16

Ogórki w zalewie gyros



Przetworów z ogórków ciąg dalszy. 
I od razu uprzedzam - to nie koniec. Jutro kolejny przepis :)

A dziś moje najnowsze odkrycie. 
Ogórki w zalewie gyros. 
Słodko kwaśne, z wyraźnym aromatem przypraw. 
Są tak dobre, że założę się, że będziecie je wyjadać z garnka jeszcze przed włożeniem do słoików.
(A przynajmniej ja nie mogłam się oprzeć ;) )

Jeśli macie swoją ulubioną przyprawę do gyrosa, to wybierzcie właśnie ją. Jeśli nie, wybierzcie tę z najbardziej odpowiadającym Wam składem. 


Składniki na 8 słoików o pojemności 550 ml:
  • 2,5 kg niewielkich ogórków
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 3 cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżki soli
  • ok. 40 g przyprawy do gyrosa
  • 500 ml cukru (2 szklanki)
  • 500 ml octu 10% (2 szklanki)
  • 75 ml oleju

Ogórki myjemy i zalewamy zimną wodą. Moczymy przez około 2 godziny. 
Z wymoczonych ogórków odcinamy końcówki i kroimy w grube, około centymetrowe plastry. 
Pokrojone ogórki przekładamy do dużej miski i zasypujemy solą. Mieszamy.

Do ogórków dodajemy pokrojone cebule oraz papryki. 

W misce łączymy ocet z cukrem i mieszamy do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy przyprawę do gyrosa, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz olej.
Tak przygotowaną zalewę mieszamy z warzywami, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na około 8-10 godzin. 
W tym czasie, jeśli nie odstawiacie warzyw na noc, możecie kilkukrotnie nimi potrząsnąć, by zalewa pokryła równomiernie wszystkie składniki. 
Początkowo zalewy jest niewiele, ale z czasem (dzięki soli) warzywa puszczą sok. 

Warzywa razem z zalewą przekładamy do wyparzonych słoiczków i wstawiamy do zimnego piekarnika. 
Piekarnik ustawiamy na 130 stopni i od momentu, kiedy osiągnie ustawioną temperaturę, pasteryzujemy 35 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Sałatka najlepiej smakuje po kilku tygodniach, kiedy wszystkie smaki się połączą. 

Smacznego!

Opublikowano: 8 sierpnia 2019
Kategoria: Warzywne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (16)
Mama_martynki
Mama_martynki
18.08.2019 21:44 odpowiedz
Próbowała Pani może użyć cukinii zamiast ogórka? ????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.08.2019 07:16 odpowiedz
Nie, nie próbowałam. 
Ale myślę, że też by wyszło. 
Pawel
Pawel
12.08.2019 18:52 odpowiedz
Pani Kasiu czy mozna uzyc octu winnego dla lagodniejszego smaku?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.08.2019 20:45 odpowiedz
Nigdy nie używałam octu winnego do przetworów, więc nie nie bardzo mogę pomóc :)

Dla złagodzenia smaku połowę octu zamieniłabym na wodę. Tylko wówczas trzeba też troszkę zmniejszyć ilość cukru - powiedzmy o pół szklanki.  
Lidka
Lidka
12.08.2019 11:25 odpowiedz
Mam pytanie w związku z zalewą czy jeżeli dorobię zalewy dodatkowo z połowy porcji to czy warzywa w sałatce Nie zmienią smaku na bardziej intensywny? Biorąc pod uwagę fakt że cukru i octu jest dość sporo jak na 2,5 kg ogórków?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.08.2019 12:43 odpowiedz
Nie - będzie to miało znaczenia. 
Natomias jeśli jest obawa, że smak będzie za mocny (a nie każdy musi  to lubić), to można zastąpić połowę octu wodą i wówczas zmniejszyć ilość cukru o jakieś 25%.
elinka80
elinka80
11.08.2019 14:23 odpowiedz
Szybkie wykonanie, zapach i smak super, zalewy po odstaniu ogórków miałam mało, więc musiałam dorobić. Fajny przepis, coś innego????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.08.2019 18:49 odpowiedz
Miło mi, że przepis przypadł do gustu.
Kasia
Kasia
10.08.2019 18:16 odpowiedz
Dzień dobry Pani Kasiu czy zalewa powinna być gorąca
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.08.2019 20:39 odpowiedz
Tej zalewy w ogóle nie gotujemy :) 
Zimną zalewamy ogórki i zostawiamy na noc. 
Monika
Monika
10.08.2019 12:44 odpowiedz
A odstawiamy do lodowki, czy pokojowa temperatura ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.08.2019 12:53 odpowiedz
Temperatura pokojowa. 
Ola
Ola
10.08.2019 10:13 odpowiedz
Witam pani Kasiu czy sałatka w słoikach ma być cała przykryta zalewą co zrobić jeśli tej zalewy jest mało i nie wystarcza na przykrycie sałatki.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.08.2019 12:56 odpowiedz
Jeśli zalewy nie wystarczy na przykrycie całej sałatki, to trzeba jej dorobić, ponieważ sałatka musi być przykryta. 
Proszę połączyć ocet, cukier, olej i przyprawę. 
Proponowałabym jednak przygotować ją z połowy porcji, żeby później nie została :) 

 
Dorota
Dorota
09.08.2019 08:29 odpowiedz
Czy dałoby się pasteryzować te ogórki przez gotowanie w garnku? Jeśli tak to przez ile czasu?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.08.2019 11:25 odpowiedz
Od momentu zagotowania wody 15 minut.