
Te intensywnie czekoladowe powidła śliwkowe, które w sieci figurują również pod nazwą Nutelli ze śliwek, to znacznie zdrowsza alternatywa dla czekoladowych kremów do pieczywa, które z pewnością uwielbiają nie tylko Wasze pociechy, ale prawdopodobnie też spora część z Was :)
Zwłaszcza teraz, kiedy dostępne na placach śliwki są już mocno dopieszczone ciepłym, sierpniowym słońcem, warto poświęcić te 2, może 3 godziny na przygotowanie ich.
Kakao nie zabija smaku śliwek, ale idealnie współgra z nimi przełamując ten charakterystyczny smak powideł, za którymi nie wszyscy przepadają.
Jeśli szukacie ciekawego urozmaicenia śliwkowych przetworów, zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
* 3 kg słodkich, mocno dojrzałych śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu)
* 1 kg cukru
* 150 g gorzkiego, ciemnego kakao
* 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Śliwki zasypujemy cukrem w wysokim garnku z grubym dnem i odstawiamy na ok. 15-30 minut (do czasu aż śliwki puszczą odrobinę soku). Następnie śliwki wstawiamy na palnik i gotujemy przez około 45 minut (w tym czasie owoce powinny się już odrobinę rozgotować i puścić więcej soku), a następnie przy pomocy blendera miksujemy je na gładki mus, który ponownie gotujemy, ok. 40 minut. Mus (podobnie jak i śliwki w całości) należy dość często mieszać (co ok. 5-7 minut), ponieważ mogą przywierać do dna.
Mniej więcej 5 minut przed zakończeniem gotowania do śliwek przesiewamy kakao (cały czas energicznie mieszając trzepaczką) i opcjonalnie połamaną na kostki czekoladę.
Kakao sprawi, że masa mocno zgęstnieje, więc przez ostatnie minuty gotowania należy ją cały czas mieszać.
Gorące powidła przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
(Jeśli powidła w chwili przelewania do słoików nie były bardzo gorące, należy pasteryzować je w garnku z gotującą się wodą przez około 20 minut, lub wstawić je do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i piec ok. 20-25 minut).
Opublikowano: 29 sierpnia 2016
Tagi:
śliwki
Kategoria:
Owocowe
Robię ją od kilku lat i mam identyczny przepis:) Dzieci najbardziej uwielbiają taką nutellę do naleśników a i z pieczywem też chętnie zjadają. Polecam wszystkim niezdecydowanym;)