130

Najlepsze rogaliki drożdżowe - przepis




Rogaliki drożdżowe z marmoladą chodziły za mną od wielu miesięcy. Puszyste, delikatne i cudownie pachnące różą, o smaku jaki pamięta się z dzieciństwa. W spiżarni miałam wciąż niewykorzystane do tłustoczwartkowych pączków pudełko marmolady, więc zaopatrzyłam się w kostkę drożdży, zakasałam rękawy i przystąpiłam do dzieła. 

Rogaliki wyszły obłędne. Nie sposób było powstrzymać się przed zjedzeniem ich tuż po wyjęciu z piekarnika, chociaż gorąca marmolada parzyła w język i podniebienie. 

Wczytując się w przepis zapewne zauważycie pewną różnicę w stosunku do tradycyjnie przygotowanego ciasta drożdżowego. Ubicie jajek z cukrem sprawia, że ciasto jest jeszcze lżejsze i jeszcze bardziej delikatne i zalecam Wam wprowadzenie tej czynności na stałe, bez względu na to, czy robicie ciasto na rogaliki, czy inne drożdżowe wypieki. I nie przejmujcie się, że ciasto wychodzi dość luźne. Im luźniejsze ciasto przed wyrastaniem, tym delikatniejsze i dłużej świeże po upieczeniu. 

Ciasto:

* 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450)

* 120 g masła

* 200 ml mleka

* 2 jajka

* 2/3 szklanki cukru pudru

* 2 opakowania cukru wanilinowego

* 1/3 łyżeczki soli

* 80 g świeżych drożdży

Dodatkowo: 

* 600 g marmolady o smaku różanym

Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki i 5 łyżek letniego mleka (ok. 35-40 stopni). Zaczyn mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

Jajka ubijamy z pozostałym cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz stopione i przestudzone masło. Wyrabiamy gładkie, dośc luźne ciasto (przez około 8 minut), a następnie przekładamy je do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i każdą z nich wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy nadając ciastu kształt koła, które dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy z nich nakładamy płaską łyżeczkę marmolady, odrobinę ją rozsmarowujemy i zwijamy rogaliki. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy mąką i układamy na niej rogaliki (po 9 sztuk na jedną partię). Wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut (nie dopuszczając, by zbytnio się przypiekły).

Rogaliki najlepiej smakują lekko ciepłe. 

Smacznego :) 




Opublikowano: 12 listopada 2014
Kategoria: Drożdżowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (130)
1  2  3
Iza
Iza
08.07.2019 22:45 odpowiedz
Super , smakują bardzo gościom l
alabama41
alabama41
15.04.2018 12:41 odpowiedz
Wyszły mega pyszne,dzięki za przepis,pozdrawiam!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.03.2018 11:16 odpowiedz
Cieszę się, że smakowały :)
Ale na przyszłość jednak zalecam masło ;)
Kaśka
Kaśka
29.03.2018 22:32 odpowiedz
Wspaniałe, miękkie i puszyste... Więcej dodawać nie muszę. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam gorąco :D


Tylko jedna rzecz. Wcześniej przeczytałam w komentarzu ze odradza pani dodawać margaryny zamiast masła. Ja zrobiłam z margaryną, wyszły rewelacyjne. :)
Angelika
Angelika
07.02.2018 22:04 odpowiedz
Najlepszy przepis na rogale za każdym razem wychodzą idealne!!! Jutro tłusty czwartek bezwzględnie pojawia się na stole.
Pozdrawiam :)
Ela
Ela
05.02.2018 10:53 odpowiedz
Przepis znalazłam przez "gogle grafika". Wygląd rogalików idealny, ale to tylko wisienka na torcie, bo prawdziwy majstersztyk to ten przepis. Wszystko perfekcyjnie dobrane i opisane. Rogaliki wychodzą wspaniałe! Pięknie pachną, są mięciuteńkie i wyborne, wyjątkowe, po prostu przepyszne! Nie mam pojęcia czy zachowują świeżość na następne dni po upieczeniu, bo niezależnie od wykonanej ilości znikają w ciągu kilku godzin.
Dziękuję za ten przepis, wspaniały!
Gość
Gość
02.11.2017 15:59 odpowiedz
A jest bez glutenu
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.09.2017 10:29 odpowiedz
Według przepisu na 24 :) "Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i każdą z nich wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy nadając ciastu kształt koła, które dzielimy na 8 trójkątów. "
Alicja1996
Alicja1996
11.09.2017 10:27 odpowiedz
Ile z tej porcji wyjdzie rogali?
Zoja
Zoja
16.03.2017 15:48 odpowiedz
Rogaliki rewelacyjne, piekłam dzisiaj , wyszły mi 33 szt.. Pozostają w moich ulubionych. Dziękuję za super przepis.
Barbara
Barbara
04.03.2017 13:17 odpowiedz
Rogaliki są super, robiłam 3 razy, za każdym razem rewelacja, przepis na 6. Łatwo, szybko i smacznie, polecam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.02.2017 22:52 odpowiedz
Cieszę się, że rogaliki smakowały :)
carolku1
20.02.2017 21:43 odpowiedz
Rogaliki rewelacja. Nie miałam cukru pudru i dodałam zwykłego (w tej samej ilości) i myślę, że jak na mój gust z pudrem byłyby zbyt słodkie. Trochę dłużej ucierałam cukier z jajkiem i były lekkie i puszyste. Polecam ;)
Gość
Gość
30.01.2017 15:55 odpowiedz
Rogaliki przepyszne, na drugi dzień równie smakowite a może nawet bardziej! Robiłam z podwójnej porcji i wyszło mi ze sto ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.01.2017 07:19 odpowiedz
"Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i każdą z nich wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy nadając ciastu kształt koła, które dzielimy na 8 trójkątów."

Jak widać z przepisu - 24 szt :)
Asiaa
Asiaa
29.01.2017 13:27 odpowiedz
Ile rogalików wychodzi z tego przepisu?
ANIA
ANIA
02.11.2016 10:53 odpowiedz
Rogaliki cud malina.
olala
olala
24.08.2016 14:49 odpowiedz
Znakomite rogaliki! Jedyną modyfikacją jaką zrobiłam było użycie połowy ilości drożdży,dla mnie 80 g na tą ilość mąki to zdecydowanie za dużo. Wyrosły wspaniale,smakowały jeszcze lepiej.Pozdrawiam i dziękuję za przepis!
gość
gość
19.06.2016 17:24 odpowiedz
Próbowałam wypieków rogalików z różnych przepisów. Potwierdzam jeden z wcześniejszych komentarzy: "nie mam dwóch lewych rąk do ciasta drożdżowego, tylko przepisy były kiepskie". Ten przepis jest i-de-al-ny! Krok po kroku, a cudowne rogale zrobi nawet dziecko. Bez obaw brać i piec!
Basia
20.04.2016 23:52 odpowiedz
Uwielbiam słodkie śniadanie z kawą. Co prawda piekłam je 22:00 Z CZEKOLADĄ I DZEMEM na śniadanie , ale myślę do kawy będą w sam raz :P już oczywiście same wytestowałam. Super ciasto na rogaliki a potem fajne rogaliki :-) I SPORO ich wychodzi! z innych przepisów dla singla, z twojego dla całej rodziny na śniadanie :-)
Ela
Ela
25.03.2016 21:13 odpowiedz
Pyszne! Właśnie skonczyłam piec i spróbowałam. Pierwszy raz w życiu piekłam i wyszły!
Polecam. Pani Kasiu przepis wspaniały :)
Ps. "Na godzinę w ciepłe miejsce" - bardzo powoli rosło, obawiałam się, że nie urośnie. Włożyłam plastikową miskę do wrzątku w komorze zlewozmywaka. "Piorunem" urosło, aż się z miski chciało wydostać :)
magda
magda
09.03.2016 10:49 odpowiedz
świetny przepis! rogaliki obłędne!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.02.2016 07:33 odpowiedz
Absolutnie nie polecam. Margaryna popsuje smak ciasta i wpłynie na jego konsystencję.
Foczka
Foczka
22.02.2016 20:31 odpowiedz
Czy można użyć margaryny zamiast masła?
Margo
Margo
20.02.2016 10:10 odpowiedz
Rogaliki wyszły super :) Wszyscy się zajadali .Jak nie mam ręki do ciast i ciasteczek te rogaliki wyszły genialnie .Szczerze polecam .
Justyna
Justyna
10.02.2016 16:55 odpowiedz
Polecam przepis :) z podanej ilości składników wyszło mi 32 pięknych pulchnych rogalików, były takie ładne, że już nie zasypywałam ich cukrem pudrem :)na pewno zrobie je jeszcze nie raz.
Agn3sita
Agn3sita
04.02.2016 15:43 odpowiedz
Pieklam dzisiaj....rewelacja to malo powiedziane. Ja robilam czesc z serek bialym, a druga czesc z dzemem bananowym i nutella. Znikaja ekspresowo. Wspanialy przepis i to pisze ja, fanka drozdzowego. :)
Andzia
Andzia
27.01.2016 16:47 odpowiedz
Rogaliki wyszły pyyyszne!!! Najlepsze jakie jadłam. Zniknęły już pierwszego dnia :)
magdador70
magdador70
24.01.2016 17:36 odpowiedz
Piekłam pierwszy raz ciasto drożdżowe z tego przepisu. Rogaliki wyszły pyszne - polecam :)
szkoda, że swojej fotki nie umiem dołączyć
fanimanka
fanimanka
17.01.2016 20:12 odpowiedz
pycha!!! warte zrobienia lepszych nie jadłam!!!
IzaW
IzaW
09.01.2016 21:27 odpowiedz
wypróbowałam, boskie boskie boskie !!!!!!!!
Gość
Gość
09.01.2016 00:40 odpowiedz
Poprostu przepyszne polecam !!!!
Bea
Bea
08.01.2016 21:59 odpowiedz
Bardzo smaczne, wlasnie je upieklam i to w termoobiegu i wyszly i mozna zobaczyc czy juz kolor maja wydaje mi sie ze takie Komentarze sa niepotrzebne i szklanka mozna bardzo mierzyc. Dzieki ten wysmienity przepis
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.01.2016 20:22 odpowiedz
Po pierwsze, szklanka jest jednym z najlepszych mierników, bo 250 ml to 250 ml. I nie widzę tu nieporozumienia.
Po drugie, gdyby miał być termoobieg, to byłoby to napisane. Standardowe pieczenie to góra i dół. Moim zdaniem jest to oczywiste dla osób, które używają piekarnika.
A po trzecie, to proszę znaleźć ten przepis opublikowany na jakiejś innej stronie przede mną. To jest przepis do którego sama doszłam metodą prób i błędów. Och, jakież to było nieprofesjonalne...

Rena
Rena
06.01.2016 15:27 odpowiedz
Szklanka, jako miernik czegokolwiek, jest nieporozumieniem.
Podanie temperatury piekarnika ok, ale, jak mam go grzać - termoobieg, góra dół, sama góra, sam dół?
Nie znoszę braku profesjonalizmu, ani powielania przepisów, tylko po to, aby coś było na blogu. Dam znać, jak mi wyszło. Zaczyn już wyrósł!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.12.2015 14:34 odpowiedz
Nie bardzo rozumiem Twoje pytanie. Jak chcesz korzystać z innego przepisu, to może zapytaj jego autora? Poza tym nie bardzo rozumiem jak drożdżowe rogaliki mogą być kruche. Czy też jednocześnie miękkie i kruche.
kasia4000
29.12.2015 22:40 odpowiedz
Chciałabym się dowiedzieć co można zrobić żeby rogaliki drożdżowe (z zupełnie innego przepisu) stały się bardziej miękkie i kruche?
Z góry bardzo dziękuje.
PS-Twój blog mnie bardzo zainteresował, na pewno od dziś będę jego stałą czytelniczką.

kasia4000, również autorka bloga- zwierzęta nasza rodzina
mint
mint
21.12.2015 21:00 odpowiedz
Rozumiem. Dziekuje za szybka reakcje.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.12.2015 23:46 odpowiedz
Te rogaliki są najlepsze tego samego dnia którego były pieczone, więc proponuję zamrozić surowe, a upiec dopiero w wigilię lub święta. Po 3 czy 4 dniach będą już niesmaczne.
mint
mint
20.12.2015 11:07 odpowiedz
Witam,

A jak z przechowywaniem? Ile dni mozna je przechowywac w zamknietym pojemniku? A moze lepiej zamrozic? Chcialabym je zrobic z makiem na swieta pare dni (5) wczesniej.
Z gory dziekuje za odpowiedz.

Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.12.2015 12:20 odpowiedz
Nie pamiętam szczerze mówiąc takiego komentarza, a zapamiętałabym z pewnością, bo akurat to jest jeden z moich popisowych przepisów :)

A co się wtedy mogło stać? Może zapomniałaś o drożdżach? Albo były stare?
Gość
Gość
13.12.2015 11:36 odpowiedz
Kiedys wystawilam komentarz z informacja,ze mi nie wyszly rogaliki, byly twarde jak kamyczki, komentarz sie nie ukazal.Dzisiaj stwierdzilam, ze sprobuje jeszcze raz i .....wyszly cudownie puchate,idealne po prostu buleczki, bo zrobilam je jako okraglutkie buly,polecam przepis wszystkim, na prawde sie udaja wysmienicie.Dzieki Kasia za wszystkie przepisy.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2015 22:52 odpowiedz
Tak, oczywiście :)
roża56
roża56
11.12.2015 21:23 odpowiedz
Rogaliki przepyszne smakowały wszystkim ale mam pytanie czy można z tego ciasta użyć do zrobienia makowca?
klaudia
klaudia
01.12.2015 15:52 odpowiedz
testowałam swoje możliwości z tym przepisem i musze przyznać rogaliki wyszły bajeczne :) dla nowicjuszy w gotowaniu genialne :)
Maria75
Maria75
22.11.2015 11:02 odpowiedz
Genialny przepis i rogaliki:)
Welka
Welka
10.11.2015 14:12 odpowiedz
Rogaliki są po prostu rewelacyjne!!! Dziękuję i polecam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.11.2015 09:07 odpowiedz
Aniu to zależy o wielkości, ale myślę, że ok. 25-30 rogalików.
Pozdrawiam :)
Ania
Ania
09.11.2015 12:10 odpowiedz
Witam zamierzam upiec te rogaliki ale widzę, że dla moich łasuchów z tej porcji może być mało... Ile mniej więcej wychodzi rogalików? Zaoszczędzę sobie czasu i pewnie od razu podwoję porcję ;) dziękuję za odpowiedź
margaret68@wp.pl
07.11.2015 14:08 odpowiedz
Rogaliki smaczne zachwyciły moich domowników ,dziękuję za super przepis i liczę na inne
1  2  3