20

Najlepsze ciasto marchewkowe




Uwielbiam ciasto marchewkowe i od dłuższego czasu szukałam na nie przepisu idealnego. Co jakiś czas piekłam kolejne, które zazwyczaj okazywało się całkiem w porządku, ale nie było to to, czego oczekiwałam.

Przede wszystkim nie lubię kiedy ciasto marchewkowe jest zatykające i zbyt ciężkie i to, które dziś Wam prezentuję, takie właśnie nie jest. Jest wilgotne, aromatyczne i niezbyt ciężkie. Smakuje po prostu obłędnie. Wygląda na to, że to koniec moich poszukiwań :)

Składniki:

* 2 szklanki mąki

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1/2 łyżeczki soli

* 1 łyżeczka cynamonu

* 3 jajka

* 2 szklanki cukru (1,5 - jeśli wolicie mniej słodkie ciasta)

* 3/4 szklanki oleju

* 3/4 szklanki maślanki

* 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

* 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki 

* 1 puszka ananasa

* 1 szklanka wiórków kokosowych

* 1 szklanka orzechów

Mąkę łączymy z proszkiem, kokosem, solą i cynamonem.

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę przez około 7 minut, a następnie dodajemy do niej olej, maślankę i wanilię. 

Do masy jajecznej dodajemy marchewkę, orzechy i drobno posiekanego ananasa (bez soku). Miksujemy na wolnych obrotach do chwili połączenia się składników a następnie dodajemy po łyżce suchych składników cały czas miksując.

Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 20x25 cm i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka). 

Przestudzone ciasto lukrujemy. 

Smacznego :)



Inspiracja


Opublikowano: 31 marca 2014
Kategoria: Ucierane
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (20)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.01.2018 22:07 odpowiedz
Tak, można je pominąć.
Gość
Gość
03.01.2018 16:44 odpowiedz
Witam...czy mogę ominąć orzechy, jestem uczulona na nie. Czy w zamian cos dodac czy ominac tylko?
Aga
Aga
22.11.2015 21:31 odpowiedz
robiłam je drugi raz po tygodniu bo cały czas miałam niedosyt;) jadłam z zamkniętymi oczami;)))
Aga
Aga
11.11.2015 19:19 odpowiedz
zrobiłam dzisiaj, na szybko z córka u nogi, w robocie tylko miksowałam jajka z cukrem resztę już musiałam ręcznie ale wyszło pyszne;) w sam raz wilgotne. Goście akurat przyszli gdy wkładałam do piekarnika więc próbowali jeszcze na ciepło;) pyszne;))) dziękuję;)
Emilii
Emilii
04.11.2015 18:01 odpowiedz
Wlasnie upieklam i sie studzi pachnie oblednie :) mniam
kwiatek185
30.10.2015 12:05 odpowiedz
A ja szukam przepisu idealnego na ciasto marchewkowe. Kiedys mialam prosty super przepis na to ciasto, bez zbednych dodatkow (goździki itp) , jedynie cynamon i marchewki ;) Juz go nie mam i szukam zastępstwa. Mam nadzieje ze Twoje bedzie jeszcze lepsze ; )
kinga
kinga
20.10.2015 22:28 odpowiedz
Wielkosc zaiste dla skrzacikow.Ja mam kilkuosobowa rodzine to nie wiem jak takie cos podzielic.
Lidia
Lidia
03.06.2015 18:39 odpowiedz
Dobre, ale dla mnie odrobinę za ciężkie. Moim marchewkowym hitem jest jednak Kasiu Twój piernik marchewkowy, który teraz robię z cynamonem zamiast przyprawy piernikowej. Absolutnie uwielbiam to ciasto, tak zresztą jak moi mężczyźni:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.05.2015 18:25 odpowiedz
Myślę, że można użyć kefiru.
Lidia
Lidia
12.05.2015 17:21 odpowiedz
Czy zamiast maślanki mogę dodać kefir lub mleko. Czy efekt końcowy będzie taki sam? Mieszkam teraz za granicą i nie uświadczysz tutaj maślanki;) Mam jeszcze jedno pytanie, czy przy takiej dużej ilości składników ciężkich (ananas, orzechy itp.) nie powinno być sody? Dziękuję za odpowiedź.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.05.2015 07:11 odpowiedz
Tak, dokładnie.
Monika
Monika
07.05.2015 19:32 odpowiedz
Kasiu, czy na blachę 25x33 mam podwoić ilość składników?
Kasia
Kasia
28.01.2015 16:57 odpowiedz
Właśnie się upiekło. Pięknie pachnie w całym domu. Oczywiście spróbowałam już kawałek...PYCHA! dziękuję za kolejną inspirację. Z pewnością będę wracać do tego przepisu! Pozdrawiam serdecznie!
agata
agata
08.04.2014 23:19 odpowiedz
Wyszło! Przetestowane w warunkach akademika, bez blaszki o podanych wymiarach, upieczone w tortownicy o śr.26 cm i jednorazowej keksówce, z mlekiem sojowym waniliowym zamiast maślanki i cukrem brązowym. Ja dałam dwie szklanki cukru i dobrze, że nie robiłam lukru bo jest wystarczające słodkie bez niego. Nie miałam miksera z taka magiczną końcówką a już wrzuciłam do masy jajecznej marchewkę, i mocno odsączone kawałki ananasa więc suchą mieszankę dodawałam stopniowo mieszając zwykłą łyżką.
Polecam! Pięknie pachnie, jest wilgotne ale nie ma zaklaca! :)
jolantaszyndlarewicz
03.04.2014 20:21 odpowiedz
Nie piekłam jeszcze marchewkowego ciatsa, jakoś sie boję bo naczytałam się sporo o zakalcach:). Kiedy przeczytałam przepis zastanawiałam się jak to możliwe, ze po miksowaniu z owocami są one cale ... a tu wystarczy mieszadło zmienić:).
Ciasto bardzo mi się podoba, ma piekny kolor i kokosa, którego uwielbiam:)
pozdrawiam
basik03
02.04.2014 14:55 odpowiedz
mi niestety wyszedl zakalec:( czy marchew i ananasa trzeba jakos odsaczac? Jak dla mnie to ciasto bylo zdecydowanie za mokre. Jak wlalam do dwoch malych foremek na mufinki to wyroslo a na blasze juz nie:( i musialam calosc wyrzucic. Niestety wiecej nie bede ryzykowac.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.03.2014 21:16 odpowiedz
OK. 320 g ananasa bez zalewy. Taka standardowa puszka, gdzie jest chyba 10 plastrów ananasa.
Ela D.
Ela D.
31.03.2014 17:59 odpowiedz
Wygląda pysznie, ale proszę podać jaka duża ma być puszka ananasa. Dziękuję
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.03.2014 10:11 odpowiedz
Myślę, że mleko sojowe będzie ok :)
Konopijka
Konopijka
31.03.2014 09:51 odpowiedz
Wyglada smakowicie, chętnie zrobiłabym to ciasto, pytanie tylko czy można czymś zastąpic maślankę? Niestety mam uczulenie na mleko krowie