9

Nutella ze śliwek przepis




Te intensywnie czekoladowe powidła śliwkowe, które w sieci figurują również pod nazwą Nutelli ze śliwek, to znacznie zdrowsza alternatywa dla czekoladowych kremów do pieczywa, które z pewnością uwielbiają nie tylko Wasze pociechy, ale prawdopodobnie też spora część z Was :)

Zwłaszcza teraz, kiedy dostępne na placach śliwki są już mocno dopieszczone ciepłym, sierpniowym słońcem, warto poświęcić te 2, może 3 godziny na przygotowanie ich.

Kakao nie zabija smaku śliwek, ale idealnie współgra z nimi przełamując ten charakterystyczny smak powideł, za którymi nie wszyscy przepadają.

Jeśli szukacie ciekawego urozmaicenia śliwkowych przetworów, zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki:

* 3 kg słodkich, mocno dojrzałych śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu)

* 1 kg cukru

* 150 g gorzkiego, ciemnego kakao

* 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Śliwki zasypujemy cukrem w wysokim garnku z grubym dnem i odstawiamy na ok. 15-30 minut (do czasu aż śliwki puszczą odrobinę soku). Następnie śliwki wstawiamy na palnik i gotujemy przez około 45 minut (w tym czasie owoce powinny się już odrobinę rozgotować i puścić więcej soku), a następnie przy pomocy blendera miksujemy je na gładki mus, który ponownie gotujemy, ok. 40 minut. Mus (podobnie jak i śliwki w całości) należy dość często mieszać (co ok. 5-7 minut), ponieważ mogą przywierać do dna.

Mniej więcej 5 minut przed zakończeniem gotowania do śliwek przesiewamy kakao (cały czas energicznie mieszając trzepaczką) i opcjonalnie połamaną na kostki czekoladę.

Kakao sprawi, że masa mocno zgęstnieje, więc przez ostatnie minuty gotowania należy ją cały czas mieszać.

Gorące powidła przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

(Jeśli powidła w chwili przelewania do słoików nie były bardzo gorące, należy pasteryzować je w garnku z gotującą się wodą przez około 20 minut, lub wstawić je do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i piec ok. 20-25 minut).


Opublikowano: 29 sierpnia 2016
Tagi: śliwki
Kategoria: Owocowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (9)
Helena
Helena
30.09.2018 17:28 odpowiedz
Ja w tym roku nie dodawałam cukru absolutnie ,ponieważ śliwki są niesamowicie słodkie,pozostałe skł. w podobnych ilościach.Polecam dobre smarowidło.
Magda
Magda
02.09.2017 20:50 odpowiedz
Ciekawy pomysł, ale złe proporcje. Zdecydowanie za dużo cukru. Zrobiłam zgodnie z przepisem i wyszedł niejadalny ulepek :(
Mela
31.08.2016 14:13 odpowiedz
Nie robiłam jeszcze takiej wersji, ale teraz mam ochotę spróbować :) Jednak kremy typu nutella, bardzo często wykonuje domowymi sposobami. Pozdrawiam! :)
m.lipska
m.lipska
31.08.2016 09:19 odpowiedz
Przepis bardzo fajny .pierwszy raz robiłam . Mi wyszło 10 słoiczków 250 ml ale miałam trochę ponad 3 kg śliwek
Magda
Magda
29.08.2016 18:13 odpowiedz
Ile z takiej porcji wyjdzie słoiczków dżemowych?
Asia
Asia
29.08.2016 16:07 odpowiedz
Cześć Kasiu:)
Robię ją od kilku lat i mam identyczny przepis:) Dzieci najbardziej uwielbiają taką nutellę do naleśników a i z pieczywem też chętnie zjadają. Polecam wszystkim niezdecydowanym;)
karto_flana
29.08.2016 12:22 odpowiedz
Chyba skorzystam- dzieki za przepis! :)
Sarna
29.08.2016 11:13 odpowiedz
śliwki i kakao to pyszny duet :)
Joanna
Joanna
29.08.2016 08:39 odpowiedz
Proszę o jakąś orientacyjną podpowiedź, ile mniej więcej słoiczków wychodzi z tego przepisu?