18

Ogórki w zalewie gyros



Przetworów z ogórków ciąg dalszy. 
I od razu uprzedzam - to nie koniec. Jutro kolejny przepis :)

A dziś moje najnowsze odkrycie. 
Ogórki w zalewie gyros. 
Słodko kwaśne, z wyraźnym aromatem przypraw. 
Są tak dobre, że założę się, że będziecie je wyjadać z garnka jeszcze przed włożeniem do słoików.
(A przynajmniej ja nie mogłam się oprzeć ;) )

Jeśli macie swoją ulubioną przyprawę do gyrosa, to wybierzcie właśnie ją. Jeśli nie, wybierzcie tę z najbardziej odpowiadającym Wam składem. 


Składniki na 8 słoików o pojemności 550 ml:
  • 2,5 kg niewielkich ogórków
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 3 cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżki soli
  • ok. 40 g przyprawy do gyrosa
  • 500 ml cukru (2 szklanki)
  • 500 ml octu 10% (2 szklanki)
  • 75 ml oleju

Ogórki myjemy i zalewamy zimną wodą. Moczymy przez około 2 godziny. 
Z wymoczonych ogórków odcinamy końcówki i kroimy w grube, około centymetrowe plastry. 
Pokrojone ogórki przekładamy do dużej miski i zasypujemy solą. Mieszamy.

Do ogórków dodajemy pokrojone cebule oraz papryki. 

W misce łączymy ocet z cukrem i mieszamy do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy przyprawę do gyrosa, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz olej.
Tak przygotowaną zalewę mieszamy z warzywami, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na około 8-10 godzin. 
W tym czasie, jeśli nie odstawiacie warzyw na noc, możecie kilkukrotnie nimi potrząsnąć, by zalewa pokryła równomiernie wszystkie składniki. 
Początkowo zalewy jest niewiele, ale z czasem (dzięki soli) warzywa puszczą sok. 

Warzywa razem z zalewą przekładamy do wyparzonych słoiczków i wstawiamy do zimnego piekarnika. 
Piekarnik ustawiamy na 130 stopni i od momentu, kiedy osiągnie ustawioną temperaturę, pasteryzujemy 35 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Sałatka najlepiej smakuje po kilku tygodniach, kiedy wszystkie smaki się połączą. 

Smacznego!

Opublikowano: 8 sierpnia 2019
Kategoria: Warzywne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (18)
Dominika
Dominika
10.09.2019 16:58 odpowiedz
Czy jeśli wkładam słoiki do piekarnika to pod nie daje jakaś folię albo coś? Jak będą ustawione od razu na blasze albo kratce to nie popękają?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.09.2019 18:26 odpowiedz
Ja po prostu stawiam słoiki na blasze. Nic się z nimi nie dzieje - nie pękają. 
Ale wiem, że niektórzy leją na blachę trochę wody. 
 
Mama_martynki
Mama_martynki
18.08.2019 21:44 odpowiedz
Próbowała Pani może użyć cukinii zamiast ogórka? ????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.08.2019 07:16 odpowiedz
Nie, nie próbowałam. 
Ale myślę, że też by wyszło. 
Pawel
Pawel
12.08.2019 18:52 odpowiedz
Pani Kasiu czy mozna uzyc octu winnego dla lagodniejszego smaku?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.08.2019 20:45 odpowiedz
Nigdy nie używałam octu winnego do przetworów, więc nie nie bardzo mogę pomóc :)

Dla złagodzenia smaku połowę octu zamieniłabym na wodę. Tylko wówczas trzeba też troszkę zmniejszyć ilość cukru - powiedzmy o pół szklanki.  
Lidka
Lidka
12.08.2019 11:25 odpowiedz
Mam pytanie w związku z zalewą czy jeżeli dorobię zalewy dodatkowo z połowy porcji to czy warzywa w sałatce Nie zmienią smaku na bardziej intensywny? Biorąc pod uwagę fakt że cukru i octu jest dość sporo jak na 2,5 kg ogórków?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.08.2019 12:43 odpowiedz
Nie - będzie to miało znaczenia. 
Natomias jeśli jest obawa, że smak będzie za mocny (a nie każdy musi  to lubić), to można zastąpić połowę octu wodą i wówczas zmniejszyć ilość cukru o jakieś 25%.
elinka80
elinka80
11.08.2019 14:23 odpowiedz
Szybkie wykonanie, zapach i smak super, zalewy po odstaniu ogórków miałam mało, więc musiałam dorobić. Fajny przepis, coś innego????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.08.2019 18:49 odpowiedz
Miło mi, że przepis przypadł do gustu.
Kasia
Kasia
10.08.2019 18:16 odpowiedz
Dzień dobry Pani Kasiu czy zalewa powinna być gorąca
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.08.2019 20:39 odpowiedz
Tej zalewy w ogóle nie gotujemy :) 
Zimną zalewamy ogórki i zostawiamy na noc. 
Monika
Monika
10.08.2019 12:44 odpowiedz
A odstawiamy do lodowki, czy pokojowa temperatura ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.08.2019 12:53 odpowiedz
Temperatura pokojowa. 
Ola
Ola
10.08.2019 10:13 odpowiedz
Witam pani Kasiu czy sałatka w słoikach ma być cała przykryta zalewą co zrobić jeśli tej zalewy jest mało i nie wystarcza na przykrycie sałatki.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.08.2019 12:56 odpowiedz
Jeśli zalewy nie wystarczy na przykrycie całej sałatki, to trzeba jej dorobić, ponieważ sałatka musi być przykryta. 
Proszę połączyć ocet, cukier, olej i przyprawę. 
Proponowałabym jednak przygotować ją z połowy porcji, żeby później nie została :) 

 
Dorota
Dorota
09.08.2019 08:29 odpowiedz
Czy dałoby się pasteryzować te ogórki przez gotowanie w garnku? Jeśli tak to przez ile czasu?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.08.2019 11:25 odpowiedz
Od momentu zagotowania wody 15 minut.