0

Omlet z botwinką

Weekendowe śniadanie



Lubicie botwinkę? 
A co powiecie na botwinkowy omlet?

Ja jestem nim zachwycona! 
I nie znajduję dla siebie żadnego usprawiedliwienia, dlaczego nie pomyślałam wcześniej o takim połączeniu ;) 
 


Składniki na 2 porcje
  • 6 jajek 
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1niewielki pęczek botwinki 
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • olej
  • sól i pieprz do smaku

Botwinkę (bez buraczków) drobno siekamy i podsmażamy na maśle z dodatkiem czosnku do czasu, aż zmięknie. Po zdjęciu z palnika dodajemy koperek, sól i pieprz. 
(Ten etap polecam przygotować dzień wcześniej, by botwinka przestygła.)

Trzy jajka łączymy z łyżką śmietanki, solą oraz pieprzem. Energicznie mieszamy, a następnie dodajemy połowę botwinki. 
Na dużej patelni (u mnie najlepiej sprawdza się patelnia do naleśników) rozgrzewamy olej i przelewamy jajka. Smażymy na niewielkim płomieniu do czasu, aż omlet się zetnie. 
Omlet składamy na pół i delikatnie zsuwamy z patelni na talerz. 

W identyczny sposób postępujemy z drugim omletem ;) 

Do omletu polecam grzanki z pieczywa pełnoziarnistego z serkiem i pomidorkami koktajlowymi. 
I wyjątkowo - zamiast kawy czy herbary - sok jabłkowy z mango. 
Połączenie idealne!

Smacznego!

Opublikowano: 1 czerwca 2019
Tagi: botwinka jajka
Kategoria: Śniadania
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.