13

Najprostszy jabłecznik z pianką




Witajcie w ten cudowny, poniedziałkowy poranek :)

Za oknem piękne słońce i iście letnie, błękitne niebo, więc dzisiaj zachęcam Was do przygotowania równie słonecznego jabłecznika z delikatną pianką. 

To niezbyt słodkie i bardzo orzeźwiające ciasto z pewnością każdemu się uda. Jest po prostu dziecinnie proste i na pewno się przy nim nie namęczycie :) Ważne jest tylko, by wybrać do niego jabłka zarówno słodkie jak i miękkie. Im lepsze jabłka, tym lepsze całe ciasto. 

Składniki na tortownicę 26 cm

Biszkopt:

* 80 g mąki

* 70 g cukru

* 3 jajka

* 1 łyżka wody

Warstwa jabłkowa:

* 1,5 kg słodkich i miękkich jabłek (waga przed obraniem)

* 1,5 galaretki pomarańczowej

* 1 szklanka wody

* 2 łyżki cukru (opcjonalnie)

Pianka:

* 250 g niesłodzonego  mleka kondensowanego 

* 2/3 szklanki wrzątku

* galaretka pomarańczowa

Poncz:

* 1/3 szklanki wody

* 1 łyżeczka cukru

* 1 łyżka soku z cytryny

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do nich wodę oraz przesianą mąkę i delikatnie miksujemy, tylko do chwili połączenia się składników.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Biszkopt pieczemy około 16-18 minut (do suchego patyczka). Z wystudzonego biszkoptu zdejmujemy papier i ponownie umieszczamy go w tortownicy. 

Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki, przekładamy do dużego garnka, dodajemy wodę oraz cukier i dusimy przez około 5-7 minut. Do gorących jabłek dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy, aby mieć pewność że się rozpuściła. Masę jabłkową odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i kiedy zacznie tężeć, przelewamy ją na naponczowany biszkopt. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny. 

Kiedy masa jabłkowa zastygnie, przygotowujemy piankę. 

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (powinna już lekko tężeć). 

Zimne mleko kondensowane ubijamy do chwili aż uzyskamy pianę i dodajemy do niego galaretkę. Chwilę miksujemy i tak przygotowaną piankę przekładamy na ciasto. 

Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 

Smacznego :)




Opublikowano: 9 marca 2015
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (13)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.09.2015 12:30 odpowiedz
Ja używam do krojenia długiego noża (ok. 30-to centymetrowe ostrze) i staram się nie szarpać ciasta tylko kroję jednym posuwistym ruchem. W zasadzie nic innego ponad to nie robię :)
Magda
Magda
09.09.2015 08:32 odpowiedz
Kasiu, czym i jak kroisz swoje ciasta, że są takie perfekcyjne? Mi krojenie w ogóle nie wychodzi, zawsze coś się pobrudzi, rozpadnie itp :( Pozdrawiam
Kawowa Lady
17.03.2015 21:40 odpowiedz
Najprostsze przepisy często wychodzą najsmaczniej :)
emka
emka
12.03.2015 14:54 odpowiedz
Ciasto zrobiłam wczoraj. Faktycznie proste :) w smaku może nie pobije pieczonych w całości jabłeczników /szarlotek,bo takie są moje ulubione,ale warte na pewno warte wypróbowania :)
Magda
Magda
11.03.2015 13:11 odpowiedz
Kasiu, tyle wspaniałych ciast dodałaś ostatnio, a ja nie mam czasu ich zrobić :(. Na pewno nadrobię zaległości, jak tylko będę mogła :).
majanaboxing
10.03.2015 22:15 odpowiedz
Doskonały. :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.03.2015 23:55 odpowiedz
Natalia - używałam galaretek na 500 ml wody.
Alice - tak, oczywiście.
Whipped cream - to nie sernik, tylko jabłecznik.
andzia1907
andzia1907
09.03.2015 23:46 odpowiedz
Jak Boga kocham zrobię sobie takie ciacho!!! <ślinotok> :)
natalia
natalia
09.03.2015 22:31 odpowiedz
Mam pytanie. Na ile wody jest kazda galaretka? Pytam , gdyz tu gdzie mieszkam kazda galaretka jest na litr wody.Nie ma mniejszych. Z gory dziekuje za odpowiedz.
whipped cream
09.03.2015 21:33 odpowiedz
Tak mnie coś naszło, że chętnie zrobiłabym taki sernik, ale może z pianką kokosową...? :)
Alice
Alice
09.03.2015 10:36 odpowiedz
Witam,czy mozna zamiast mleka użyć śmietanę kremówkę ? Pozdrawiam
mojaslonecznakuchnia
09.03.2015 10:11 odpowiedz
Wygląda wyśmienicie :)
bryssska
09.03.2015 09:16 odpowiedz
pięknie wygląda;