9

Ogórki po zbójnicku


Ogórkowe szaleństwo trwa ;) 
Tym razem mam dla Was iście zbójnicką propozycję ;) 
 Przygotowane w ten sposób ogórki są chrupiące i bardzo aromatyczne. 
To już trzecia (po Krokodylkach i ogórkach w zalewie gyros) propozycja, która również świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezach. 

I to również kolejny przepis, w którym nie musicie obierać ogórków, więc przygotowanie ich idzie naprawdę szybko i sprawnie. 

Składniki na 9 słoików o pojemności 550 ml:
  • 3 kg małych ogórków gruntowych
  • 5 cebul
  • 2 łyżki soli
Umyte ogórki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 2 godziny. Następnie kroimy na ćwiartki, lub tak jak ja (ponieważ miałam malutkie) na pół. 
Do ogórków dodajemy pokrojone w cienkie piórka cebule. 
Całość oprószamy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 6-8 godzin (ja odstawiłam je na całą noc). 

Wodę, którą puszczą ogórki oraz cebula odlewamy, a następnie układamy je ciasno w słoikach. 

Zalewa:
  • 4 szklanki octu (dla łagodniejszego smaku jedną szklankę octu można zastąpić wodą)
  • 2 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 pełne łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe 

Składniki zalewy łączymy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewamy ogórki. 
Słoiki zakręcamy i wstawiamy do nagrzanego do 130 stopni piekarnika. 
Pasteryzujemy 20 minut. 

Smacznego! 

Opublikowano: 9 sierpnia 2019
Tagi: ogórki
Kategoria: Warzywne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (9)
elinka80
elinka80
11.08.2019 14:21 odpowiedz
Zrobiłam też i te ogóreczki, zapach niesamowity, mam nadzieję że smak również ????
Basia
Basia
11.08.2019 09:49 odpowiedz
Hmm. Zrobiłam zalewę zgodnie z przepisem i starczyło mi tylko na połowę słoików ????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.08.2019 10:07 odpowiedz
To po prostu proszę jej dorobić :)
 
Biedroneczks
Biedroneczks
10.08.2019 21:38 odpowiedz
Czy woda też do zalewy? Czy sam ocet?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.08.2019 22:32 odpowiedz
Tylko ocet. 
Katarzyna
Katarzyna
09.08.2019 21:50 odpowiedz
Witam. A wode do zalewy tez dodajemy czy tak z ogórków?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.08.2019 09:44 odpowiedz
Przepraszam, nie rozumiem pytania.
Hanka
Hanka
13.08.2019 17:13 odpowiedz
Witam,Pani Kasiu a co z wodą zlaną z ogórków?Wylać ją czy dodać do zalewy?
Pozdrawiam
Anna
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.08.2019 17:22 odpowiedz
Wylewamy.