12

Naleśniki z dżemem brzoskwiniowo waniliowym




Ja wiem, że na pomysł na niedzielne śniadanie jest już trochę za późno, ale ostatnio dzień miesza się u mnie z nocą i żyję jakimś nowym trybem, niezgodnym z moim dotychczasowym zegarem biologicznym. 

Nie powiem, że ostatnio mam czas na regularne posiłki, czy chociażby pożywne śniadania, ani że tak wyglądał mój pierwszy dziś posiłek, ale właśnie teraz zaczynają się przepyszne brzoskwinie, więc uznałam, że ten czekający już od jakiegoś czasu na publikację przepis po wreszcie się Wam należy.  

Składniki na ok. 20 placków:

* 1 i 2/3 szklanki mąki 

* 1 i 1/2 szklanki maślanki

* 2 duże jajka

* 3 łyżeczki cukru pudru

* 3 łyżki stopionego masła

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dżem:

* 1,2 kg brzoskwiń

* 350 g cukru żelującego 3:1

* 1 laska wanilii

Brzoskwinie obieramy ze skórki i wyjmujemy pestki. Owoce kroimy w drobną kostkę i przekładamy do garnka z grubym dnem. Do brzoskwiń dodajemy ziarna z wanilii oraz cukier żelujący. Dżem gotujemy ok 5-6 minut od chwili zagotowania delikatnie mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy do wystygnięcia. 

Proszek do pieczenia łączymy z mąką a następnie dodajemy do nich pozostałe składniki. Miksujemy do chwili, aż ciasto będzie gładkie i jednolite (najwygodniej zrobić to w blenderze z kielichem). Po wymieszaniu ciasto odstawiamy na około 20 minut po czym smażymy niewielkie placuszki na lekko natłuszczonej olejem patelni (na patelni ceramicznej dodatek oleju nie jest konieczny). 

Ciepłe naleśniki podajemy z dżemem brzoskwiniowym.

Smacznego :) 



* Przepis powstał we współpracy z Intermarche, na podstawie produktów dostępnych w sklepie.


Opublikowano: 3 sierpnia 2014
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (12)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.08.2014 18:10 odpowiedz
Nie, nie - chodzi o maślankę naturalną :)
A cukier 2:1 też może być.
Anja211
Anja211
25.08.2014 17:44 odpowiedz
Witam. Mogę wyjaśnic. Sa maślanki np o smaku jagodowym albo zwykle kwasne czyli naturalne. Mam jeszcze czytanie czy moze byc cukier zelujący 2:1 bo innego nie moglam tu znalesc.Dziekuje
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.08.2014 15:08 odpowiedz
Cieszę się, że smakowały :)
Sylfka
Sylfka
24.08.2014 16:19 odpowiedz
Dziękuję :), naleśniczki przepyszne. U nas z domowym dżemem truskawkowym.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.08.2014 18:43 odpowiedz
Tak, ja robiłam z 1, 2 kg czyli 1 kilograma i 20 deko :)

A co do maślanki, to pierwsze słyszę, ze są słodkie i kwaśne. Możesz mi wyjaśnić różnice?
Anja211
Anja211
23.08.2014 15:52 odpowiedz
i jeszcze jedno pytanie. Jaką maślankę użyć? Kwaśną czy słodką?
Anja211
Anja211
23.08.2014 15:50 odpowiedz
Witam.Będę prawdopodobnie dziś robiła te wyśmienite naleśniczki. Natomiast mam pytanie ile mam dać brzoskwwiń? 0,5 kg? czy ile bo nie rozumiem za bardzo tego przecinka 1,2 kg?? Dziekuję.
vegazone
05.08.2014 22:51 odpowiedz
o mniam! jak słonecznie! :)
kabamaiga
03.08.2014 14:46 odpowiedz
Kasiu nie zazdroszczę natłoku prac. A naleśniczki cudowne. Uwielbiamy tego typu.
Marta
03.08.2014 13:47 odpowiedz
Świetnie wyglądają te placuszki! *.*
Super zdjęcia!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.08.2014 11:30 odpowiedz
Dżem jest z brzoskwiń. Na zdjęciu i brzoskwinie i morele.
wizzz31
03.08.2014 10:55 odpowiedz
To brzoskwinie czy morele?