52

Odrywany chlebek ziołowo serowy


Ten chlebek jest fenomenalny. Nie pamiętam czy kiedykolwiek jadłam tak fantastyczny wypiek wytrawny. Aromatyczny i mocno czosnkowy, podczas pieczenia pachnie po prostu nieziemsko. 

Skuście się na niego. Nie pożałujecie. 

Składniki:

* 3 szklanki mąki

* 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)

* 4 łyżki masła

* 250 ml mleka

* 2 jajka

* 1/2 łyżeczki cukru

* 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

* 3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

* 6 dużych ząbków czosnku

* 1/2 szklanki tartego parmezanu

* 100 g stopionego masła

Mąkę łączymy z drożdżami, solą i cukrem. Następnie dodajemy mleko, jajka i stopione, ostudzone masło. Zagniatamy elastyczne ciasto (około 10 minut) po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. 

Wyrośnięte ciasto wałkujemy w taki sposób, by utworzył się prostokąt. Ciasto smarujemy obficie masłem, posypujemy posiekanym czosnkiem, pietruszką i parmezanem a następnie kroimy w około 10-11 centymetrowe pasy które nakładamy jeden na drugi. Pasy kroimy w kostki o długości 12 centymetrów i układamy je na sobie a następnie przekładamy do keksówki (stawiamy pionowo). Wierzch też posypujemy odrobiną parmezanu. Chlebek odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut (aż się zarumieni). 

Zdecydowanie najlepiej pachnie i smakuje jeszcze ciepły :)

Smacznego :)

 



 



 
 

“You are the butter to my bread, and the bread to my life.”  

Julie and Julia


Dough:

* 3 cups flour 

* 7 g active dry yeast 

* 4 teaspoon butter

* 1 cup milk (250 ml)

* 2 eggs

* 1/2 teaspoon sugar

* 1/2 teaspoon salt

Filling:

* 3/4 cup chopped parsley

* 6 large garlic cloves

* 1/2 cup fresh grated parmesan 

* 100 g melted butter

Sift together flour, yeast, salt and sugar. Add milk, eggs and cooled, melted butter. Mix the dough for about 10 minutes. Place the dough in a bowl and cover with a kitchen towel. Set aside for about 45 minutes (until doubled in size).

Roll the dough into a rectangle, brush with melted butter and sprinkle with minced garlic, parmesan and parsley. Slice the dough vertically into six strips. Stack the strips on top of one another and slice the stack into six equal slices. 

Layer the dough squares in the loaf pan on the side. Place the loaf pan in a warm place for 20 minutes and than bake for about 30-35 minutes in 180 C.

It is definitely the best when it is still warm. 

 



Inspiracja

Opublikowano: 8 października 2012
Tagi: parmezan
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (52)
1  2
Kacha81
Kacha81
12.02.2018 19:23 odpowiedz
Witam. Nie mam pojęcia jak pokroić to ciasto. Proszę o dokladnuejszy opis. Dziękuję i pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.01.2018 21:44 odpowiedz
Tak, dokładnie tak kroimy. Aby uzyskać prostokąty o wymiarze ok. 10x12 cm.
Ja ciasto wałkuję na około 1 cm.
ewa888
ewa888
04.01.2018 18:57 odpowiedz
Witam Mam problem z tym krojeniem w pasy i kostki.Najpierw kroimy w pasy 10-11 cm. a potem w kostki 12cm? prosze o pomoc jak to ma byc.I jeszcze na jaka grubosc walkowac ciasto?
ens
ens
03.05.2015 17:37 odpowiedz
Czy ktoś mi może wytłumaczyć to krojenie w paski i potem w kostki i układanie, bo moja wyobraźnia przestrzenna mnie zawiodła :(
izomorfia3
27.07.2014 18:11 odpowiedz
Cudo!
Upiekłam do grilla zapach jaki roznosił się w kuchni sprawił ,że poczułam się jak we włoskiej restauracji, goście byli zachwyceni :)
Prócz pietruszki dodałam solidną garść ziół z ogródka(cząber,szałwia,oregano,tymianek)-niebo w buzi!!!
alinafor
21.03.2014 14:26 odpowiedz
Dzisiaj robiłam ten chlebek znowu,musiałam dodać szklankę mąki dodatkowo bo ciasto było zbyt lużne.Wszystkie drożdżowe wyrabiam w maszynie do chleba.Wyszlymi dwie keksówki.Tych którzy jeszcze tego chlebka nie robili a chcą zabłysnąć wśród znajomych i rodziny zachęcam do wypróbowania przepisu.Wypiek pięknie wygląda i obłędnie smakuje.Pozdrawiam Alina.
mag
mag
02.01.2014 17:01 odpowiedz
pasy o jakiej są grubości?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.12.2013 20:07 odpowiedz
Miło mi, że smakuje :)
Pozdrawiam
alinafor
07.12.2013 14:58 odpowiedz
Dzisiaj zrobilam drugą porcję. mój siedmioletni wnuczek jest w siódmym niebie ,my również.Ponieważ bardzo lubimy czosnek,dodałam go tym razem więcej,dodałam również święży rozmaryn i tymianek.Przepis super .Pozdrawiam .Alina.
Ewa
Ewa
12.04.2013 13:27 odpowiedz
Pyszny! I rzeczywiście wychodzi dokładnie tak jak na zdjęciu :)
Następnym razem dodam tylko więcej soli, bo jest dla mnie ciut zbyt jałowy w smaku.
Martinezka
Martinezka
20.03.2013 13:32 odpowiedz
Przepis super i co najważniejsze wychodzi dokładnie tak jak na zdjęciu :) Sam chlebek pycha!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.02.2013 22:30 odpowiedz
20 g
Klaudia
Klaudia
27.02.2013 21:35 odpowiedz
A ile należy dać drożdży świeżych?
Ewa
Ewa
02.02.2013 17:58 odpowiedz
Robiłam dzisiaj ten chlebek. Musiałam dodać nieco więcej mąki jak w przepisie - szklanka szklance nie równa albo moja mąka bardziej chłonna ;) Wyszedł wyśmienity. Córka jedynie stwierdziła, że jak dla niej to za mało czosnku ale to myślę, że wedle uznania można dodać więcej albo mniej .Pozdrawiam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.11.2012 09:47 odpowiedz
Pięknie dziękuję za miłe słowa i cieszę się, ze przepisy się podobają :)
Pozdrawiam ciepło i w razie pytań służę pomocą :)
osoba13
11.11.2012 09:27 odpowiedz
Pani Kasiu, cudowne miejsce. Wczoraj znalazłam przypadkowo szukając przepisu na tartę z porami i pieczarkami, wyszła pyszna. Wczytałam się w Pani blog i tak tu ciepło, że zostaję. I przepisy takie dla mnie, bez zbędnego eksperymentowania ale też bez rutyny. Takie w sam raz :) Gratuluję, że udaje się Pani znaleźć energię i inspirację do systematycznego prowadzenia tej wirtualnej książki kucharskiej.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.11.2012 18:24 odpowiedz
Są to dość ciężkie mąki, więc sugeruję nie więcej niż 1/3 białej mąki wymienić na orkisz lub graham.
Dorotka
Dorotka
02.11.2012 18:21 odpowiedz
Czy moge uzyc maki orkiszowej lub graham zamiast calej bialej? W jakich proporcjach Pani radzi?
ela
ela
01.11.2012 00:03 odpowiedz
Pani Kasiu chlebek jest przepyszny (smakuje całej mojej rodzinie i znajomym ,zrobiłam też drugi tylko zamiast masła użyłam oliwy a zamiast pietruszki -bazylii jest równięż bardzo pyszny
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.10.2012 10:39 odpowiedz
Tak, możesz po prostu użyć sera żółtego.
aniawk
aniawk
18.10.2012 10:36 odpowiedz
a ja mam takie pytanie, a mianowicie czy parmezan można zastąpić jakimś innym serem? :)
gosik2.0
17.10.2012 21:40 odpowiedz
Zrobiłam chlebek, jest wspaniały! Pozdrawiam.
alicjakaja
12.10.2012 13:48 odpowiedz
własnie siedzi w piecu i pachnie o b ł ę d n i e :)))))
kocie-smaki
11.10.2012 16:33 odpowiedz
chlebek wyszedł cudowny, a jeszcze lepszy jest zapach roznoszący się po domu. dziękuję za przepis! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.10.2012 21:45 odpowiedz
Tam gdzie zawsze umieszczam link, żeby każdy mógł sobie sprawdzić pochodzenie przepisu - pod ostatnim zdjęciem. Zawsze na końcu wpisu jest albo INSPIRACJA albo ŹRÓDŁO w zależności, czy przepis jest taki sam czy tylko inspiruje do potrawy. Wystarczy kliknąc i wchodzi strona.
rasta_03
10.10.2012 20:52 odpowiedz
przypuszczam ze chlebek nie jest Pani wymysłem, gdzie można znaleźć link do strony z której zaczerpnęła Pani ten przepis?
kamila19851
10.10.2012 12:36 odpowiedz
piękny chleb, aż czuję jak pachnie :)
agattekh
09.10.2012 16:54 odpowiedz
Chlebek wygląda pierwszorzędnie, musi być pyszny :-)
jolantaszyndlarewicz
09.10.2012 16:31 odpowiedz
Oj to całkowicie moje smaki:) ....ale niestety nie mojego Męża, który czosnku niestety jeść nie może ...ale może choć z połowy porcji zrobię?:)
blenda2007
09.10.2012 11:49 odpowiedz
spróbuje:D
pasjonatka
08.10.2012 23:20 odpowiedz
wyglada dokladnie tak bosko jak go opisujesz ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.10.2012 23:10 odpowiedz
Taka mała, klasyczna - 12x25 cm :)
kuchennefascynacje
08.10.2012 23:02 odpowiedz
Na pewno wypróbuję a jakiej wielkosci jest Twoja keksówka ?
darkangelika
08.10.2012 21:20 odpowiedz
Mmm.. musiało pachnieć nieziemsko;) Wygląda przepysznie:)
Tulipanowa
08.10.2012 21:17 odpowiedz
Pochłonęłabym sama cały!!!
soulstorm-everywhere.blogspot.com
soulstorm-everywhere.blogspot.com
08.10.2012 20:02 odpowiedz
wygląda fantastycznie :)

muszę taki zrobić koniecznie!
lutka40
08.10.2012 19:47 odpowiedz
Idealny .Zapisuję do prawie zakładki :JAK NAJSZYBCIEJ ZROBIC !!!!!
Justin Dorothy
08.10.2012 18:24 odpowiedz
bardzo fajnie wygląda :D
ugotujmyto.pl
08.10.2012 17:54 odpowiedz
Po prostu czuję jak pachnie....:)! Pyszny!
Agata dietetycznie w kuchni
08.10.2012 17:38 odpowiedz
Oj zachęcasz nas na początku, ale przy tych zdjęciach to i tak nic nie trzeba mówić.. :)
Muszę zrobić! Tato będzie zachwycony :)
kabamaiga
08.10.2012 17:14 odpowiedz
Kasiu rewelacja pomysł. No i ta łączka tymiankowa z tyłu :)
schokoladeinspirationen
08.10.2012 15:10 odpowiedz
Przekonujące zdjęcia:)
Musi być na prawdę wspaniały:)
A ja wielbicielka chleba.. chętnie bym spróbowała kromeczkę:)
beesweet
08.10.2012 13:07 odpowiedz
Swietny jest, robilam slodka wersje.
wizzz31
08.10.2012 11:42 odpowiedz
No to juz wiem co bede robila dzis po pracy ;-)
matylda
08.10.2012 11:23 odpowiedz
ale piękny chleb. :)
kaatje32
08.10.2012 11:22 odpowiedz
wyglada OBLEDNIE!!:-)
przecinkowa
08.10.2012 10:39 odpowiedz
Przepieknie się prezentuje :)
kuchnia_breni
08.10.2012 10:32 odpowiedz
Jeśli smakuje tak dobrze jak wygląda, to już mam na niego ochotę! ;)
Basia
Basia
08.10.2012 10:14 odpowiedz
Cudny chlebek! Aż mam ochotę oderwać kromeczkę :-)
Pozdrawiam serdecznie!
kocie-smaki
08.10.2012 08:33 odpowiedz
wypieki do odrywania mają w sobie coś magicznego, robiłam ostatnio drożdżówkę cynamonową i podbiła moje serce. no cóż, najwidoczniej teraz pora na wytrawny wypiek :)
1  2