37

Orzechowiec


Ciasto

  • 50 dag mąki
  • 3 jajka
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 20 dag masła
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
Krem

  • 100 g masła
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
Masa orzechowa

  • 300 g orzechów włoskich (lub mieszanka różnych orzechów)
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
Do mąki dodajemy proszek i siekamy z nią masło. W mleku rozpuszczamy cukier, miód i wbijamy jajka. Mieszankę dolewamy do mąki i zagniatamy. Wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy osobno w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut. Jeden z placków należy pokryć przygotowaną wcześniej masą orzechową (rozgrzewamy w garnku masło, miód i cukier, a kiedy utworzą jednolitą masę dodajemy orzechy i jeszcze chwilę podgrzewamy). Gotujemy budyń, i kiedy jest całkiem zimny dodajemy do niego masło i cukier i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Kremem przekładamy placki. Podobnie jak w miodowniku musimy poczekać dzień lub dwa nim ciasto zmięknie.








Opublikowano: 1 stycznia 2009
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (37)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2017 20:51 odpowiedz
Radosnych :)
Gosia
Gosia
22.12.2017 17:58 odpowiedz
Och to nie dobrze... No nic dziękuję za podpowiedź. Chyba niepotrzebnie poddawałam cały sprzęt jak dostalam termomix;)
Rdosnych i pysznych świąt :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2017 22:14 odpowiedz
Obawiam się, że miksowanie masy Thermomixem to nie jest najlepsze rozwiązanie. I teraz jestem pewna, że masa się zaciągnęła. Proszę użyć klasycznego miksera. Ja nigdy do mas nie używam Thermomixa.
Gosia
Gosia
21.12.2017 20:18 odpowiedz
Miksowałam w termomixie, może faktycznie za duże obroty. A tak na Twoje oko, jakie obroty powinny być? No i motylkiem czy bez?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2017 14:05 odpowiedz
Obawiam się, że jest zaciągnięta. Tak się czasem dzieje, jeśli są za wysokie obroty miksera.
Gosia
Gosia
20.12.2017 17:27 odpowiedz
Kasiu, robiłam ciasto i cos poszło nie tak. Masa zamiast pięknie jak u Ciebie wyszła mi budyniowa -konsystencja, wygląd i smak jak budyń. W czym może być problem? Dodałam masło. Może za krotko miksowałam?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2016 07:34 odpowiedz
O cieście przełożonym :)
Gosia
Gosia
20.12.2016 17:58 odpowiedz
Kasiu a powiedz mi pisząc że ciasto potrzebuje 1-2 dni by zmiękło mówimy o gotowym przełożonym cieście czy samych plackach?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.07.2016 21:08 odpowiedz
Tak, to dość stary przepis i wówczas nie podawałam wymiarów formy, ale prawdopodobnie było to 25x30, ponieważ nawet nie mam blach o wymiarze 25x40 :)

Mam nadzieję, że ciasto będzie smakować :)

Pozdrawiam
monikaRa
monikaRa
12.07.2016 20:41 odpowiedz
Moje pierwsze podejście do tego ciasta, w piekarniku piecze się właśnie drugi placek. Do zrobienia ciasta użyłam dokładnie takich ilości składników jakie są podane w przepisie i wydaje mi się to ciasto upieczone w foremce 25x40 nie będzie wyglądać tak jak na zdjęciu. Z prostego powodu, foremka jest za duża albo masy na ciasto jest za mało. Użyłam, na szczęście, mniejszej foremki a moje placki są zdecydowanie cieńsze i masa orzechowa też nie jest taka gruba. Wiem, że w smaku będzie dobry :)

PS.
Przepis można by trochę zredagować, jest dosyć chaotyczny. Można też w treści dodać rozmiar foremki aby nie trzeba było szukać w komentarzach
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.12.2015 23:16 odpowiedz
Należy położyć je przed pieczeniem.
julka
julka
04.12.2015 19:47 odpowiedz
Jeden z placków należy pokryć przygotowaną wcześniej masą orzechową (rozgrzewamy w garnku masło, miód i cukier, a kiedy utworzą jednolitą masę dodajemy orzechy i jeszcze chwilę podgrzewamy).
Mam pytanie, czy ulozyc te orzechy, przed pieczeniem tego drugiego placka czy wystarczy nalożyc je po?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.04.2015 14:32 odpowiedz
Możesz zrobić z 1,5 porcji. Ja aktualnie tak robię.
Gość
Gość
02.04.2015 13:03 odpowiedz
Kasiu czy faktycznie tyle kremu wystarczy na taką blaszkę?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2014 11:46 odpowiedz
Przykro mi, ale wydawało mi się to oczywiste. Na surowy placek wykładamy masę orzechową, a dopiero potem pieczemy.
Natka_29
Natka_29
23.12.2014 11:20 odpowiedz
Robiłam wczoraj. Mogłabyś dopisać w przepisie, że na surowy placek te orzechy włożyć i dopiero upiec, a nie upiec dwa placki, a potem na jeden masę orzechową- widzę, że w innych przepisach tak się robi- mam nadzieję, że jutro (Wigilia) nie będzie niewypału .... a taką miałam ochotę na to ciasto :-( a tu chyba będzie kicha, wszystko się rozleci... :-(
mucha123
mucha123
04.05.2014 13:24 odpowiedz
Dzisiaj próbowałam, jest mięciutkie i pyszne ale dalej utrzymuję, że kremu trzeba trochę więcej- dziękuję Kasiu za kolejny świetny przepis.
mucha123
mucha123
03.05.2014 21:14 odpowiedz
Zrobiłam dzisiaj to ciacho, smaku jeszcze nie znam ale wiem już na pewno, że masy jest zbyt mało, myślę ze należałoby dodać co najmniej 200 g masła a nie 100,
nessy
nessy
17.01.2014 19:18 odpowiedz
ciasto wyszlo maziste jak jak na jakas babke ucierana - nie mam pojecia dlaczego, dokladnie odmierzylam wszystkie skladniki, musialam dodac troche maki bo wylewalo sie przez palce. Jedyne wytlumaczenie jakie znajduje to maka 405 ktora dalam, bo tortowa sie akurat skonczyla...mam nadzieje, ze bedzie zjadliwe:)
kasia
kasia
11.05.2013 19:03 odpowiedz
zeby ciasto bylo miekkie a nie twarde to polecam dodac do ciasta 2 lyzki stolowe kwasnej smietane
kleea
kleea
03.04.2013 15:54 odpowiedz
to ciasto bardzo zasmakowało mojemu mężowi, jest zachwycony. jak dla mnie smaczne, ale szału nie ma. jednak zadowolenie męża jest najważniejsze, i może jeszcze kiedyś zrobię je dla niego :)
Kasia 24
Kasia 24
19.03.2013 19:25 odpowiedz
zrobiłam to ciasto lecz niestety na blachę o wymiarach 25x40 zdecydowanie za mało było masy prawie nie jest dostrzegalna bo ciasto wyrosło świetnie i w smaku bardzo dobre :)
Lucy
Lucy
18.02.2013 10:34 odpowiedz
Robiłam, wyszło dobre, nawet już w pierwszy dzień trochę twardawy jedliśmy :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.08.2012 18:38 odpowiedz
Cukier łączymy z mlekiem, miodem i jajkami.
Gość
Gość
24.08.2012 18:33 odpowiedz
jak rozpuścić szklankę cukru w dwóch łyżkach mleka?
Gość
Gość
23.12.2010 16:54 odpowiedz
Orzechy muszą być bardzo drobno zmielone ? :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2010 21:33 odpowiedz
Anusiu - orzechowiec zazwyczaj wychodzi twardawy, przynajmniej na początku. Takie ciasta powinny postac ok 3 dni zanim zostaną konsumowane, abu ciasto zmiękło. Polecam zastosowac do tej wskazówki i z pewnością będzie lepsze. Zawsze mówię, że są pewne ciasta, które im starsze, tym lepsze :)
Pozdrawiam :)
Anusia
Anusia
22.12.2010 09:52 odpowiedz
A ja mam pytanie, zawsze robię podobny orzechowiec i niestety zawsze wychodzi mi twardy, nie wiem co może być przyczyną.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.11.2009 08:33 odpowiedz
25x40 cm :)
nincia
nincia
17.11.2009 20:30 odpowiedz
na jak dużej blaszce pieczesz orzechowca? ;)
rain1drop
05.01.2009 13:39 odpowiedz
Ale piękne ciasto! Moja Teściowa robi bardzo smacznego orzechowca, ale coś czuję, że ja jednak skusze się na Twój przepis. :)
usmiecham-sie
04.01.2009 08:20 odpowiedz
Mmm, jakie rowniutkie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.01.2009 20:23 odpowiedz
Iwonko dla mnie te dwa ciasta są podobne :) A z powidłami też mam przepis, ale nie robiłam bo już na święta miodownik był z dżemem :)
iis111
02.01.2009 20:07 odpowiedz
Nie mam pod reka przepisu, ale wydaje mi sie ze robie miodownik z tego samego przepisu:) Mam dwa przepisy, jeden z powidlami i jeden bez. Wole ten z powidlami, ale jak sobie popatrzylam na Twoj wypiek to zatesknilam za tym ciastem:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.01.2009 22:34 odpowiedz
Ewelajno może spróbuj upiec?
Andziu dziękuję bardzo :)
andzia-35
01.01.2009 20:05 odpowiedz
Same smakołyki u Ciebie. Pozdrawiam serdecznie:))
Ewelajna
Ewelajna
01.01.2009 16:52 odpowiedz
Zjadłabym takiego .