Naleśniki truflowe z owocami
Weekendowe śniadanie

Dzisiejsza propozycja dedykowana jest tym z Was, którzy lubią zacząć dzień na słodko :)
Czekoladowe naleśniki z kremem truflowym i owocami.
Ja podałam je z truskawkami i marakują, ale świetnie sprawdzi się też frużelina z wiśni lub jagód, a nawet brzoskwinie z puszki.
Krem truflowy najlepiej przygotować dzień wcześniej, by miał czas zgęstnieć i nabrać właściwej konsystencji.
Składniki na 2 porcje
Naleśniki (6 sztuk):
- 400 ml mleka
- 200 ml mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 duże jajko
- 2 łyżki oleju
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Sos truflowy:
- 6-7 trufli w czekoladzie (polecam z Wawelu)
- 120 ml kremówki
Dodatkowo:
- świeże truskawki/marakuja/frużelina/inne ulubione owoce
W małym rondelku zagotowujemy kremówkę i dodajemy do niej starte na tarce trufle. Mieszamy do czasu aż całkowicie się rozpuszczą.
Jeśli w masie pozostaną jakieś grudki, rondelek ponownie wstawiamy na palnik i cały czas mieszając podgrzewamy na najmniejszym płomieniu.
Masę truflową przelewamy do słoiczka i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i miksujemy (najlepiej sprawdza się blender). Jeśli ciasto będzie za gęste, dodajcie odrobinę mleka.
Na lekko natłuszczonej patelni smażymy niezyt cienkie naleśniki.
Gorące naleśniki smarujemy kremem truflowym i podajemy ze świeżymi owocami.
Smacznego!
Opublikowano: 27 kwietnia 2019