0

Naleśniki truflowe z owocami

Weekendowe śniadanie



Dzisiejsza propozycja dedykowana jest tym z Was, którzy lubią zacząć dzień na słodko :)

Czekoladowe naleśniki z kremem truflowym i owocami. 
Ja podałam je z truskawkami i marakują, ale świetnie sprawdzi się też frużelina z wiśni lub jagód, a nawet brzoskwinie z puszki.

Krem truflowy najlepiej przygotować dzień wcześniej, by miał czas zgęstnieć i nabrać właściwej konsystencji. 

Składniki na 2 porcje

Naleśniki (6 sztuk):
  • 400 ml mleka
  • 200 ml mąki pszennej tortowej 
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 1  łyżka cukru wanilinowego
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Sos truflowy:
  • 6-7 trufli w czekoladzie (polecam z Wawelu)
  • 120 ml kremówki

Dodatkowo:
  • świeże truskawki/marakuja/frużelina/inne ulubione owoce

W małym rondelku zagotowujemy kremówkę i dodajemy do niej starte na tarce trufle. Mieszamy do czasu aż całkowicie się rozpuszczą. 
Jeśli w masie pozostaną jakieś grudki, rondelek ponownie wstawiamy na palnik i cały czas mieszając podgrzewamy na najmniejszym płomieniu. 

Masę truflową przelewamy do słoiczka i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.

Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i miksujemy (najlepiej sprawdza się blender). Jeśli ciasto będzie za gęste, dodajcie odrobinę mleka.
Na lekko natłuszczonej patelni smażymy niezyt cienkie naleśniki.

Gorące naleśniki smarujemy kremem truflowym i podajemy ze świeżymi owocami. 

Smacznego!

Opublikowano: 27 kwietnia 2019
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.