45

Mussaka


Tomek - jeden z moich czytelników - poprosił mnie po powrocie z Grecji o przepis na mussakę. Czemu miałabym jej nie przygotować, skoro wszyscy ją uwielbiamy?:)

Mussakę z tego przepisu przygotowywałam już nie raz, ale nigdy nie zdążyłam jej sfotografować. Przepis pochodzi od mocno sędziwej Greczynki, która przygotowuje ją w ten sam sposób od kilkudziesięciu lat i moim zdaniem, jest o wiele lepsza od tych serwowanych w najlepszych, greckich tawernach. Żadna jedzona przeze mnie dotychczas mussaka nie ma szans jej dorównać. Co prawda jest odrobinę pracochłonna, ale uwierzcie mi - warto poświecić jej czas. Tak więc pozostając w greckich klimatach - zapraszam na mussakę.

Składniki:

* 4- 5 sporych ziemniaków

* 2 bakłażany

* olej do smażenia

 

Farsz mięsny:

* 1 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego

* 1 cebula

* 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki

* 1 spora marchewka - utarta

* 1 pełna łyżka cukru

* 1 łyżeczka cynamonu

* 2 liście laurowe

* 1,5 łyżeczki soli

* 0,5 łyżeczki pieprzu

* 1 szczypta mielonych goździków

* 1 garść dużych, słodkich rodzynek

* 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki

Sos:

* 50 g masła

* 50 g mąki

* 500 ml mleka

* 150 ml jogurtu greckiego (lub zwykłego)

* 250 g tartego sera żółtego

* 1 jajko

* sól

* pieprz

* 1 spora szczypta gałki muszkatołowej

Obrane ziemniaki i nieobranego bakłażana kroimy w ok pół centymetrowe plastry. Bakłażana solimy i odstawiamy na ok pół godziny. Po tym czasie zbierze się na nim woda którą ścieramy ręcznikiem papierowym. I ziemniaki i bakłażana podsmażamy na oleju z obu stron i układamy na ręczniku papierowym by wydobyć z nich nadmiar oleju (zwłaszcza bakłażan wciągnie dużo oleju, więc jego można dociskać do papieru).

Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z marchewką na 3 łyżkach oleju. Następnie dodajemy mięso i podsmażamy je ok 20 min od czasu do czasu mieszając. Jeśli mięso będzie bardzo przywierać, to dodajemy kilka łyżek wody. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, rodzynki i pomidory i gotujemy tak długo, aż cała woda odparuje i zostanie nam gęsta masa mięsna.

W garnku z grubym dniem topimy masło i dodajemy do niego mąkę. Podsmażamy kilkanaście sekund cały czas mieszając trzepaczką i dodajemy mleko. Sos musimy dokładnie i energicznie mieszać, aby nie zrobiły się grudki. Dodajemy do sosu sól, pieprz i gałkę i zdejmujemy go z ognia. Do sosu dodajemy jogurt, utarty ser i wbijamy jajko. Wszystko energicznie mieszamy.

Naczynie żaroodporne wykładamy w pierwszej kolejności ziemniakami, które odrobinę solimy i pieprzymy, a na nich układamy bakłażany. Na warzywa wykładamy mięso, a na wierzchu rozprowadzamy sos (sos najlepiej zrobić w ostatniej kolejności, by nie zgęstniał zanim go wyłożymy na potrawę).

Całość zapiekamy ok 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

Swoją drogą czekam na dalsze sugestie, co chcielibyście widzieć na mojej stronie. Propozycje możecie zostawiać w Księdze Gości klik klik, lub wysłać na mój adres meilowy.

 



 




Opublikowano: 4 lipca 2010
Kategoria: Mięso, Zapiekanki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (45)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.03.2017 09:52 odpowiedz
Początkowo pod przykryciem, później bez, aby wierzch delikatnie się przyrumienił.
ania
ania
29.03.2017 13:45 odpowiedz
czy zapiekamy w naczyniu bez przykrycia? Pytam bo jak robię zapiekankę np. to zakrywam.
Asia
Asia
19.08.2016 14:42 odpowiedz
Dziękuję za propozycję:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.08.2016 09:59 odpowiedz
Myślę, że fajnie pasowała by zupa czosnkowa.
Asia
Asia
18.08.2016 13:00 odpowiedz
Kasiu, niedługo szykuje się nam rocznica ślubu. Chciałabym przygotować mussakę na danie główne. A jaką zupę byś polecała żeby jakoś zgrała się z mussaką?
Iga Dietmap.pl
26.04.2016 15:29 odpowiedz
A ja robiłam trochę podmienioną wersję, bo z makaronem, ale wyszła fantastyczna! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.11.2015 11:25 odpowiedz
Może być surowy, tylko wcześniej porządnie go posól i odciśnij z soku który puści :)
elka
elka
14.11.2015 20:57 odpowiedz
Wygląda tak apetycznie, że nie mogę się oprzeć i koniecznie muszę ją zrobić. Mam pytanie, czy bakłażana muszę podsmażać, czy mogę użyć surowego, odsączonego. Trochę boję się, ze wciągnie za dużo oleju i moja wątroba będzie się buntować :(
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.02.2014 18:04 odpowiedz
Miło mi, że smakowała :)
mhejne
mhejne
26.02.2014 17:17 odpowiedz
Wczesniej musakę robiłam z bakłażanem i cukinia, teraz spróbowałam wg Pani przepisu (bakłażan i ziemniaki) i jest równie pyszna :) Dziekuje za kolejny, smaczny przepis !!
iwonaasb
12.04.2013 01:25 odpowiedz
Co prawda musakę zrobiłam 'po swojemu' ale bardzo dziękuję za inspiracje. Bardzo apetyczne zdjęcia i wiele ciekawych przepisów. Pozdrawiam serdecznie
Zapraszam do rzucenia okiem ;) http://umniewkuchni.blox.pl/2013/04/Musaka.html" rel="nofollow">umniewkuchni.blox.pl/2013/04/Musaka.html
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.03.2013 12:11 odpowiedz
Maju z pewnością będzie więcej przepisów, ale myślę ze dopiero za jakiś czas (bardziej w okresie letnim).
Pozdrawiam :)
Maja85
Maja85
14.03.2013 12:08 odpowiedz
Robiłam z tego przepisu...Rewelacja :)
Kasiu czekam na wiecej przepisów z kuchni greckiej bo mam fioła na punkcie Grecji ;)
Lucy
Lucy
26.11.2012 17:00 odpowiedz
Nooo jak dla mnie jest bardzo czasochłonna, robiłam, robiłam i robiłam... A jak już wstawiłam do piekarnika to się okazało, że pomidory zostały w słoiku! Tak się nad tym wszystkim zarobiłam, że o nich zapomniałam. Ale i tak była pyszna ))) A ten sosik na wierzchu, mmm...
Istria
Istria
10.02.2012 21:17 odpowiedz
Upiekłam, zjadłam i mam niedosyt;) Pyszna! Dziękuję:)
kasiuniate
kasiuniate
06.12.2011 21:37 odpowiedz
Kochana zrobiłam dziś mussake według Twojego przepisu i jest genialna:) aż sobie język poparzyłam tak szybko chciałam jeść. Tylko muszę popracować nad konsystencją, bo coś za rzadka mi wyszła, nie taka ładna jak Twoja, ale mimo to pycha. Dzieki i pozdrawiam:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.10.2010 22:13 odpowiedz
Kaffi ok 25x35 cm :)
kaffi
kaffi
19.10.2010 16:34 odpowiedz
Witam
mam zamiar jutro zrobić musake i zastanawiam się jak duży masz garnek?
potoczek
07.07.2010 14:04 odpowiedz
wygląda przepysznie! koniecznie muszę ją przyrządzić :)
kaiserka
07.07.2010 00:32 odpowiedz
Moje ulubione klimaty. Ostatnie 4 lata spędzaliśmy wakacyjnie na Krecie. Świetny przepis na mussakę, ja często zamiast bakłażana daję ziemniaki i cukinię - sprawdza się znakomicie.
Wakacyjne pozdrowienia.
shinju
06.07.2010 20:38 odpowiedz
Wygląda zachwycająco. Chyba będę musiała wypróbować ten przepis.
wedelka
06.07.2010 15:05 odpowiedz
Nigdy jeszcze mussaki nie jadłam, ani nie robiłam. Coś czuję, że po tym przepisie szybko się to zmieni :)
magoldi
05.07.2010 23:21 odpowiedz
Nie no bosko tutaj po Twoim powrocie :))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.07.2010 16:42 odpowiedz
Maaleno wymiary naczynia to 25cm x40 cm. Wszystkiego jest po jednej warstwie i tak też jest zgodnie z oryginałem :) Ziemniaki, bakłażan, mięso, sos - każdego po jednej warstwie :)
maalena
maalena
05.07.2010 16:28 odpowiedz
Mam pytanie odnosnie naczynia w ktorym zapiekalas musake. Czy mozesz podac wymiary? I jeszcze jedno, jest tylko jedna warstwa ziemniakow, baklazana i miesa. W innych przepisach widzialam ze warzywka uklada sie warstwami, zazwyczaj sa dwie...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.07.2010 15:28 odpowiedz
Leno możesz użyc jakiegokolwiek żółtego sera - byle nie słodkiego. Moim zdaniem gouda będzie odpowiednia, bo chodzi też o to, by ser nie zdominował smaku mussaki.

Pozdrawiam :)
Lena
Lena
05.07.2010 15:22 odpowiedz
Kasiu, jakiego typu sera używasz do mussaki?
kaspiecze
05.07.2010 09:21 odpowiedz
Nigdy nie jadłam ;/ ale Twoja wygląda bardzo zachęcająco, bo zdjęcia kuszą ;)
usmiecham-sie
05.07.2010 08:49 odpowiedz
Pamiętam musakę z grecji... Tyle że ja jem z farszem bezmięsnym, wtedy mięso zastępuje się bakłażanami, cukinia, szpinakiem... Uwielbiam!
katarzyna_sar
04.07.2010 23:16 odpowiedz
Pięknie i pysznie wygląda ta mussaka:-)
emma001
04.07.2010 21:10 odpowiedz
Nie wiem dlatczego ale do mussaki jakos mnie ciagnie chodz nigdy nie jadłam ;)
lo
lo
04.07.2010 19:42 odpowiedz
Wspaniały przepis. Nasza grecka gospodyni na Thassos robiła nam pyszną, idealną musakę. Te z restauracji przegrywały z nią w przedbiegach. Greczynka również dała mi przepis i jest bardzo podobny do Twojego. Przypomniałaś mi piękne chwile i pyszne smaki. Pozdrawiam Lo (Pistachio-lo.blogspot.com)
majanaboxing
04.07.2010 19:40 odpowiedz
Wow, jakie pyszności Kasiu!:))) Chetnie bym sie przysiadła :)
Pozdrawiam.
bee-3
04.07.2010 17:45 odpowiedz
Jeśli będę robić mussakę to właśnie według twojego przepisu :)
milk_chocolate84
04.07.2010 14:52 odpowiedz
piękny kawałeczek :) Apetyczne zdjęcia...mniam... ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.07.2010 14:15 odpowiedz
Riwiera Olimpijska :)

aggrze74
04.07.2010 13:56 odpowiedz
Kasieńko
wyjeżdzam do Grecji na przełomie lipca/sierpnia szalenie cieszą mnie Twoje ostatnie wpisy juz nie mogę doczekać sie musaki .Oczyma wyobrażni...a raczej kubeczkami smakowymi już ją czuję pozdrawiam cieplutko ja zwykle... czekam jak wszyscy inni na kolejne przepisy Greckie- i nie tylko.
A tak nawiasem mówiąc jaki rejon GRECKI odwiedziłaś tym razem ?
viridianka
04.07.2010 13:43 odpowiedz
uwielbiam, to jedno z moich ulubionych greckich smaków, ten cynamon w nadzieniu rządzi po prostu, ja go sypię nawet więcej jak przygotowuję mussakę :)
a na słodko to bym chciała baklavę zrobić, tylko filo brak, może domowe zrobię, o to jest myśl, dzięki Kasiorku hi hi :))
bea.w.kuchni
04.07.2010 13:33 odpowiedz
Uwielbiam musake! Wieki juz nie jadlam...
'Golabki' z lisci winogron rowniez kocham nad zycie, najczesciej dostaje je od uczniow-cudzoziemcow :))

Pozdrawiam Kasiu!
ugotujmy
04.07.2010 13:32 odpowiedz
spodziewałam się greckich dań po Twoim powrocie :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.07.2010 11:17 odpowiedz
Tomku chodzi Ci o Dolmadakia - gołąbki w liściach winogron. Niestety nie mam dostępu do liści winogron :)
kabamaiga
04.07.2010 11:10 odpowiedz
Zakochałam się w mussace podczas pobytu w Atenach. Zapisuję Twoją wersję i wypróbuję na 100 %
tompol72
04.07.2010 10:44 odpowiedz
Dla nie wtajemniczonych ten Tomek to ja :):) Powiem tak - robilem pare razy mussake z przepisow z gazet ale Twoj przepis jest najbardziej wyrafinowanym ze wszystkich jakie widzialem :) Cynamon, gozdziki, lisc laurowy... nigdy takich rzeczy nie dawalem :) Na 200% to zrobie!! :) Tylko jeszcze nie wiem kiedy... W lipcu szykuja mi sie 2 wyjazdy, a w zwiazku z tym totalne zamieszanie :) Ale kto wie... Przed pierwszym z nich mam 4 dni a cos jesc trzeba... :) Dzieki za przepis i prosze o nastepne :)

PS
Wsrod tego co nam pokazalas na zdjeciach z Grecji nie zauwazylem jednej popularnej w Grecji potrawy... Nie pamietam jak to sie nazywa ale to bylo cos przypominajacego miniaturowe golabki, lecz w lisciach winogron. Nie smakuje Ci to czy po prostu nie bylo okazji zjesc? :) Ja jadlem te potrawe tylko z puszki i nie bardzo mi to podchodzilo, ale sama potrawa mnie intryguje wlasnie z uwagi na liscie winogron. I jestem pewien ze wg Twojego przepisu byloby to niebo lepsze, wiec... Moze kolejny wpis na blogu? ;D
izaa_a
04.07.2010 10:15 odpowiedz
wygląda mega apetycznie!!!!
justmydelicious
04.07.2010 10:13 odpowiedz
i ja ją również zrobię z pewnością :)