6

Ogórki krokodylki


 

 
Słodkie, pikantne i mooocno czosnkowe. 
Jeśli macie jeszcze w planach przetwory z ogórków, to polecam "Krokodylki" :) 

Podana ilość składników wystarczy na przygotowanie 3 słoiczków o pojemności 550 ml. 
Ale uprzedzam - najlepiej od razu zwiększczie ilość składników, ponieważ tak przygotowane ogórki są pyszne! 

Pamiętajcie jednak by wybrać młode, nieprzerośnięte ogórki i koniecznie (!!!) polski, młody czosnek.
 

Składniki:
  • 1,5 kg niewielkich ogórków
  • 1 łyżka soli
  • 2/3 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 główka czosnku 
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2/3 szklanki cukru (jeśli wolicie słodsze, dodajcie 1 szklankę)
  • 2 łyżki oleju

Ogórki zalewamy zimną wodą i moczymy około 2-3 godziny. 
Wymoczone ogórki kroimy na ćwiartki, zasypujemy solą i mieszamy. Odstawiamy na 5-6 godzin (ja w tym czasie dodatkowo dwukrotnie je przemieszałam), a następnie odlewamy całą wodę jaką w tym czasie puściły. 

Po zasypaniu ogórków solą zagotowujemy ocet z cukrem oraz olejem i tak powstałą zalewę odstawiamy do wystygnięcia.

Do odcedzonych ogórków dodajemy chilli, drobno posiekany (nie przeciśnięty przez praskę) czosnek oraz wystudzoną zalewę. Mieszamy i odstawiamy na noc. 

Na drugi dzień ogórki układamy ciasno w słoikach i uzupełniamy pozostałą zalewą. 

Mocno zakręcone słoiki wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy go do 130 stopni. 
Od momentu, gdy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę, pasteryzujemy przez 30 minut. 
Jeśli wolicie pasteryzować ogórki w sposób tradycyjny, gotujcie je 15 minut od momentu zagotowania się wody.

Ogórki nabierają mocy z czasem, więc pierwszy słoiczek sugeruję otworzyć dopiero po kilku tygodniach :) 

Smacznego! 

Opublikowano: 6 sierpnia 2019
Kategoria: Warzywne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Apoc
Apoc
14.09.2019 17:29 odpowiedz
Osobiście uważam, że chili jest łagodne w smaku. Zamiast chili wrzuciłem pokrojone w plasterki habanero :) zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
algaria
algaria
09.08.2019 13:11 odpowiedz
Mojej mamie wręcz zalewa została i dokupiła ogórków by ją wykorzystać. Dodam, że użyła słoików "po dżemie", nie tych 0,5, gdyż stwierdziła, że mniejsze porcje łatwiej zjeść ;) Ogórki przepyszne.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.08.2019 09:46 odpowiedz
Właśnie to wszystko kwestia tego, jak ciasno ułoży się ogórki :) 
Jeśli ciasno, to już na zalewę nie zostaje za dużo miejsca. Jeśli są za luźno, może jej zabraknąć. 
Jak zużyłam tę zalewę co do łyżki. Pierwszy raz mi się zdażyło, że wszystko było wyliczone co do mililitra ;) 
 
Ola
Ola
08.08.2019 09:31 odpowiedz
A jeśli jest mało zalewy i nie przykrywaja ogórków już w sloiku to jest okej?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.08.2019 13:28 odpowiedz
To można dorobić zalewy (z octu, cukru i odrobiny chilli). 
Ja zawsze staram się, żeby warzywa były przykryte. 
I polecam ciasno układać ogórki - wówczas ta ilość zalewy powinna wystarczyć :)
algaria
algaria
07.08.2019 19:59 odpowiedz
Ogóraski już się robią ;)