1

Oliebollen



Pączki z jabłkami bez dwóch zdań należą do moich ulubionych. 
Na blogu znajdziecie już pączkowe ślimaczki z jabłkami (o, tutaj), a w swojej książce zamieściłam przepis na cynamonowe pączki z prażonymi jabłkami. 
I jeśli teraz pomyśleliście, że takie szarlotkowe pączki muszą obłędnie smakować, to tak, macie rację ;) 

Dziś jednak mam dla Was przepis na holenderskie pączki z jabłkami i rodzynkami. Co prawda Holendrzy nie jedzą ich z okazji końca karnawału, a jako sylwestrową przekąskę, ale ich sposób przygotowania świetnie wpisuje się w tłustoczwartkowe klimaty :)

Dzięki dodatkowi jabłek są wilgotne i bardzo aromatyczne. Rodzynki natomiast w wyniku smażenia stają się miękkie i nadają pączkom dodatkową słodycz. 
 
 


Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 jabłka
  • 2/3 szklanki rodzynek

Dodatkowo:
  • 1 kg smalcu do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Mleko łączymy z cukrem i podgrzewamy do około 35 stopni. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy 4 pełne łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około  20 minut. 

Pozostałą mąkę łączymy z cukrem waniliowym, wyrośniętym zaczynem, jajkiem i  żółtkami. Zagniatamy gładkie, ale dość luźne ciasto (zbyt duża ilość mąki sprawi, że pączki będą ciężkie i zbite). 

Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Razem z rodzynkami dodajemy do wyrobionego ciasta i delikatnie mieszamy. 

Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, by podwoiło objętość. 

W garnku rozgrzewamy smalec. 
Gałkownicę do lodów zanurzamy w rozgrzanym tłuszczu i nabieramy porcję ciasta (dzięki temu ciasto bez problemu odejdzie od łyżki). Jeśli nie posiadacie gałkownicy wystarczy zwykła łyżka, tylko wówczas Wasze pączki raczej nie będą okrągłe ;)
Smażymy je na średnim ogniu, by pączki usmażyły się w środku, ale nie spaliły na zewnątrz. 

Po odsączeniu z tłuszczu odkładamy je na ręcznik papierowy i pozostawiamy do wystygnięcia. 
Przestudzone oprószamy cukrem pudrem lub zanurzamy w lukrze. 

Smacznego! 

Opublikowano: 26 lutego 2019
Tagi: jabłka
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Wypieki Beaty
26.02.2019 14:32 odpowiedz
Nie słyszałam wcześniej o takich pączkach, ale już wiem, że by mi zasmakowały :)