
Rozpoczął się już sezon ogórki, więc do zbioru ogórkowych przepisów dołączają ogórki konserwowe, których do tej pory brakowało na blogu.
Składniki:
* 2 kg drobnych ogórków
* 4 ząbki czosnku
* niewielki kawałek chrzanu
* 2-3 duże baldachy kopru
Zalewa:
* 1,5 l wody
* 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
* 200 g cukru
* 40 g soli kamiennej
* 4 liście laurowe
* 5 kulek ziela angielskiego
* 2 płaskie łyżeczki ziaren gorczycy
* 1 płaska łyżeczka ziaren pieprzu
Wyparzone słoiki wypełniamy ciasno ogórkami, wkładając do każdego słoika po kilka plasterków czosnku, jeden (lub dwa niewielkie) plasterek chrzanu i połowę baldachu kopru.
Składniki zalewy łączymy ze sobą w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 7-8 minut. Gotującą się zalewą zalewamy ogórki i od razu zakręcamy słoiki. Zalanie ogórków wrzątkiem i natychmiastowe zakręcenie powinno w zupełności wystarczyć i nie ma potrzeby pasteryzowania, chyba że na drugi dzień zauważycie, że któraś z nakrętek nie wklęsła.
Ogórki odstawiamy na co najmniej 2 tygodnie.
Smacznego :)
Inne ogórkowe przetwory





Opublikowano: 6 lipca 2016
Tagi:
ogórki
Kategoria:
Warzywne
Ja nie jestem zwolenniczka gotowania ogórków i nigdy tego nie robię.
Zrobiłam ogórki wg Pani przepisu, jednak w kilku ostatnich słoikach zalewa zrobiła się mętna. Czy jest to możliwe ,żeby ogórki się zepsuły ? Wszystkie zakrętki dobrze trzymały.
Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam :)
zawsze mam z tym problem przy przetworach ;) poprobuje i dam znac
zycze milego dnia
bardzo dziekuje za odpowidz zycze milego dnia