17

Orkiszowe ciasto drożdżowe na twarogu z brzoskwiniami i kruszonką


Byłam przekonana, że to ciasto nie ma prawa mieć typowej konsystencji ciasta drożdżowego. Ciężka mąka orkiszowa, ser - to nie są typowe składniki ciasta drożdżowego. A jednak okazało się, że ciasto nie tylko pięknie wyrosło ale też jest puszyste.

Ponieważ posiadam tylko mąkę orkiszową typu 2000, takiej właśnie użyłam. Wy możecie użyć mąki o niższym indeksie, a wtedy Wasze ciasto wyjdzie jeszcze lżejsze i bardziej puszyste. 

Ja dodałam do niego brzoskwinie, ale proponuję też dodać gruszki lub posypane cynamonem jabłka.  

Zaczyn:

* 70 g ciepłego mleka

* 30 g świeżych drożdży

* 1 łyżka mąki

* 1 łyżka cukru

Ciasto:

* 300 g mąki pszennej

* 300 g mąki orkiszowej (użyłam typ 2000)

* 110 g cukru

* 250 g serka twarogowego (z wiaderka, jak na sernik)

* 150 ml ciepłego mleka

* 2 jajka

* 50 g miękkiego masła

* 1 szczypta soli

Kruszonka:

* 30 g mąki pszennej

* 30 g mąki orkiszowej

* 50 g cukru

* 50 g miękkiego masła

* 1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

* 5 dużych, dojrzałych brzoskwiń

W miseczce łączymy drożdże z mlekiem i kiedy całkowicie się rozpuszczą, dodajemy mąkę i cukier. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. Zaczyn sporo wyrośnie.

W dużej misce łączymy mąkę orkiszową z mąką pszenną, solą i cukrem. Następnie dodajemy ser, jajka, mleko i masło oraz zaczyn. Ciasto zagniatamy około 10 minut po czym przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. 

Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (25x40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy pokrojone w ósemki brzoskwinie. 

Wszystkie składniki kruszonki łączymy w miseczce i łączymy ze sobą do czasu, aż utworzy się drobna kruszonka, którą posypujemy wierzch ciasta. 

Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut, a następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40 - 45 minut. 

Smacznego :)

 



Ciasto


Opublikowano: 23 września 2011
Tagi: brzoskwinie
Kategoria: Drożdżowe, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (17)
codogara
21.10.2011 10:43 odpowiedz
jeszcze tak oryginalnego pomysłu na ciasto drożdżowe nie widziałem, super, dzięki za inspirację
słodkosłona
26.09.2011 00:41 odpowiedz
idealne ciasto dla mnie - zdrowe i z brzoskwiniami ; )
zemfiroczka
24.09.2011 17:50 odpowiedz
Z orkiszową może być naprawdę dobre :)
dusiowaa
24.09.2011 17:38 odpowiedz
Pięknie wygląda, piękne zdjęcia
jolantaszyndlarewicz
24.09.2011 17:17 odpowiedz
Kasiek to ja Ci kawałek śliwkowego gelattes , a Ty mi drożdżówkę podeślij dobrze?:) rewelacyjnie wyglada:)
mollisia
24.09.2011 17:11 odpowiedz
Jak ja uwielbiam takie ciasta... drożdżowe i te owoce! ;)
mania179
24.09.2011 15:16 odpowiedz
Kasiu, uwielbiam Twoje ciasta. Wyglądają bardzo apetycznie! :)
majanaboxing
23.09.2011 23:43 odpowiedz
Wygląda bardzo smacznie! :))
kulinarnespotkania
23.09.2011 22:24 odpowiedz
takie drozdzowe ciacho i kubek mleka, to dopiero sa pysznosci:)
nemisiek
23.09.2011 21:58 odpowiedz
Skusiłabym się z chęcią na kawałek:) Zainaugurowałam jesień drożdżówkami z Twojego przepisu:) Są tak pyszne, że już nie kupię żadnej sklepowej;)
Jedzonko Malucha
23.09.2011 21:12 odpowiedz
Orkiszowe...musze spróbować
Maria
Maria
23.09.2011 20:32 odpowiedz
Przecież mąka orkiszowa to mąka pszenna.
kabamaiga
23.09.2011 20:32 odpowiedz
Kasiu cudowny pomysł. Chociaż jestem fanką brzoskwiń, chyba jednak pokusiłabym się o wersję jabłkową.
viridianka
23.09.2011 17:26 odpowiedz
Bo to jest ciasto magiczne :) Zawsze wychodzi! Cieszę się, że stało się dla Ciebie inspiracją :)
zawsze.oliwek
23.09.2011 13:46 odpowiedz
ciekawa prpozycja :) muszę wypróbować z mąką orkiszową! pozdrawiam serdecznie:)
judik1119
23.09.2011 13:42 odpowiedz
Pyszne ciacho i do tego orkiszowe-mmm cudo:)
Monisia
23.09.2011 10:05 odpowiedz
Jeszce nigdy nie robiłam drożdżowego na mące orkiszowej;)wspaniale wyrosło!