14

Muffinki z Advokatem i lukrem




Muszę to powiedzieć. Te muffinki mają moc :)

Całkiem spora dawka alkoholu w cieście i dodatkowa porcja (chociaż już nie tak pokaźna) w lukrze sprawia, że chyba powinnam opatrzyć ten post dopiskiem "18+" oraz "nie prowadzić po spożyciu" :)

A tak na poważnie, to są to zdecydowanie jedne z moich ulubionych muffinek. Idealnie wilgotne i bardzo aromatyczne. Może nie najtańsze (jak zwykle na muffinki przystało), ale gorąco zachęcam Was do przygotowania ich. 

Wiem, że nie wszyscy przepadają za lukrem, ale moim zdaniem w tym przypadku jest obowiązkowym wykończeniem muffinek i chociaż to "tylko" lukier, naprawdę zmienia ich smak, więc sugeruję by z niego nie rezygnować.

Składniki suche:

* 2 szklanki mąki

* 2/3 szklanki cukru

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mokre składniki:

* 3 jajka

* 180 ml Advokata

* 50 ml mleka

* 100 g stopionego i przestudzonego masła

Lukier:

* 1 szklanka cukru pudru

* ok. 2-3 łyżki Advokata

W misce łączymy suche składniki a następnie dodajemy do nich wymieszane składniki mokre. Całośc mieszamy łyżką tylko do chwili połączenia się składników (ciasto powinno pozostać odrobinę grudkowate). 

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut (do suchego patyczka).

Lekko przestudzone muffinki polewamy lukrem.

Smacznego :)



 




Opublikowano: 13 marca 2014
Kategoria: Muffinki, Wielkanoc
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (14)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.03.2014 23:07 odpowiedz
Ja kupiłam je podczas pobytu w Warszawie w sklepie Red Onion, ale czasem są dostępne na Allegro. Fajne wzory znajdziesz też tutaj www.beetlebits.pl/12-kubeczki
magda
magda
30.03.2014 21:30 odpowiedz
a gdzie kupic takie wysokie papilotki na mufiny ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.03.2014 13:11 odpowiedz
Jeśli ciasto na muffinki jest zbyt długo mieszane, po upieczeniu jest gumiaste i muffinki nie są smaczne. To się tyczy wszystkich muffinek, nie tylko tych.
Gość
Gość
15.03.2014 12:49 odpowiedz
przepis wspanialy, na pewno upieke jeszcze dzisiaj, tylko pytanko dlaczego ciasto ma byc odrobine grudkowate ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.03.2014 19:59 odpowiedz
Jolu kanał na YT to działka Grzegorza. Ja już fizycznie nie jestem w stanie wziąć więcej na siebie i pogodzić tego z pracą zawodową (a w zasadzie z dwiema).

Mam nadzieję, że przywykniecie do Grzegorza, tak jak jesteście przyzwyczajeni do mnie na blogu :)
jolantaszyndlarewicz
14.03.2014 16:30 odpowiedz
Kasiu a kiedy zobaczymy Ciebie po drugiej stronie kamery?:) .... Taki Mąż, który i piecze i gotuje to skarb:) ... a muffinki, no cóz nie mam advocata niesety , bo inaczej już by się piekły:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.03.2014 13:10 odpowiedz
Miło mi, że smakują :)
Kasia
Kasia
14.03.2014 12:40 odpowiedz
Upieczone, zjedzone :-) Maja jednak wade ;-(... szybko znikaja ;-) Byly pyszne, wzmocnilam jeszcze dodatkowo ich wnetrze "kropelka" advokata :-) Pozdrawiam :-)
kzoli
kzoli
13.03.2014 21:38 odpowiedz
Zrobione :) studzą się :) mam nadzieję, że będą tak samo pyszne jak wyglądają :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.03.2014 20:32 odpowiedz
To musi być likier. Jeśli nie Advokat, to np. Baileys lub Kahlua, ale to znacznie droższe likiery.
Ela
Ela
13.03.2014 14:46 odpowiedz
Pani Kasiu a co zamiast advokatu ? Jakaś nalewka . likier ? czy to odpada ? ELA
trisch
trisch
13.03.2014 09:11 odpowiedz
Prosty przepis, super film, advokat juz sie szykuje:))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.03.2014 08:10 odpowiedz
Te kartoniki kupiłam akurat podczas pobytu w Warszawie, w sklepie Red Onion.
Monika
Monika
13.03.2014 08:00 odpowiedz
Kasiu, a gdzie kupujesz te śliczne papilotki na muffinki ?