36

Orzechowiec drożdżowy z amaretti


Jeszcze w okresie Świąt Wielkanocnych otrzymałam od Teścia bardzo nietypową niespodziankę. Wiecie jak wygląda worek na ziemniaki? No to dostałam trzy worki. Nie, nie ziemniaków. Orzechów. Nie wierzyłam własnym oczom. Dokładnie w tamtym tygodniu skończyłam je łupać. A zasadniczo to robił to każdy, kto przewinął się przez Nasz dom i wyraził chęć przyłączenia się ;) Efekt? Duuużo, duuuuuużo orzechów do wykorzystania. Jakieś 20 kilo :) Znacie jakieś dobre przepisy na orzechowe smakołyki? Chętnie przyjmę sugestie :)




PS. Z tego miejsca przepraszam moich sąsiadów, ale wygodniej było mi je rozbijać młotkiem niż dziadkiem :)




Do farszu zamiast olejku migdałowego postanowiłam dodać amaretti, które nadały ciastu fantastyczny smak i aromat. Jeśli nie posiadacie ich na stanie, możecie oczywiście posłużyć się kilkoma kroplami esencji migdałowej.











Ciasto (2 długie orzechowce):













* 2 szklanki mąki (nie pełne)



* 1/2 szklanki mleka



* 40 g cukru



* 25 g świeżych drożdży



* 3 żółtka



* 2 łyżeczki oleju



* 1 łyżka wódki



* 85 g masła - stopionego



* szczypta soli













Farsz:









* 500 g orzechów włoskich



* 150 g ciasteczek amaretti



* 2 jajka



* 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%



* 200 g cukru pudru









Pokruszone drożdże dodajemy do ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Dodajemy cukier i pół szklanki mąki i tak przygotowany zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Następnie dodajemy resztę mąki, żółtka, olej, masło, sól i kiedy zamieszamy wszystkie składniki dodajemy wódkę. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.







Orzechy mielimy w maszynce do mięsa dwukrotnie (chodzi o to, by puściły olej). Przez maszynkę przepuszczamy też ciasteczka i mieszamy z orzechami. Następnie dodajemy jajka, śmietanę i cukier. Dokładnie mieszamy i dzielimy na dwie porcje.







Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z części wałkujemy na nie zbyt gruby prostokąt, nakładamy masę orzechową (ok. 2 cm od brzegów) i zwijamy (uwaga!!!) od krótszej strony. Jeśli będziemy zwijać od dłuższej strony, orzechowiec będzie mało zwinięty. I teraz najważniejsza rzecz. Ciasto zawijamy w nasmarowany olejem papier do pieczenia (co najmniej dwa razy – moje orzechowce wyszły długie, więc zwijałam w poprzek papieru). Bardzo ważne też jest, by każdy z nich włożyć do długiej, wąskiej blaszki (takiej jak do babki) bo w przeciwnym razie rosnące ciasto rozwinie papier i wyjdą popękane i płaskie. Pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe, ale nie gorące orzechowce rozwijamy z papieru i posypujemy cukrem pudrem lub pokrywamy lukrem.









Smacznego :)

 



 




Opublikowano: 16 maja 2010
Tagi: orzechy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (36)
nikola-0103
22.06.2013 00:25 odpowiedz
ciasteczek amaretti jakie to ??
ja
ja
09.06.2010 13:12 odpowiedz
wpadłam na tą stronę przez przypadek....ale bardzo podobają mi się przepisy tu zamieszczone. ja też kiedyś dostałam w prezencie dużżżżo orzechów ;) ....już nawet nie bardzo pamiętam nazw ciast, ale ewa wachowicz na swojej stronie miała takie ciasta: kruche z nadzieniem dużej ilości orzechów zalanych miodem.... po upieczeniu smakowało jak z karmelem (jeśli ktoś lubi taką słodycz;) ) mnie smakowało... i jeszcze jedno ciasto "opity izydor" równiez sporo orzechów.... ale niestety też sporo kalorii i alkoholu... po jednym kawałku zakaz wsiadania do auta:)... to było obłędne....polecam.
Gość
24.05.2010 23:18 odpowiedz
lubię ciasta drożdżowe, a orzechy uwielbiam. Takie ciacho to połączenie moich ulubionych smaków. Ciekawa prezentacja....aż mi teraz w brzuszku burczy ;)
olciaky
23.05.2010 19:41 odpowiedz
Świetny:)
T.
T.
19.05.2010 23:56 odpowiedz
Koniecznie, ale to koniecznie zrób drożdżówki z orzechami (te w kształcie serc) z "Moich wypieków" - najlepsze drożdżówki świata, piszę to w imieniu męża i znajomych (sama słodyczy nie cierpię, więc nie jem) - nie znam osoby, która nie oszalałaby na ich punkcie, są doskonałe, przetestujcie koniecznie.
Monteverdi
Monteverdi
18.05.2010 09:35 odpowiedz
Ooooch jak ja lubię orzechy! Mam w ogródku 2 dorodne drzewa, więc w sezonie jest co łupać ;) Bardzo fajny przepis- na taką pogodę akuratny :D Pozdrawiam!
amarantqa
18.05.2010 00:37 odpowiedz
Kasiu, po pierwsze brawa za wytrwałość przy łupaniu orzechów :)
szczerze podziwiam!

A po drugie, to bardzo źle zrobiłam zaglądając tu o tej porze. Porze nieprzyzwoitej do jedzenia, ale zachwycił mnie ten orzechowiec bardzo... !
i chyba pójdę czegoś w kuchni poszukać ;)
dziwnograj
17.05.2010 22:53 odpowiedz
Ciasta drożdżowe zawsze kojarzą się zczymś bardzo przyjemnym i bardzo domowym ;)) Pewnie dlatego lubi się je bardziej niż wszystkie inne.
Piękny orzechowiec. Ale bym go schurpała ;)
kabamaiga
17.05.2010 18:27 odpowiedz
Jejku ależ KAsiu kusisz. Dobrze, że mam w lodówce dostawę ciast po komunii :)
kass55
17.05.2010 16:11 odpowiedz
Wygląda pysznie!!! jako zdeklarowana wielbicielka orzechowych wypieków nie mogę przejść obojętnie obok takiego ciacha...pozdrawiam!
kred.ka
17.05.2010 08:36 odpowiedz
piękny, uwielbiam ciasta z orzechami
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.05.2010 07:59 odpowiedz
TRT - swego czasu robiłam włoskie ciasteczka Amaretti. Są pyszne, bardzo włoskie i można je długo przechowywać. Tutaj link

gotowaniecieszy.blox.pl/2009/02/AMARETTI.html

Pozdrawiam :)
abbra
17.05.2010 06:18 odpowiedz
Wygląda przepysznie ! Świetny sposób na wykorzystanie orzechów :)
magoldi
17.05.2010 03:52 odpowiedz
20kg orzechow???
Super prezent!!!
A ten orzechowiec ...boski!
trt
trt
17.05.2010 00:20 odpowiedz
To głupie co teraz napisze ale niech tam:) a więc pomyślam sobie że skoro robisz takie ładne zdjęcia to umiesz polecić jakieś skrajnie włoskie ciasteczka, jakieś megadobre:P Ale nie biscotti bo już robilam. Wiem to bez sensu ale jakoś tak jak ktoś fajnie fotografuje to na profesjonalistę wygląda...:P Wiesz moja sis jedzie po raz pierwszy za granicę do Włoch właśnie a ja chcę jej coś na drogę uiec w klimacie:). Znasz coś??
majanaboxing
16.05.2010 23:32 odpowiedz
Ależ masz Teścia świetnego!:)))
Takie orzechy dostać - świetny prezent!
Ciasto prezentuje sie świetnie, ślinka mi cieknie do samej ziemi!:))
aga-aa
16.05.2010 22:32 odpowiedz
hmmmm, wszystko co orzechowe bardzooo lubię!
nobleva
16.05.2010 21:58 odpowiedz
mniam mniam :)
gospodarnanarzeczona
16.05.2010 21:42 odpowiedz
O podoba mi się to ciasto!
piegusek1976
16.05.2010 21:40 odpowiedz
fantastycznie wygląda i zapewne smakuje tak samo :) zazdroszczę takiej ilości orzechów :)
usagi-san
16.05.2010 21:00 odpowiedz
Ale ślicznie się zawinął, ależ apetycznie wygląda, ależ ja kocham amaretti...
Chociaż kawałeczek dla głodnej Usagi, pls, pls, pls :)
gosiab_3
16.05.2010 20:56 odpowiedz
przepieknie wyglada te ciasto!!!! a orzechow w takiej ilosci to az zazdroszcze,bo uwielbiam orzechowe smakolyki.....
Pozdrawiam serdecznie :)
majazteca
16.05.2010 20:13 odpowiedz
Kasiu, to ciasto wyglada przepysznie. Kocham wszystko, co orzechowe. I zazdraszczam tyle kilogramow tych smakolykow :))
dorota20w
16.05.2010 20:12 odpowiedz
ale piękne zdjęcia !
grazyna1961.only
16.05.2010 19:36 odpowiedz
Nie dość, że nadzienie przepyszne, to jeszcze ciasto drożdżowe ! Mniam :)
mikimama
16.05.2010 19:33 odpowiedz
No, to mi się podoba!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.05.2010 19:14 odpowiedz
Już planuję szarlotkę orzechową i sernik orzechowy :) I jakieś mięsko w orzechach. Ale nadal czekam na propozycje :)
cashmere85
16.05.2010 19:11 odpowiedz
Mam ostatnio fazę na cięższe, nie-owocowe wypiek, dlatego solidnie pociekła mi ślinka na widok Twojego orzechowca. I mam nadzieję na więcej Twoich orzechowych wypieków, może jakiś orzechowy serniczek? Pozdrawiam ciepło.
milk_chocolate84
16.05.2010 16:05 odpowiedz
takie ciasto zjadłabym właśnie teraz do kawuni :) A tu susza, bo moje drożdżówki dopiero rosną ;)
atina_bc
16.05.2010 15:09 odpowiedz
mój ukochany orzechowiec - kocham to ciasto :) Ślicznie się prezentuje :)
madina99
16.05.2010 14:22 odpowiedz
Ależ śliczny ten orzechowiec.
vilk_89
16.05.2010 14:15 odpowiedz
Ślicznie wygląda i musi być przepyszny! Uwielbiam orzechy:) W ciastach szczególnie :)
dagmara_65
16.05.2010 14:08 odpowiedz
Z pewnością orzechowiec jest smaczny, bo prezentuje się extra zachęcająco! Śliczne zdjęcia jak zwykle zresztą.
Co do przepisów na wykorzystanie orzechów, to właśnie niebawem zamieszczę na swoim blogu również roladę z orzechami w cieście. Może przypadnie Ci do gustu. W razie gdyby nie, to będzie następny przepis, bo mam podobny jak ty "problem z zagospodarowaniem prezentu" z tym, że może nie aż w takiej ilości. Pozdrawiam i życzę Ci miłej niedzieli :)
mydelicious
16.05.2010 12:51 odpowiedz
po pierwsze: przepis już zapisany :) , po drugie: ciasto drożdżowe + nadzienie orzechowe = muszę to koniecznie zrobić!
margot11
16.05.2010 12:46 odpowiedz
o kurcze , wspaniały to za mało powiedziane, boski
ugotujmy
16.05.2010 12:45 odpowiedz
orzechowe szaleństwo będzie trwało :-)
i będzie pysznie. tak jak dzis.