15

Ogórki kanapkowe - przepis




Przetworów ciąg dalszy :) Tym razem przepyszne ogórki kanapkowe. 

To mój ulubiony sposób na ogórki i idealny dodatek nie tylko do kanapek. Przygotowuje się je bardzo szybko (tak samo szybko, jak później znikają ;) ), niestety trzeba dać im co najmniej kilka tygodni aby nabrały odpowiedniego smaku.

Kupując ogórki starajcie się wybierać takie, które będą miały długość zbliżoną do wysokości słoika. To z pewnością ułatwi Wam pracę i pozwoli wykorzystać całą przestrzeń w słoiku. Nie kupujcie zbyt małych ogórków, ale też jeśli będą zbyt długie, będziecie musieli je przyciąć, aby nie wystawały ze słoika (jak widzicie na zdjęciu, układa się je w pionie).

Zachęcam Was do przygotowania ich, a ja szykuję się do przygotowania kolejnej partii :)

Składniki na ok. 12 półlitrowych słoików:

* 3-3,5 kg ogórków

Zalewa (składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml):

* 5 szklanek wody

* 2,5 szklanki octu spirytusowego

* 3,5 szklanki cukru

* 2 płaskie łyżki gorczycy

* 2 płaskie łyżki pieprzu ziarnistego

* 1,5 płaskiej łyżki kurkumy

* 2 łyżki soli

* 20 ziaren ziela angielskiego

* 3 liście laurowe

Ogórki kroimy w poprzek na szatkownicy w jednakowej grubości plastry i układamy je ciasno w słoikach.

Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i mieszamy do chwili rozpuszczenia się cukru. Następnie wstawiamy ją na palnik i gotujemy przez 5 minut od chwili aż zalewa zacznie wrzeć.

Gorącą zalewę przecedzamy przez gęste sito, wlewamy do słoików, mocno zakręcamy, a następnie pasteryzujemy w garnku z wodą (przez 7 minut od chwili zagotowania się wody).

Ogórki odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 4 tygodnie.

Smacznego :)
 

Opublikowano: 31 sierpnia 2015
Tagi: ogórki
Kategoria: Warzywne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (15)
midsummer
midsummer
20.08.2020 20:30 odpowiedz
Ogórki przepyszne! Robiłam je już trzeci rok z rzędu i tym razem podarowałam słoiczek mojej słowackiej teściowej. Dziś dzwoniła z prośbą o przepis :)
Marta
Marta
11.07.2018 14:36 odpowiedz
W tym roku tylko takie ogórki robię. Wszyscy się nimi zakładają.
hazo
hazo
09.08.2017 22:07 odpowiedz
Dlaczego w treści przepisu jest napisane, że ogórki kroimy w poprzek, skoro na zdjęciu widać, że są pokrojone wzdłuż?
algaria
17.08.2016 16:16 odpowiedz
Zrobiłam, tylko bez skóry, otworzyłam po miesiącu i.. są świetne. Nie tylko na kanapki, ale i do obiadu (mięsa) gdy nie ma czasu na przygotowanie surówki. Też miałam obiekcje co do ilości cukru, ale wyszły nie za słodkie (takie akurat) i z tym lekkim posmakiem kurkumy są idealne.
karolina
karolina
30.07.2016 11:15 odpowiedz
Robię juz drugą porcję:) bardzo smaczne wyszły
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.07.2016 00:02 odpowiedz
Tak, oczywiście. Napełnione gorącą zalewą słoiki proszę włożyć do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i piec przez 20 minut.
uczniaczek
uczniaczek
13.07.2016 22:20 odpowiedz
Witam,
Czy można zastąpić gotowanie słoików pasteryzacją w piekarniku? Jeśli tak to w jakiej temperaturze i przez jaki czas pasteryzować?
marcysia
marcysia
27.06.2016 01:15 odpowiedz
witam, czy będzie przepis na ogórki marynowane (korniszony)? Zrobiłam sałatkę z buraczków do słoików z Twojego bloga i jest przepyszna, a nie mam jeszcze dobrego przepisu na zalewę do korniszonów...
basia
basia
04.12.2015 12:12 odpowiedz
czy tego cukru nie jest trochę za dużo?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.10.2015 20:47 odpowiedz
Myślę, że tej zalewy można bez problemu użyć do cukinii. I super pomysłem jest też dodanie chilli. Zrobiłam kilka słoików w takiej ostrej wersji dla męża i są pyszne :)
r.konrad
r.konrad
07.10.2015 12:38 odpowiedz
Dziś słoik został otwarty. Super przepis. Wręcz idealne jestem tylko ciekawy jak wyszła mi cukinia też wg. przepisu do zalewy. Od siebie dodałem chilii by podkręcić trochę smak.
ggrażka
ggrażka
06.10.2015 15:20 odpowiedz
Tak zrobiłam te ogóreczki kanapkowe i są świetne i nie jestem pewna czy mi starczą do przyszłego zbioru ,bo są za dobre.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.09.2015 07:34 odpowiedz
Myślę, że tak :)
ginger
ginger
02.09.2015 21:34 odpowiedz
Mam wysyp cukinii, czy Pani myśli, że mogę zastąpić ogórki cukinią właśnie? Pozdrawiam.
magdadajnowska
01.09.2015 23:19 odpowiedz
O właśnie takie ogóreczki lubi moja córcia :)