43

Najlepsze pączki - przepis




Tłusty Czwartek lada dzień, więc dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami najlepszym przepisem na pączki. 

Osobiście uważam, że nigdy do tej pory nie jadłam lepszych pączków. Nawet mój mąż, który ma w sobie mnóstwo silnej woli i stanowczo odmawia ciast wieczorem zjadł 3, tuż przed snem. Po prostu nie sposób się od nich oderwać.

Ja smażyłam je z marmoladą, ponieważ po remoncie nie mogę odnaleźć szprycy. Stąd właśnie ta dziurka w pączku. Jeśli zdecydujecie się smażyć je bez nadzienia, pączki z pewnością będą pełne. Tak się po prostu czasem dzieje, kiedy pączki są smażone z nadzieniem. Oczywiście nie wpływa to na ich smak :) 

Być może uprzedzając Wasze pytania od razu powiem, że do tych pączków nie dodaję spirytusu, który zwykle zaleca się do ciasta. 

Składniki:

* 4 pełne szklanki mąki (po 250 ml)

* 60 g drożdży

* 60 g masła (stopionego i przestudzonego)

* 6 żółtek

* 4 łyżki cukru

* 400 ml mleka

Lukier:

* 2 szklanki cukru pudru

* 4-5 łyżek zimnej wody

Dodatkowo:

* marmolada różana

* 4 kostki smalcu

Drożdże łączymy z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy do niego lekko podgrzane mleko, pozostały cukier, mąkę, masło oraz żółtka. Przez około 10 minut wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które następnie przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. 

Jeśli w czasie wyrabiania ciasto będzie mocno kleić się do rąk, należy podsypać je odrobiną mąki. Pamiętajcie jednak, że ciasto na pączki nie może być za twarde!

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok. pół centymetra. Z ciasta wykrawamy koła o średnicy ok. 8 cm, po środku każdego umieszczamy płaską łyżeczkę marmolady i sklejamy je tworząc kulkę. Należy dokładnie skleić ciasto, aby w czasie smażenia pączki się nie rozkleiły. Uformowane pączki odstawiamy na 30 minut aby wyrosły.

Jeśli smażycie pączki bez nadzienia, rozwałkujcie ciasto do grubości ok. 1 cm i wytnijcie koła o średnicy ok. 6 cm.

Pączki smażymy na małym ogniu do chwili aż zarumienią się z obu stron a następnie przekładamy na ręcznik papierowy.

Jeśli smażyliście pączki bez nadzienia, to należy nadziewać je gorące, zaraz po smażeniu. 

Przestudzone pączki pokrywamy lukrem.

Smacznego :)



 




Opublikowano: 24 lutego 2014
Kategoria: Tłusty Czwartek
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (43)
emilka2526
emilka2526
26.02.2019 16:18 odpowiedz
Dzisiaj właśnie robiłam, są przepyszne, rozplywaja się w ustach :)
Magdalena
Magdalena
24.02.2019 01:59 odpowiedz
Nie wjem co zrobiłam złe ale moje paczki wyszły strasznie ciężkie ! Nie wiem czy to wina tego ze smażyłam na oleju bo smalcu nie mogłam znaleść tu w Kanadzie . Nie wyszły puszyste :( pierwszy raz robiłam paczki i to nie to ale spróbuje jeszcze raz zanim się poddam
ania
ania
21.02.2019 18:54 odpowiedz
W tym roku zamierzam pierwszy raz w życiu usmażyć pączki i mam pytanie jako totalny amator pączkowy ;) Ile smalcu trzeba dać na jedno smażenie? pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.02.2019 07:14 odpowiedz
Ja daję 5 kostek smalcu, czyli 1 kg :)
ania
ania
22.02.2019 14:58 odpowiedz
dziękuję za odpowiedź, dam znać jak wyszły:)
ania
ania
28.02.2019 23:08 odpowiedz
Masz rację Kasiu, to są najlepsze pączki:) Dziękuję za przepis, będę do niego na pewno wracać!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.03.2019 07:19 odpowiedz
Cieszę się, że smakują :)
Gość
Gość
11.02.2018 12:07 odpowiedz
Są przepyszne. Trzeci dzień z rzędu smażę pączki .Przepis rewelacja. Mój mąż uważa ,że codziennie lepsze, A tyłek rośnie. Dziękuję za przepis nawet teściowa pochwaliła ,że moje są lepsze niż jej. SUKCES
Gość
Gość
09.02.2018 19:36 odpowiedz
witam
u mnie dzisiaj tłusty piątek ;) pączusie wyglądały tak imponująco że postanowiłam je zrobić no i wyszły piękne i pyszne :)
dzięki za przepis
Hania
Hania
22.02.2017 15:58 odpowiedz
Wyszły przepyszne :D moje pierwsze
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.02.2017 10:44 odpowiedz
Oczywiście.
Duska
Duska
22.02.2017 10:07 odpowiedz
A czy jak dodam do przepisu spirytus to smak pączków zostanie zachowany?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.02.2017 19:11 odpowiedz
Cieszę się, że smakowały :)
Mamuska
Mamuska
18.02.2017 18:20 odpowiedz
Dzis zrobilam paczki wg przepisu.Jednym slowem palce lizac...Pychotka.Juz prawie zniknely, a wyszlo ponad 30:)
Małgorzata
Małgorzata
04.02.2016 11:32 odpowiedz
Właśnie skończyłam pączki z nadzieniem wyszły przepyszne.Dzięki za przepis
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.02.2015 12:40 odpowiedz
Kasiu cieszę się, że smakowały :)
kasia
kasia
13.02.2015 12:00 odpowiedz
Nazwa adekwatna NAJLEPSZE PĄCZKI!!!!
Moja córka powiedziała : wiesz mamuś pyszne te pączki jakby z cukierni ale o wiele lepsze :)
I co najważniejsze robiłam pierwszy raz w życiu i wyszły na serio mega smaczne!!!
Przepisy KASI - mojej imienniczki polecam każdemu bo nigdy się jeszcze nie zawiodłam
Dzięki
Pozdrawiam
kasia
Sandrateek
Sandrateek
12.02.2015 11:04 odpowiedz
Smażyłam wczoraj te pączki i wyszły pyszne :) Ale chyba bardziej smakowały mi te z przepisu na pączki z konfiturą malinową (chociaż oczywiście nie popsułabym pączka konfiturą malinową - zawsze dodaję różaną :D). W połowie skończył mi się smalec (tzn. był już zbyt "spalony"), więc skorzystałam z oleju - bardzo się zdziwiłam bo pączki strasznie mocno nim nasiąknęły!
gość
gość
31.01.2015 14:25 odpowiedz
Pączki są po prostu rewelacyjne:) bardzo bardzo smaczne:) przepis naprawde pierwsza klasa:) pozdrawiam:)
Gość
17.01.2015 11:19 odpowiedz
Pyszne domowe pączki. Pozdrawiam.
Kasia
Kasia
25.08.2014 22:24 odpowiedz
Z początku byłam sceptycznie nastawiona, przepis bez spirytusu i bez cukru waniliowego ale jestem zachwycona, z resztą nie tylko ja, właśnie smażę ostatnie pączki a juz połowa wypieków zniknęła z talerzy, cała rodzina zachwycona, robiłam wszystko dokładnie wedle przepisu, pozdrawiam i dziękuję :).
jolantaszyndlarewicz
06.03.2014 19:56 odpowiedz
Kasiu ja pączki jem raz do roku ... a więc musza byc pyszne:). W tym roku trafiłam na świetny przepis, w przyszłym wypróbuję Twój:)
paula
27.02.2014 21:46 odpowiedz
Zrobiłam dziś te pączki i naprawdę rewelacyjny przepis :) Polecam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.02.2014 11:36 odpowiedz
Marto,
Mają się smażyć na maleńkim ogniu do chwili, aż z obu stron będą rumiane. Wówczas na pewno dopieką się do środka.
Gość
Gość
27.02.2014 11:15 odpowiedz
Właśnie biorę się za wałkowanie,mogłabyś napisać ile mniej-więcej powinny się smażyć ?

Marta
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.02.2014 10:51 odpowiedz
To, że pączki są surowe zależy od czasu pieczenia, nie od przepisu :)
Napisałam, że trzeba smażyć na małym ogniu. W przeciwnym razie pączki będę spalone na zewnątrz, a surowe w środku.
Gość
Gość
27.02.2014 10:08 odpowiedz
Niestety mi nie wyszły. Mało słodkie, a po drugie niektóre w środku są surowe :(
wenus-lifestyle
26.02.2014 22:52 odpowiedz
Świetnie podane ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.02.2014 21:27 odpowiedz
A czego dokładnie z tego opisu nie rozumiesz?

"Drożdże łączymy z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy do niego lekko podgrzane mleko, pozostały cukier, mąkę, masło oraz żółtka. Przez około 10 minut wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które następnie przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. "
bart666
bart666
26.02.2014 20:43 odpowiedz
to w koncu jak z tym przepisem? jak robimy ten zaczyn? dodajemy cale mleko?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.02.2014 18:08 odpowiedz
Marto - ja do wszystkich wypieków używam tortowej, typ 450.
W przepisie jest napisane, że najlepiej by był to smalec. 4 kostki. Ewentualnie może być olej rzepakowy, ale pączki są najlepsze na smalcu.
Idealny do smażenia pączków jest szeroki rondel lub wysoka patelnia.
marta
marta
26.02.2014 14:07 odpowiedz
I jak smarzymy? ;P to beda moje pierwsze pączki :)
W garnku z olejem? ile tego oleju itp :)
marta
marta
26.02.2014 14:04 odpowiedz
A jaka mąka? zwykła?;)
Gość
Gość
26.02.2014 08:58 odpowiedz
To w takim razie zrobię ciasto w czwartek rano :) Będą troszkę pózniej ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.02.2014 22:10 odpowiedz
Myślę, że tak. Chociaż przyznam, że ja najbardziej lubię ze świeżo przygotowanego ciasta :)
Gość
Gość
25.02.2014 21:59 odpowiedz
Hej :) Mam pytanie-czy mogę zagnieść to ciasto w środę wieczorem a wałkować i smażyć je w czwartek rano? Jeśli tak to ciasto ma być przechowywane przez nic w lodówce?
Dziękuję za odpowiedz :) Marta.
anubis03
24.02.2014 16:22 odpowiedz
Powinien istnieć zakaz publikacji takich pysznych fotek :) Wyglądają rewelacyjnie ! A mnie jutro czeka ich robieni
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.02.2014 13:04 odpowiedz
Mnie wyszło z tych proporcji około 20 pączków. Ale nie były specjalnie wielkie.
inez28
inez28
24.02.2014 12:59 odpowiedz
Wyglądają smmmaaakowicie Zrobiłabym, ale boję się że wyjdzie jak dla pułku wojsk.
Z takiej porcji ile wyjdzie pączków?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.02.2014 10:40 odpowiedz
Już uzupełniłam przepis. Podgrzane mleko dodajemy do zaczynu razem z pozostałymi składnikami.
Daria
24.02.2014 10:32 odpowiedz
Na tłusty czwartek jak znalazł:)
kdurczak
24.02.2014 09:33 odpowiedz
a co robimy z resztą mleka bo w przepisie jest 400ml a ty napisalaś ze dajemy kilka łyżek do drożdzy ( ja bym dała całe 400 ml ale pytam sie zeby nie zepsuć ciasta)
paula.20.06
24.02.2014 09:30 odpowiedz
Smakowite pączki i przepiękne zdjęcia :)