13

Ogórki konserwowe - najlepszy przepis




Rozpoczął się już sezon ogórki, więc do zbioru ogórkowych przepisów dołączają ogórki konserwowe, których do tej pory brakowało na blogu.  

Składniki:

* 2 kg drobnych ogórków

* 4 ząbki czosnku

* niewielki kawałek chrzanu

* 2-3 duże baldachy kopru

Zalewa:

* 1,5 l wody

* 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%

* 200 g cukru

* 40 g soli kamiennej

* 4 liście laurowe

* 5 kulek ziela angielskiego

* 2 płaskie łyżeczki ziaren gorczycy

* 1 płaska łyżeczka ziaren pieprzu

Wyparzone słoiki wypełniamy ciasno ogórkami, wkładając do każdego słoika po kilka plasterków czosnku, jeden (lub dwa niewielkie) plasterek chrzanu i połowę baldachu kopru.

Składniki zalewy łączymy ze sobą w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 7-8 minut. Gotującą się zalewą zalewamy ogórki i od razu zakręcamy słoiki. Zalanie ogórków wrzątkiem i natychmiastowe zakręcenie powinno w zupełności wystarczyć i nie ma potrzeby pasteryzowania, chyba że na drugi dzień zauważycie, że któraś z nakrętek nie wklęsła.

Ogórki odstawiamy na co najmniej 2 tygodnie.

Smacznego :)

Inne ogórkowe przetwory

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne na sucho

Ogórki kanapkowe

Sałatka szwedzka

Ogórki w zalewie musztardowej


Opublikowano: 6 lipca 2016
Tagi: ogórki
Kategoria: Warzywne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (13)
Dan
Dan
12.07.2019 19:29 odpowiedz
Ogórki już ułożone w słoiku wkładam bez zakrętki do piekarnika żeby się nagrzały do temp. 90 st. Gorące ogórki szybko zalewam gorącą zalewą i od razu szczelnie zakręcam twist. ustawiam do góry nogami. Gwarancja że zakrętki zrobią się wklęsłe.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.07.2019 23:07 odpowiedz
Dziękuję za wskazówkę :) 
Ania
Ania
03.07.2019 08:07 odpowiedz
Pani Kasiu,a czy te ogórki na pewno się zamkną bez pasteryzacji?Proszę o informację.Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.07.2019 17:43 odpowiedz
Dla pewności można najpierw wstrawić słoiki do piekarnika i nagrzać do 120 stopni. Do gorących szybko włożyć ogórki i zalać gorącą zalewą. Wówczas będzie pewność, że wszystko jest tak, jak być powinno :) 
Ja nie jestem zwolenniczka gotowania ogórków i nigdy tego nie robię. 
Kasia
Kasia
21.07.2018 06:20 odpowiedz
Woda w moich słoja Ch też zrobiła się mętna. Czy to znaczy że się zepsuły? Proszę o pomoc.
Anna
Anna
19.07.2016 19:47 odpowiedz
Witam,
Zrobiłam ogórki wg Pani przepisu, jednak w kilku ostatnich słoikach zalewa zrobiła się mętna. Czy jest to możliwe ,żeby ogórki się zepsuły ? Wszystkie zakrętki dobrze trzymały.
Będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam :)
slomkam
slomkam
13.07.2016 23:42 odpowiedz
dziekuje za odpowiedz
zawsze mam z tym problem przy przetworach ;) poprobuje i dam znac
zycze milego dnia
Kama
Kama
07.07.2016 11:37 odpowiedz
Dla podkręcenia smaku proponuję do słoika włożyć pół lub więcej ostrej świeżej papryczki, albo też kilka listków selera. Jedna i druga wersja świetnie smakuje. Polecam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.07.2016 19:37 odpowiedz
Slomkam - przyznam szczerze, że nigdy nie spotykałam się z takim octem i ciężko mi ocenić jego smak. Myślę, że na pewno należy zwiększyć jego ilość i zaryzykowałabym na początek o pół szklanki. Po zagotowaniu proszę spróbować zalewę - powinna być słodko kwaśna, ale nie za kwaśna.
slomkam
slomkam
06.07.2016 17:34 odpowiedz
Pani Kasiu mam pytanie odnosnie octu tu dzie mieszkam moge dostac tylko 5% czy w takim przypadku mam zwiekszyc jego ilosc jesli tak to o ile
bardzo dziekuje za odpowidz zycze milego dnia
myas
06.07.2016 12:11 odpowiedz
Przepis jak od mojej babci :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.07.2016 07:34 odpowiedz
Najlepiej 750-900 ml. Słoik na zdjęciu ma pojemność 1500 ml, stąd większa ilość dodatków.
rogatek
rogatek
06.07.2016 06:21 odpowiedz
a jakiej pojemności słoiki na te kilka plasterków czosnku i 1-2 chrzanu? :)