2

Naleśnikowe spaghetti z owocami



Dziś mam dla Was przepis na najbardziej letni obiad jaki znalazł się do tej pory na blogu. 

Lekki, szybki w przygotowaniu, idealny na upalne, wakacyjne dni. 
Bo takie jeszcze nastaną, prawda?
 
Jeśli macie ochtę, możecie dodać do ciasta odrobinę kakao.
Możecie też, by danie było bardziej sycące, dodać pokruszonego twarogu. 
 


Składniki na 2 porcje
Naleśniki:
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sos owocowy:
  • 2-2,5 szklanki dowolnych owoców (u mnie mieszanka malin i truskawek, ale jagody również świetnie się sprawdzą)
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
  • dowolne świeże owoce
  • cukier puder
  • opcjonalnie - pokruszony twaróg

Przeznaczone na sos owoce łączymy z cukrem pudrem, blendujemy na gładki mus i przecieramy przez gęste sito. 

Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i miksujemy. Jeśli ciasto będzie za gęste, należy dolać odrobinę wody.
Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Z tej porcji wyjdzie Wam 6 grubszych lub 8 cienszych sztuk - według uznania :) 

Naleśniki zwijamy w rulon i kroimy w paseczki. Przekładamy na talerz. 
Naleśnikowy  makaron polewamy sosem owocowym, (posypujemy pokruszonym twarogiem - jeśli się na niego zdecydujecie), dekorujemy owocami i oprószamy cukrem pudrem. 
Podajemy od razu. 

Smacznego! 
 

Opublikowano: 25 lipca 2019
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Alicja
Alicja
11.08.2019 20:05 odpowiedz
Super pomysł, a całość smakuje rewelacyjnie. Mąż zachwycony, chociaż nie przepada za bezmięsny mi obiadami.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.08.2019 07:29 odpowiedz
Miło mi, że przepis przypadł do gustu :)