8

Nuggetsy z kurczka z dipem twarogowo ziołowym




Dzisiaj pomysł na prosty i szybki obiad, który z pewnością przypadnie do gustu nawet małym niejadkom :) Delikatne kąski z kurczaka w pysznej panierce, podane z gęstym pełnym letnich ziół.

Nie są to klasyczne nuggetsy ze znaną Wam, klasyczną panierką. Gęsta marynata w połączeniu z mąką tworzą bardzo delikatną i aromatyczną otoczkę, która odrobinę przypomina ciasto. Po usmażeniu mięso jest soczyste i aromatyczne.

Do Nuggetsów proponuję podać sos ziołowy na bazie serka homogenizowanego. Powstał on jako eksperyment, ale szybko stał się jednym z moich ulubionych. Jest bardzo aromatyczny dzięki sporej ilości ziół, gęsty i ciekawie komponuje się zarówno z mięsem czy rybą, jak i z grillowanymi warzywami. 

Możecie też przygotować je jako ciepłą przekąskę na imprezę. Jestem pewna, że szybko znikną ze stołu :)

Nuggetsy:

* 2 filety z kurczaka

* 2 łyżki majonezu

* 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy

* 1 łyżeczka soku z cytryny

* 3 duże ząbki czosnku (najlepiej młodego, polskiego) starte na drobnej tarce

* 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

* 1 płaska łyżeczka soli

* 2 spore szczypty pieprzu

* 2 żółtka

* mąka do panierowania

* olej do smażenia

Sos:

* 2 małe opakowania naturalnego serka homogenizowanego

* 3 łyżki bardzo drobno posiekanego szczypiorku

* 3 łyżki bardzo drobno posiekanej dymki

* 3 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki

* kilka kropel cytryny

* sól do smaku

W misce łączymy majonez z żółtkami a następnie dodajemy sok z cytryny, czosnek, paprykę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. 

Filety kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy je do miski z marynatą. Dokładnie mieszamy by gęsty sos oblepił mięso, po czym wstawiamy je do lodówki na około pół godziny. 

W tym czasie przygotowujemy sos. Serki łączymy z ziołami, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą. Sos odstawiamy by smaki się połączyły.

Zamarynowane mięso (starajcie się, by jak najwięcej marynaty pozostało na mięsie) obtaczamy obficie w mące i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz (smażyłam je na patelni i miałam około 2 centymetry oleju, ale można je też usmażyć we frytownicy). Smażymy do chwili aż mocno się zarumienią. Po zdjęciu z patelni nuggetsy układamy na ręczniku papierowym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Smacznego :)




Opublikowano: 13 lipca 2013
Tagi: kurczak
Kategoria: Przekąski, Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (8)
Anka
Anka
30.09.2015 18:42 odpowiedz
Wam też tak strasznie spienił się olej na patelni?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.09.2013 20:46 odpowiedz
Zwykły, naturalny serek homo. Ale jogurt też może być, tylko żeby był gęsty.
Monika
Monika
25.09.2013 20:41 odpowiedz
Smakowicie wygląda, a jaki dokładnie serek homogenizowany wykorzystałaś? Czy może być zamiast serka jogurt gęsty naturalny?
Beata
30.07.2013 20:40 odpowiedz
Zrobiłam i są pyszne! Coś od siebie dodałam, jak to ja, ale gorąco polecam!
Kasia
15.07.2013 23:21 odpowiedz
bardzo nam smakowało to danie, w sumie szybko się wszystko przygotowuje, ja smażyłam kurczaka we frytkownicy - szybko i bez pryskania oliwy, sosik jest smaczny, ma oryginalny smak pewnie ze względu na sam smak serka homogenizowanego ... polecam, myślę że jest to fajna przekąska na przyjęcia domowe, pozdrawiam ...
jolantaszyndlarewicz
15.07.2013 16:37 odpowiedz
taki obiad to i ja bym zjadła ...i nic więcej by mi nie było trzeba:)
Natalia - Poezja Smaku
14.07.2013 23:50 odpowiedz
Uwielbiam takie obiady :) Pysznie wyglądają!
dariozka91
13.07.2013 10:09 odpowiedz
pysznie, bardzo lubię taką panierkę, no i świetny dip - czego chcieć więcej?:)