi się podczas trwającego karnawału, ale w przyszłości z pewnością zadowoli również męskie podniebienia jako dodatek do meczu i kufla piwa :)

Samo przygotowanie udek jest dość proste i zajmuje mniej więcej tyle czasu ile przygotowanie klasycznych pierogów, trzeba jedynie "załapać" sposób w jaki nadaje im się ten charakterystyczny kształt :)

W znajdującym się poniżej przepisie starałam się opisać Wam krok po kroku, najdokładniej jak potrafię, przygotowanie i sposób formowania, ale jeśli uznacie, że nie jest to wystarczająco jasne dajcie znać, a wówczas przygotuję instrukcję obrazkową (chociaż uprzedzam - gotuję znacznie lepiej niż rysuję ;) ).

Do takich udek proponuję Wam podać 2 lub 3 różne sosy (np. sos czosnkowy, miodowo musztardowy, ziołowy, curry, sos BBQ lub po prostu ketchup), ponieważ z każdym z nich nabierają zupełnie nowego charakteru.   



Ciasto:

* 270 g mąki pszennej tortowej

* 200 ml kefiru

* 2/3 łyżeczki sody

* 1 większa szczypta soli

Farsz:

* 400 g mielonego mięsa drobiowego

* 1 cebula

* 2 ząbki czosnku

* 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki

* 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku

* 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku


* sól i pieprz

Dodatkowo:

* paluszki

* 2 duże jajka

* bułka tarta do panierowania

* olej do smażenia

Mięso łączymy z drobno posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

Mąkę łączymy z solą oraz sodą, a następnie dodajemy do niej kefir i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (przypominające ciasto na pierogi). Jeśli ciasto będzie się mocno kleić do rąk, należy podsypać je mąką i nadal zagniatać. Ciasto nie powinno być za twarde, aby nie było problemu z wałkowaniem.

Gotowe ciasto wałkujemy na placek o grubości około 4mm (trochę grubiej niż na pierogi) i wycinamy z niego koła szklanką o średnicy 8-9 cm.

Na środku każdego krążka ciasta robimy kreskę zanurzonym w wodzie palcem i przyklejamy do niego paluszek (po obu stronach krążka powinno wystawać tyle samo paluszka). Następnie na środek ciasta wykładamy porcję farszu (tak jak na pierogi, by boki pozostały wolne), boki ciasta obrysowujemy palcem zanurzonym w wodzie i sklejamy ciasto tak, jak skleja się pieroga. Następnie powstałego pieroga przekrawamy na pół, by uzyskać 2 osobne "udka" z osobnymi "kosteczkami".

Udka panierujemy w jajku i bułce, a następnie smażymy z obu stron w dość głębokim oleju do zrumienienia (ogień powinien być niewielki, aby dopiekły się do samego środka).

Po wyjęciu z oleju udka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy na ciepło (nie powinny być jednak zbyt gorące).

Smacznego :)


Opublikowano: 11 stycznia 2016
Tagi: kurczak
Kategoria: Przekąski
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (17)
Ewa
Ewa
03.01.2019 11:50 odpowiedz
Czy udka można przygotować wcześniej a potem podgrzać w piekarniku?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.01.2019 08:20 odpowiedz
Oczywiście
Gość
Gość
04.04.2018 13:48 odpowiedz
Ile czasu trzeba smażyć? Bo mięso wygląda na dobre w środku natomiast ciasto od środka wydaje się być surowe, powinno być całkowicie suche? Jak dłużej siedzą to z kolei "udka" od zewnątrz robią się za bardzo ciemne i gorzkawe :(
Meg
Meg
15.12.2016 16:53 odpowiedz
Dzień dobry, mam pytanie ile mniej więcej udek wychodzi z jednej porcji? Pozdrawiam ;)
Anulaa
Anulaa
29.02.2016 10:40 odpowiedz
Robiłam na imprezę rodzinną - goście byli zachwyceni!!! pysznie i pomysłowo :)
Dorota
Dorota
01.02.2016 13:14 odpowiedz
Bardziej niż 'udka' zainteresował mnie sam przepis na ciasto. Muszę koniecznie wypróbować :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.01.2016 08:19 odpowiedz
Z przekrojeniem paluszka nie ma żadnego problemu :)
Gość
Gość
15.01.2016 22:38 odpowiedz
Witam Pani Kasiu! Mam może głupie pytanie, chodzi mi o "kostki"... Czy przekrawając zlepionego już "pieroga" uda nam się przekroić jednego paluszka na pół? Dobrze zrozumiałam? Z jednego mają wyjść dwie "kostki"? Chyba nie jest to łatwe do zrobienia...Nie rozleci się w trakcie krojenia? Pozdrawiam!;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.01.2016 07:50 odpowiedz
Bolkaa - a jakiego typu mąki użyłaś? Jeśli był to wysoki typ (550 lub 650), to mogło się tak zdarzyć. Najlepsza (moim zdaniem do wszystkiego) jest mąka tortowa (typ 450, a nawet 405), ponieważ ciasto wychodzi delikatne.
Ewentualnie na przyszłość możesz użyć troszkę więcej kefiru.
kogelmogel2
14.01.2016 21:40 odpowiedz
niesamowite!
Bolkaa
Bolkaa
13.01.2016 18:10 odpowiedz
Zrobiłam, bardzo oryginalne i smaczne! Jedyne do czego można się przyczepić to troszkę twardawe ciasto, czy takie miało wyjść?
pelnytalerz
12.01.2016 11:20 odpowiedz
Świetny pomysł i proste wykonanie. :)
Jak dla mnie przygotowanie opisałaś bardzo szczegółowo. :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.01.2016 07:32 odpowiedz
Nie sklejamy jej. Nie ma takiej potrzeby,
KatkaBB
KatkaBB
11.01.2016 23:58 odpowiedz
Mam pytanie: jeśli już przekroję tego pieroga, to jak zakleić przekrojoną część z odsłoniętym farszem? Czy dokleić ciasto czy po prostu opanierować?
Lena
11.01.2016 16:24 odpowiedz
Wyglądają bardzo smacznie i ciekawie:D z pewnością zaskoczą gości:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.01.2016 13:52 odpowiedz
Tak
Gość
Gość
11.01.2016 11:16 odpowiedz
Czy mieso na farsz ma być surowe?