13

Murzynek z wiśniami




Jak wiadomo, czekolada i wiśnie bardzo się lubią. I najwyższa pora zaszaleć z tym połączeniem :)

Inauguracja sezonu wiśniowego odbyła się przy bardzo klasycznym wypieku jakim jest murzynek. Oczywiście, możecie go przygotować kiedy tylko najdzie Was na niego ochota, tym bardziej że przez cały rok możecie kupić drylowane, mrożone wiśnie (co jest bardzo wygodne). Ale póki mamy dostęp do świeżych owoców, pozwólmy sobie na tą przyjemność, chociaż sok przy drylowaniu cieknie aż do łokci :)                     

Składniki:

* 200 g masła               

* 100 g gorzkiej czekolady    

* 2 pełne łyżki kakao

* 400 g wydrylowanych wiśni

* 220 g cukru

* 230 g mąki

* 3 jajka

* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub spirytusu)

* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

* 100 g gorzkiej czekolady

* 6-7 łyżek kremówki 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a keksówkę o długości 20-25 cm wykładamy papierem do pieczenia. 

W rondelku topimy masło. Po zdjęciu go z palnika dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do chwili, aż się rozpuści. Masę odstawiamy do wystygnięcia.

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 7 minut) po czym dodajemy do niej wanilię i stopniowo masę czekoladową. Następnie dodajemy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i miksujemy do chwili połączenia się składników. 

Na koniec dodajemy odsączone z soku wiśnie i delikatnie mieszamy ciasto łyżką. Przelewamy je do formy.

Ciasto pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka) a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Czekoladę i śmietankę łączymy ze sobą w misce i podgrzewamy w kąpieli wodnej do chwili, aż składniki się połączą. Na wystudzone ciasto nanosimy tak przygotowaną polewę.

Smacznego :)


Opublikowano: 3 sierpnia 2013
Kategoria: Czekoladowe, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (13)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.03.2016 22:37 odpowiedz
Nie, lepiej wmieszać w ciasto zamrożone owoce.
kasia
kasia
11.03.2016 12:42 odpowiedz
Czy mrożone wiśnie wcześniej rozmrozić?
Mika
Mika
07.08.2015 22:51 odpowiedz
Bardzo smaczny, dzięki wisniom jest bardziej wilgotny i super się komponuje z polewa. Od tej pory bede piec tylko taki!
majanaboxing
24.10.2013 19:19 odpowiedz
Kasia, dziękuję za ten wspaniały przepis. :)
Murzynek juz u mnie na blogu,zapraszam. :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.09.2013 10:58 odpowiedz
Mam nadzieję, że będzie smakował :)
jajecznica02
22.09.2013 09:53 odpowiedz
Murzynek właśnie powędrował do pieca. To będzie moje 4 upieczone w ogóle w życiu ciasto. Zobaczymy jak wyjdzie:). Jestem naprawde bardzo ciekawa :)
justin dorothy
13.08.2013 08:48 odpowiedz
Wygląda rewelacyjnie !!! :)
jolantaszyndlarewicz
08.08.2013 13:08 odpowiedz
Murzynek z wiśniami to już u nas klasyk:) uwielbiam to połączenie i piekę je przez cały rok:)
jola8000
05.08.2013 13:54 odpowiedz
Cudnie wygląda
netbe
04.08.2013 17:09 odpowiedz
wygląda wyśmienicie, smakuje zapewne podobnie :)
nemisiek
04.08.2013 13:07 odpowiedz
Twoje zdjęcia są tak sugestywne, że mam wrażenie, że czuję zapach ciasta:)
czarna9610
03.08.2013 18:34 odpowiedz
Upieczony :) Pachnie bosko
majanaboxing
03.08.2013 10:25 odpowiedz
Rewelacyjne ciacho Kasiu! Piękna fotka. Pozdrawiam.