
Pączki z jabłkami bez dwóch zdań należą do moich ulubionych.
Na blogu znajdziecie już pączkowe ślimaczki z jabłkami (o, tutaj), a w swojej książce zamieściłam przepis na cynamonowe pączki z prażonymi jabłkami.
I jeśli teraz pomyśleliście, że takie szarlotkowe pączki muszą obłędnie smakować, to tak, macie rację ;)
Dziś jednak mam dla Was przepis na holenderskie pączki z jabłkami i rodzynkami. Co prawda Holendrzy nie jedzą ich z okazji końca karnawału, a jako sylwestrową przekąskę, ale ich sposób przygotowania świetnie wpisuje się w tłustoczwartkowe klimaty :)
Dzięki dodatkowi jabłek są wilgotne i bardzo aromatyczne. Rodzynki natomiast w wyniku smażenia stają się miękkie i nadają pączkom dodatkową słodycz.

Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 250 ml mleka 3,2%
- 40 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- 2 jabłka
- 2/3 szklanki rodzynek
Dodatkowo:
- 1 kg smalcu do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Mleko łączymy z cukrem i podgrzewamy do około 35 stopni. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy 4 pełne łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Pozostałą mąkę łączymy z cukrem waniliowym, wyrośniętym zaczynem, jajkiem i żółtkami. Zagniatamy gładkie, ale dość luźne ciasto (zbyt duża ilość mąki sprawi, że pączki będą ciężkie i zbite).
Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Razem z rodzynkami dodajemy do wyrobionego ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, by podwoiło objętość.
W garnku rozgrzewamy smalec.
Gałkownicę do lodów zanurzamy w rozgrzanym tłuszczu i nabieramy porcję ciasta (dzięki temu ciasto bez problemu odejdzie od łyżki). Jeśli nie posiadacie gałkownicy wystarczy zwykła łyżka, tylko wówczas Wasze pączki raczej nie będą okrągłe ;)
Smażymy je na średnim ogniu, by pączki usmażyły się w środku, ale nie spaliły na zewnątrz.
Po odsączeniu z tłuszczu odkładamy je na ręcznik papierowy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Przestudzone oprószamy cukrem pudrem lub zanurzamy w lukrze.
Smacznego!
Opublikowano: 26 lutego 2019
Tagi:
jabłka